Forum

Network Kablolama
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Network Kablolama

8 Yazılar
7 Üyeler
0 Likes
528 Görüntüleme
(@cetinkarli)
Gönderiler: 77
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar,

Şirketimize 3 katlı yeni bir bina yapılıyor. Network kablolama ile ilgili fikirleriniz var ise bilgi verebilir misiniz?

HES marka Cat7 kablo çektirmeyi planlıyoruz. 

IP santral olacak ve hem PC hem IP telefon için tek kablo çekilmesini planlıyoruz.

Sistem odası en alt katta olacak. Sistem odasına en uzak mesafe 100 Mt yi aşmıyor. 

Kabloları çekecek olan elektrikçiler her kata switch koyacak şekilde kablo çekelim diyorlar. Ama ben de en uzak mesafe 100 mt yi aşmayacağı için kabloların bir bütün halinde olması taraftarıyım. Sizce nasıl olmalı?

Kullanacağımız swicthleri de POE olsun istiyoruz. Önerebileceğiniz markaları paylaşabilir misiniz?

Bir de Access Point marka model paylaşabilirseniz çok sevinirim.

Teşekkür ederim.

Çetin KARLI

 
Gönderildi : 23/03/2017 20:38

(@ilhancicek)
Gönderiler: 180
Estimable Member
 

Merhaba Çetin bey ;

Kabloların geçiş alanları rahat ve bir problem olması durumunda müdahale etme şansınız kolay olacak ise tek yerde kabloları toplatabilirisiniz. Ama bu işlem zor olacak ise tavsiyem her katta bir toplama alanı belirleyip orada yedekli bağlantı ile ana merkez odaya taşımanızdır.

Tek kablo üzerinden hem telefon hem de data için kullanabilirsiniz. Alacağınız telefonların network çıkışları 10/100/1000 olursa hız olarak sorun yaşamazsınız. 

Switchlerin poe olması durumuda sizin kullanacağınız poe destekli cihaz sayısına bağlı aslında. Hepsi poe de alabilirsiniz. yada poe destekli cihaz sayısı az ise onları poe injector ile de besleyebilirsiniz.

tahmini AP sayınız belli mi ona göre yorum yapmak daha kolay olabilir. 

 

 
Gönderildi : 23/03/2017 20:49

(@sercantek)
Gönderiler: 70
Trusted Member
 

Selamlar,

Yönetim kolaylığı olması açıısndan kablo metrajını geçmemek şartı ile tek noktada toplamak mantıklıdır. Ama kablo metrajları kurtarmıyorsa ve dağınık bir yapı varsa Kenar kabinet ve switchlerde toplayıp merkeze getirmek daha mantıklıdır.

Switchleri Poe olarak seçerseniz size avantajı IP telefonların Poe ise tek kablo ile besleme ve data sağlayabilmeniz olacaktır. Fakat maliyeti yükseltecektir.

Switch olarak Extreme Networks, Hp, Dell ürünlerini önerebilirim. Sahada aktif kullandığım ve sıkıntı yaşamadığım ürünler.

AP olarak Extreme Networks, Aruba, UBNT, Mikrotik ürünlerini önerebilirim.

Kablolama yaparken mümkünse Enerji Hatları ile Data Hatlarını yanyana geçirtmemeye özen gösterin. Kablo olarak Cat7 düşündüğünüzü söylemişsiniz. 23AWG CAT6a SFTP LSZH kullanmanızda uygun olacaktır. 

 

 
Gönderildi : 24/03/2017 01:29

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

Cat 7 kullanacaksanız metal uçlu RJ45 kullanmalısınız veya Cat 7 keystone ve aliminyum sarman konnektörlerin metal kısmına değmeliki kablo kanalında etraftaki manyetik alandan etkilenmesin bu şekilde planlamıyorsanız Cat 6 kullanın derim yoksa fark olmaz

 

mesafe 100M aşmıyor demişsiniz ki CAT 7 140 m kadar artık sorun olmuyor tabi bu Swich kalitesine görede değişir ama kabloları merkezi yerde toplamak herzaman daha iyi

 

etiketlemeye çok önem verin merkezi yerde toplayacaksanız bu sizin mudahale sırasında işinizi %60 kolaylaştırır

 

POE switch ve Access point için önerim Juniper Switch EX 4200 veya EX3300 ben sürekli kullanıyorum hiç prblem yaşamadım diyebilirim

 

Access point için yine Juniper öneririm sitesinde çok model var oradan yapınıza göre araştırın derim

 
Gönderildi : 24/03/2017 13:17

(@cetinkarli)
Gönderiler: 77
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim.

AP ' aynı anda en fazla 10 bilemediniz 15 cihaz (PC-GSM, vs) bağlananır diye düşünüyorum. Tek isteğim iki debir sorun yaşayıp fişi çek tak yapmadan uzun süreli kullanım sağlamak ve duruma göre yönetilebilir olması. Yönetmekten kastım, MAC adresine göre bloke etmek yada şu mac ler dışında bağlananlar yavaş internete çıksın gibi. Her kata 1 tane olmak üzere toplamda 3 tane AP almayı düşünüyoruz. 

 

 
Gönderildi : 24/03/2017 19:17

(@bahattinozkan)
Gönderiler: 55
Trusted Member
 

AP olarak unifi merkez bina da 2 adet kullanıyorum controller yazılımdan sürekli takip ediyorum problem yaşamadım (25-30 kullanıcı bağlı durumda)

fiyat performans açısından unifi çok iyi

projeniz hayırlı ve sorunsuz şekilde sonuçlanır inşallah.

 

 

 
Gönderildi : 24/03/2017 19:40

(@BirkanURLU)
Gönderiler: 327
Reputable Member
 

Merhaba, IP telefonlar üzerinden bilgisayara data girecek anladığım kadarıyla. O yüzden IP telefonların 10/100/1000 hızında olmasına dikkat etmelisiniz ki yaptığınız bunca yatırımın bir anlamı olsun.

Tüm kablolamayı tek bir noktada toplamak en doğrusu. Ama binanın yapısı, artacak maliyet, binanın görüntüsüne katacakları görüntü vb. gibi bir çok nedenden dolayı net bir şey söylemek zor. En doğru kararı kendiniz verebilirsiniz.

Güvenlik kameraları için HP - AP'ler için de UBNT'nin POE switchini kullanıyorum. Her ikisinden de memnunum. Siz IP telefonları da POE ile besleyeceksiniz sanıyorum o yüzden bu konuda daha iyi fikri olan arkadaşlar olacaktır.

Access Point için Unifi modellerini tavsiye ederim, controller yazılımı ve performası gayet stabil, dış ortam ürünleri hariç çok memnunum.

 
Gönderildi : 28/03/2017 23:48

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18028
_
 

Merhaba,

Güvenlik ve yedeklilik ve yönetebilirlik açısından ben olsam telefon ve data hattını birbirinden ayırırım.

Fiziksel olarakta farklı siwtchler üzerinden ilerlerim.

Elektrikçiler bence haklı her katta yer var ise kabloları kat üzerinde sonlandırmakta yarar var. Bu size tüm kabloların bir yerde toplanması sırasındaki kablo curcunasını engelleme fırsatı verir. Ayrıca kablo metrajından karınız olacağı gibi kablo kısa olacağından performansa etkisi olacaktır.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 30/03/2017 11:59

Paylaş: