Forum

diskless tarzı bir ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

diskless tarzı bir sistem kuruyorum bana yardımcı olabilirmsiniz?

7 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
1,308 Görüntüleme
(@BulentHULAGU)
Gönderiler: 44
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

istanbul anadolu yakasında e sport merkezi açıyorum ALLAH nasip ederse.

diskless tarzı bir sistem kuruyoruz.clientlerde hdd olmayacak.

direk server olarak kurduğumuz pc üzerinden açılacak oyunları ve programları bu server üzerinden açacağı için alt yapının iyi olması gerekiyor. clientlerde gigabit ethernet mevcut ağ kablosunu %100 bakır cat 6 kullanmayı düşünüyorum. lakin swich e karar veremedim bu alt yapıyı kaldıracak en uygun maliyteli swich önerisi olan varmı? neden önerdiğinide yazabilirse çok memnun olurum. son olarakda bakır kablo swich pense jack gibi network malzemelerini nerden alabilirim? yada önereceğiniz ek bir durum varmı?

ilginiz için şimdiden teşekkür ederim. 

 
Gönderildi : 05/07/2015 23:50

(@serkanates)
Gönderiler: 1275
Üye
 

Merhaba Bülent bey;

Öncelikle işletmeniz hayırlı olsun. Konu başlığınız ve sorunuz çok açık olmamış. Ben cevabımda düzeltiyorum, sizden ricam konu başlığını uygun bir şekilde düzeltmeniz olacak. Bu şekilde benzer problemi yaşayan diğer site kullanıcılarının da içeriğe daha kolay ulaşmalarını sağlamış oluruz.

S1. server olarak kurduğumuz pc üzerinden açılacak oyunları ve programları bu server üzerinden açacağı için alt yapının iyi olması gerekiyor. 
C1. Açıkcası sorunuz genel olarak network üzerine olmuş ancak bu noktada sunucu olarak konumlandıracağınız donanımın da sunucu özellikleri taşıması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle disklerde oluşacak okuma yazma taleplerine yeterli cevabı verebilmeli ve aynı zamanda sistemin sürekliliğini sağlayabilmeli [1]. Oluşacak bir disk arızasında tüm sisteminizin durması uygun olmayacaktır. Dolayısı ile bir pc yerine giriş seviyesi bile olsa bir sunucu konumlandırmanız daha doğru bir tercih olacaktır. Takdir edersiniz ki sunucu sistemleri 7/24 saat çalışma esasına göre yapılandırılırlar. IBM, HP, DELL bütçenize göre bir tercih yapabilirsiniz. 

S2. clientlerde gigabit ethernet mevcut ağ kablosunu %100 bakır cat 6 kullanmayı düşünüyorum.
C2. Kablo tercihi yaparken S-FTP kullanmanızı öneririm. Ne kadarlık bir alandan bahsettiğimizi bilmiyorum ancak iyi bir topraklama ile kayıpların önüne daha fazla geçmiş olursunuz. Bu arada kullanılacak patch panel ve patch cord kablolarda S-FTP olmalı. Aynı zamanda istemci, kabin ve switch tarafında da topraklama nizami yapılmalı. Eğer alan çok büyük değilse uçtan uca hazır patch cord kullanılması daha uygun olacaktır. Manuel yapılan ekler fabrika üretimi kadar sağlıklı olmayacaktır. Donanım olarak uzun süredir kullandığım LEGRAND ve HCS ürünlerini tavsiye edebilirim.

S3. lakin swich e karar veremedim bu alt yapıyı kaldıracak en uygun maliyteli swich önerisi olan varmı?
C3. Açıkcası yapının büyüklüğü hakkında bilgi vermemişsiniz. Ancak genel kurallar değişmez. Bütün switchler gigabit desteklediklerini belirtirler ancak dikkat edilmesi gereken birde switchin iç hızıdır. Açıkcası gigabit kavramı epey büyük bir değer olup bu bant genişliklerini doldurmak reelde pek mümkün değildir. Tabi birkaç yüz istemciden bahsediyorsak detaylı kritik yapabiliriz. Hızdan ziyade bence daha önemli bir konu yedeklilik ve yönetilebilirlik olacaktır. 1 adet 48 port switch alıp tüm istemcileri buraya bağlamak yerine 2 adet 24 port switch almak daha mantıklı olabilir. Switchlerinizi tercih ederken çift PSU lu alabilirsiniz vb. Juniper, Cisco, HP bütçenize göre tercih yapabilirsiniz.

S4. son olarakda bakır kablo swich pense jack gibi network malzemelerini nerden alabilirim? 
C4. Teknoloji marketlerde / bilişim firmalarında bu ürünleri bulabilirsiniz. Sitemizin sponsorları da sizlere cevap verebilirler.

S5. yada önereceğiniz ek bir durum varmı?
C5. Yukarıdaki 4 maddeyi kusursuz uyarladınız ancak performans olarak memnun değilseniz parametrelerden biriside istemci tarafındaki network kartları ve sürücüleri olacaktır. İhtiyaç olup olmadığı beklentileriniz ile paralel, tartışmaya açık bir konu ancak bilgi olması açısından piyasada mevcut standart network kartlarının dışında özelleştirilmiş alternatiflerin de olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sunucu tarafında ise tek ethernet tek gbit port yerine link aggregation [2] kullanılması uygun olacaktır.

İlk etapta aklıma gelenler ile cevaplamaya çalıştım. Anlaşılmayan noktalar veya başka sorularınız varsa ben yada başka bir arkadaş yine destek verecektir. İyi çalışmalar. 

[1] http://sozluk.cozumpark.com/goster.aspx?id=1732&kelime=Redundant-Array-of-inexpensive-Disks-RAiD

[2]  http://sozluk.cozumpark.com/goster.aspx?id=1950&kelime=Link-Aggregation

 

 
Gönderildi : 06/07/2015 05:27

(@BulentHULAGU)
Gönderiler: 44
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

öncelikle tüm sorularıma detaylı cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim ALLAH razı olsun.

diskless uygulamasını 3. parti bir program ile gerçekleştiryoruz programın ihtiyaç duyduğu sadece ssd hdd ve ram lakin dediğiniz gibi hdd arızası durumunda tüm istemciler deaktif olacaktır. bunun içinde clonlu hdd yedekde bulundurmayı planlıyorduk. tabi olası anakart veya  işlemci arızasında karşı herhangi bir önlem almadık. giriş seviyesinde bir sunucu bize kaç paraya mal olur ve bu sunuzunun özellikleri ne olmalıdır. oynanacak oyunların bazıları boyutları 60 gb kadar ulaşıyor çoğunluğuda online online. online oyunlarda pink ve lag olmaması için ne gerekiyorsa yapmam gerekiyor.

açıkcası hiç sunucu tecrübem olmadı ne donanım nede yazılım olarak hiç bir bilgim yok sadece okuduklarım kadar var tek başımada yapabileceğimi sanmıyorum tadilattan ötürü gırtlağa kadar borçdan dolayı herhangi bir şirketede veremiyorum işi. inşALLAH tek çözebilirim.

şu sunucuyu al diyebileceğin varmı? 

istemci pc den 60 gb lik bir oyunu en kısa sürede açabilecek sistem nasıl olması gerekir? resmi turnuva dönemlerinde online oyunlar oynanıyor bütün makinalar aynı anda oyuna bağlandığında internette düşüş yaşamamam ve oyunlarda donma kasma pink ve lag olayları olmaması için nelere dikkat etmeliyim?

alan 100 m2  kablo tercihimi s-ftp yönünde yapmamı istemişsiniz s-ftp nedir açıklayabilirmisiniz? topraklama derken normal bildiğimiz elektrik topraklamasından bahsediyorsunuz değilmi mmakinalrın poverlarının bağlı olduğu prizlerdeki topraklamalardan bahsediyorsanız gayet iyi. patc panel ve patc cort nedir? ingilizce terimlere biraz uzağım ama çabuk öğrenirim 🙂 

swich olarak hangi marka model önerirsiniz ve nerden almamı önerirsiniz hem kalite hemde gatanti olarak birde fiyatıda uygun olursa sevinirim 🙂

anladığım kadarıyla kaloları fabrikasyon hazır almamı öneriyorsunuz bakır olupda hazır kablo satan istanbulda bildiğiniz bir yer varmı 30 mtrelik 45 tane kablo alacam bu bana daha çok maliyet olacak diye düşünüyorum diğer top halinden 3 katı olur sanırım ama alt yapı önemli sıkacaz biraz daha dişimizi.

son olarak bahsettiğiniz network kartını nerden bulabilirim onuda yazarsanız çok memnun olurum kurulum esnasında da sanırım çok başınızı ağrıtacağım gibi görünüyor. tekrar ALLAH razı olsun hayır ramazanlar diliyorum. 

 
Gönderildi : 07/07/2015 05:34

(@serkanates)
Gönderiler: 1275
Üye
 
S1. diskless uygulamasını 3. parti bir program ile gerçekleştiryoruz programın ihtiyaç duyduğu sadece ssd hdd ve ram lakin dediğiniz gibi hdd arızası durumunda tüm istemciler deaktif olacaktır. bunun içinde clonlu hdd yedekde bulundurmayı planlıyorduk. 
C1. Clonlu diskten kastınızın, sistem diskinin görüntüsünün başka bir diske kopyalanarak kenarda tutulması olarak algılıyorum. Buda bir çözüm tabi ancak yedek diski sürekli güncel tutmak sorun teşkil edecektir. Ayrıca gün ortasında oluşacak bir arıza teorik olarak disk değişimi ile 10-15 dk. da halledilebilir gözükse de pratikte başka sorunlar çıkabiliyor. Tüm bunların olmaması için ilk mesajımda da belirttiğim gibi disk arızalarına karşı RAID sistemini kullanmanız iş sürekliliğinizi arttıracaktır.
S2. tabi olası anakart veya  işlemci arızasında karşı herhangi bir önlem almadık. 
C2. Burada da cluster yapılar devreye giriyor. Cluster konusunu sanallaştırma ile desteklediğinizde ise büyük kolaylıklara kavuşuyorsunuz. Tabi bunların hepsi bütçe ile doğru orantılı. Bu yüzden şimdilik detay vermeyeceğim ancak tecrübeler göstermiştir ki daha sık karşılaştığımız donanım problemleri genelde disk ve psu olmuştur. En azından çift PSU bir sunucu daha fazla iş sürekliliği sağlayacaktır. Ancak bu durumda bazı riskler içermektedir. Nedeni ise tüm sistemi merkezileştirmenizdir. Dolayısı ile merkezde meydana gelecek bir sorundan tüm sisteminiz etkileneceğinden güç kaynaklarınız ve güç kaynaklarınızı besleyen şebeke hattı ve sigortalarınıza kadar tüm donanımlarınızı yedekli düşünmeniz gerekir. Yapınızın boyutuna göre önerilerim abartı gelebilir ancak iş sürekliliği yatırım ve bütçe isteyen temel konulardandır. Açıkcası bunun sonu yok, yerelde önlemler alıyoruz ancak öyle senaryolar ile karşılaşıyorsunuz ki bu sefer lokasyon olarak ikinci bir noktada yedek sistemler kuruyoruz. Hatta yapımızın bir kopyasını yurtdışında da barındırıyoruz (bknz: Cloud, azure). Peki bu durumda bizler nasıl karar veriyoruz ? Yatırım yapmadan önce sanal felaket senaryoları oluşturup (disk arızası, anakart arızası, deprem, sel, 12 saatlik enerji kesintisi vb.) bu senaryolar sonucunda kabul edilebilir duruş süreleri belirliyor (0 saniye, 5 dakika, 1 saat, 1 gün) ve sistemimizi bunu sağlayacak şekilde özelleştiriyoruz.
S3. giriş seviyesinde bir sunucu bize kaç paraya mal olur ve bu sunuzunun özellikleri ne olmalıdır. açıkcası hiç sunucu tecrübem olmadı ne donanım nede yazılım olarak hiç bir bilgim yok sadece okuduklarım kadar var tek başımada yapabileceğimi sanmıyorum tadilattan ötürü gırtlağa kadar borçdan dolayı herhangi bir şirketede veremiyorum işi. inşALLAH tek çözebilirim. şu sunucuyu al diyebileceğin varmı? swich olarak hangi marka model önerirsiniz ve nerden almamı önerirsiniz hem kalite hemde gatanti olarak birde fiyatıda uygun olursa sevinirim 🙂
C3. Bir önceki mesajımda da belirtmiştim. Fiyatlar ve ihtiyacınızı karşılayacak sistemler konusunda sponsorlarımızdan piramit bilgisayardan (www.piramit.com.tr) destek alabilirsiniz.
S4. oynanacak oyunların bazıları boyutları 60 gb kadar ulaşıyor çoğunluğuda online online. online oyunlarda pink ve lag olmaması için ne gerekiyorsa yapmam gerekiyor. istemci pc den 60 gb lik bir oyunu en kısa sürede açabilecek sistem nasıl olması gerekir? resmi turnuva dönemlerinde online oyunlar oynanıyor bütün makinalar aynı anda oyuna bağlandığında internette düşüş yaşamamam ve oyunlarda donma kasma pink ve lag olayları olmaması için nelere dikkat etmeliyim?
C4. Açıkcası online oyunlarda iç yapınız kadar internet tarafında oluşacak trafiğinizin performansı da önemli. Modeminiz, güvenlik duvarınız, Internet hatlarınızın bant genişliği, ISP nizin bulunduğunuz bölgedeki başarımı ? Bina girişinde iyi yapılmamış bir ekte oluşmuş olan korozyon bile bunu etkileyebilir. Bu sorunuza cevap vermek çok göreceli olur. 
S5. alan 100 m2  kablo tercihimi s-ftp yönünde yapmamı istemişsiniz s-ftp nedir açıklayabilirmisiniz? topraklama derken normal bildiğimiz elektrik topraklamasından bahsediyorsunuz değilmi mmakinalrın poverlarının bağlı olduğu prizlerdeki topraklamalardan bahsediyorsanız gayet iyi. patc panel ve patc cort nedir? ingilizce terimlere biraz uzağım ama çabuk öğrenirim 🙂 anladığım kadarıyla kaloları fabrikasyon hazır almamı öneriyorsunuz bakır olupda hazır kablo satan istanbulda bildiğiniz bir yer varmı 30 mtrelik 45 tane kablo alacam bu bana daha çok maliyet olacak diye düşünüyorum diğer top halinden 3 katı olur sanırım ama alt yapı önemli sıkacaz biraz daha dişimizi.
C5. Yanlış anlaşılma olmasın ben sisteminiz kesinlikle bu olmalı demiyorum, sadece sistemler arasındaki farkları belirtmeye çalıştım. Yoksa sisteminizde UTP de çalışır. S-FTP nin farkı ise ekstradan en dış çapında aluminyum folyo olması ve sinyalin çevreden gelecek diğer akımlardan daha az etkilenmesini sağlamaktır. STP ise her bir core un ayrı ayrı koruma altına alınmış halidir. (UTP-Unshielded Twisted Pair, STP-Shielded Twisted Pair). https://www.youtube.com/watch?v=nbIExe78omE adresi konu ile ilgili bilgi verecektir. Topraklama derken binanızın topraklamasından bahsediyorum, doğru. Patch Panel sahadan gelen hatlarımızı kabinet içerisinde sonlandırdığımız donanımın ismi. Patch cord ise 30 m. olarak ihtiyaç çıkardığınız ürünlerin ismi. Fiyatları hakkında bilgim yok, ancak 3 katını geçecektir diye tahmin ediyorum, siz yinede tedarikçiniz ile görüşün. Patch cord, patch panel anahtar kelimelerini arama motorlarına sorarsanız görsel olarak da inceleme şansınız olur.
S6. son olarak bahsettiğiniz network kartını nerden bulabilirim onuda yazarsanız çok memnun olurum kurulum esnasında da sanırım çok başınızı ağrıtacağım gibi görünüyor. tekrar ALLAH razı olsun hayır ramazanlar diliyorum. 
C6. Öncelikle böyle bir şeye ihtiyacınızın olup olmadığını tespit etmelisiniz. Ben cevap yazarken aslında sadece CAT.6 kablo çekmekle network kurulmadığının altını çizmek istemiştim. Sizin sorunuz networkümden nasıl mükemmel performans alırım şeklindeydi. Eğer en iyisini istiyorsanız sisteminiz de uçtan uca en iyisi olmalı. Ben sadece alternatiflerin olduğunu belirtmek istedim, yoksa bu da olmaz ise olmaz bir gereklilik değil. Tamamen ihtiyaçlarınız ile doğru orantılı.
Sorularınızın haricinde beni yanlış anlamayacağınızı düşünerek birkaç cümle daha eklemek istiyorum. Sizde öz eleştiri yaparak böyle bir işletmeye sahip olmanıza rağmen sunucu ve ağ tarafında tecrübe eksikliğinizden bahsetmişsiniz. Ancak takdir edersiniz ki tüm altyapınızı buradan soru cevap şeklinde en iyiye getirmemiz mümkün değil. Ancak bir tadilat yaptığınızdan bahsediyorsunuz. Dolayısı ile sisteminiz daha önce çalışıyordu ve belli konularda bir başarımı ve belirli konularda da başarısızlıkları vardı diye yorumluyorum. Dolayısı ile böyle genel sorular şeklinde değil de başarım olarak memnun kalmadığıınız noktaları ayrı konu başlıkları altında irdelemenin ve çözmenin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Yine sorularınız olursa fırsat bulursam yazmaya çalışırım. Ben yazamasam da yine forumdan diğer arkadaşlar da yardımcı olmaya çalışacaklardır.  
İyi çalışmalar.
 
Gönderildi : 09/07/2015 06:33

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Merhaba,

 

Genel olarak yazıların hiçbirisini okumadım, aynı yapıyı Eskişehir Elma internet kafe kurmuştu sanırım. Kendisini arayıp konu hakkında yardım rica edebilirsiniz. 

 
Gönderildi : 09/07/2015 12:29

(@BulentHULAGU)
Gönderiler: 44
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

S1. diskless uygulamasını 3. parti bir program ile gerçekleştiryoruz programın ihtiyaç duyduğu sadece ssd hdd ve ram lakin dediğiniz gibi hdd arızası durumunda tüm istemciler deaktif olacaktır. bunun içinde clonlu hdd yedekde bulundurmayı planlıyorduk. 
C1. Clonlu diskten kastınızın, sistem diskinin görüntüsünün başka bir diske kopyalanarak kenarda tutulması olarak algılıyorum. Buda bir çözüm tabi ancak yedek diski sürekli güncel tutmak sorun teşkil edecektir. Ayrıca gün ortasında oluşacak bir arıza teorik olarak disk değişimi ile 10-15 dk. da halledilebilir gözükse de pratikte başka sorunlar çıkabiliyor. Tüm bunların olmaması için ilk mesajımda da belirttiğim gibi disk arızalarına karşı RAID sistemini kullanmanız iş sürekliliğinizi arttıracaktır.
S2. tabi olası anakart veya  işlemci arızasında karşı herhangi bir önlem almadık. 
C2. Burada da cluster yapılar devreye giriyor. Cluster konusunu sanallaştırma ile desteklediğinizde ise büyük kolaylıklara kavuşuyorsunuz. Tabi bunların hepsi bütçe ile doğru orantılı. Bu yüzden şimdilik detay vermeyeceğim ancak tecrübeler göstermiştir ki daha sık karşılaştığımız donanım problemleri genelde disk ve psu olmuştur. En azından çift PSU bir sunucu daha fazla iş sürekliliği sağlayacaktır. Ancak bu durumda bazı riskler içermektedir. Nedeni ise tüm sistemi merkezileştirmenizdir. Dolayısı ile merkezde meydana gelecek bir sorundan tüm sisteminiz etkileneceğinden güç kaynaklarınız ve güç kaynaklarınızı besleyen şebeke hattı ve sigortalarınıza kadar tüm donanımlarınızı yedekli düşünmeniz gerekir. Yapınızın boyutuna göre önerilerim abartı gelebilir ancak iş sürekliliği yatırım ve bütçe isteyen temel konulardandır. Açıkcası bunun sonu yok, yerelde önlemler alıyoruz ancak öyle senaryolar ile karşılaşıyorsunuz ki bu sefer lokasyon olarak ikinci bir noktada yedek sistemler kuruyoruz. Hatta yapımızın bir kopyasını yurtdışında da barındırıyoruz (bknz: Cloud, azure). Peki bu durumda bizler nasıl karar veriyoruz ? Yatırım yapmadan önce sanal felaket senaryoları oluşturup (disk arızası, anakart arızası, deprem, sel, 12 saatlik enerji kesintisi vb.) bu senaryolar sonucunda kabul edilebilir duruş süreleri belirliyor (0 saniye, 5 dakika, 1 saat, 1 gün) ve sistemimizi bunu sağlayacak şekilde özelleştiriyoruz.
S3. giriş seviyesinde bir sunucu bize kaç paraya mal olur ve bu sunuzunun özellikleri ne olmalıdır. açıkcası hiç sunucu tecrübem olmadı ne donanım nede yazılım olarak hiç bir bilgim yok sadece okuduklarım kadar var tek başımada yapabileceğimi sanmıyorum tadilattan ötürü gırtlağa kadar borçdan dolayı herhangi bir şirketede veremiyorum işi. inşALLAH tek çözebilirim. şu sunucuyu al diyebileceğin varmı? swich olarak hangi marka model önerirsiniz ve nerden almamı önerirsiniz hem kalite hemde gatanti olarak birde fiyatıda uygun olursa sevinirim 🙂
C3. Bir önceki mesajımda da belirtmiştim. Fiyatlar ve ihtiyacınızı karşılayacak sistemler konusunda sponsorlarımızdan piramit bilgisayardan (www.piramit.com.tr) destek alabilirsiniz.
S4. oynanacak oyunların bazıları boyutları 60 gb kadar ulaşıyor çoğunluğuda online online. online oyunlarda pink ve lag olmaması için ne gerekiyorsa yapmam gerekiyor. istemci pc den 60 gb lik bir oyunu en kısa sürede açabilecek sistem nasıl olması gerekir? resmi turnuva dönemlerinde online oyunlar oynanıyor bütün makinalar aynı anda oyuna bağlandığında internette düşüş yaşamamam ve oyunlarda donma kasma pink ve lag olayları olmaması için nelere dikkat etmeliyim?
C4. Açıkcası online oyunlarda iç yapınız kadar internet tarafında oluşacak trafiğinizin performansı da önemli. Modeminiz, güvenlik duvarınız, Internet hatlarınızın bant genişliği, ISP nizin bulunduğunuz bölgedeki başarımı ? Bina girişinde iyi yapılmamış bir ekte oluşmuş olan korozyon bile bunu etkileyebilir. Bu sorunuza cevap vermek çok göreceli olur. 
S5. alan 100 m2  kablo tercihimi s-ftp yönünde yapmamı istemişsiniz s-ftp nedir açıklayabilirmisiniz? topraklama derken normal bildiğimiz elektrik topraklamasından bahsediyorsunuz değilmi mmakinalrın poverlarının bağlı olduğu prizlerdeki topraklamalardan bahsediyorsanız gayet iyi. patc panel ve patc cort nedir? ingilizce terimlere biraz uzağım ama çabuk öğrenirim 🙂 anladığım kadarıyla kaloları fabrikasyon hazır almamı öneriyorsunuz bakır olupda hazır kablo satan istanbulda bildiğiniz bir yer varmı 30 mtrelik 45 tane kablo alacam bu bana daha çok maliyet olacak diye düşünüyorum diğer top halinden 3 katı olur sanırım ama alt yapı önemli sıkacaz biraz daha dişimizi.
C5. Yanlış anlaşılma olmasın ben sisteminiz kesinlikle bu olmalı demiyorum, sadece sistemler arasındaki farkları belirtmeye çalıştım. Yoksa sisteminizde UTP de çalışır. S-FTP nin farkı ise ekstradan en dış çapında aluminyum folyo olması ve sinyalin çevreden gelecek diğer akımlardan daha az etkilenmesini sağlamaktır. STP ise her bir core un ayrı ayrı koruma altına alınmış halidir. (UTP-Unshielded Twisted Pair, STP-Shielded Twisted Pair). https://www.youtube.com/watch?v=nbIExe78omE adresi konu ile ilgili bilgi verecektir. Topraklama derken binanızın topraklamasından bahsediyorum, doğru. Patch Panel sahadan gelen hatlarımızı kabinet içerisinde sonlandırdığımız donanımın ismi. Patch cord ise 30 m. olarak ihtiyaç çıkardığınız ürünlerin ismi. Fiyatları hakkında bilgim yok, ancak 3 katını geçecektir diye tahmin ediyorum, siz yinede tedarikçiniz ile görüşün. Patch cord, patch panel anahtar kelimelerini arama motorlarına sorarsanız görsel olarak da inceleme şansınız olur.
S6. son olarak bahsettiğiniz network kartını nerden bulabilirim onuda yazarsanız çok memnun olurum kurulum esnasında da sanırım çok başınızı ağrıtacağım gibi görünüyor. tekrar ALLAH razı olsun hayır ramazanlar diliyorum. 
C6. Öncelikle böyle bir şeye ihtiyacınızın olup olmadığını tespit etmelisiniz. Ben cevap yazarken aslında sadece CAT.6 kablo çekmekle network kurulmadığının altını çizmek istemiştim. Sizin sorunuz networkümden nasıl mükemmel performans alırım şeklindeydi. Eğer en iyisini istiyorsanız sisteminiz de uçtan uca en iyisi olmalı. Ben sadece alternatiflerin olduğunu belirtmek istedim, yoksa bu da olmaz ise olmaz bir gereklilik değil. Tamamen ihtiyaçlarınız ile doğru orantılı.
Sorularınızın haricinde beni yanlış anlamayacağınızı düşünerek birkaç cümle daha eklemek istiyorum. Sizde öz eleştiri yaparak böyle bir işletmeye sahip olmanıza rağmen sunucu ve ağ tarafında tecrübe eksikliğinizden bahsetmişsiniz. Ancak takdir edersiniz ki tüm altyapınızı buradan soru cevap şeklinde en iyiye getirmemiz mümkün değil. Ancak bir tadilat yaptığınızdan bahsediyorsunuz. Dolayısı ile sisteminiz daha önce çalışıyordu ve belli konularda bir başarımı ve belirli konularda da başarısızlıkları vardı diye yorumluyorum. Dolayısı ile böyle genel sorular şeklinde değil de başarım olarak memnun kalmadığıınız noktaları ayrı konu başlıkları altında irdelemenin ve çözmenin daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Yine sorularınız olursa fırsat bulursam yazmaya çalışırım. Ben yazamasam da yine forumdan diğer arkadaşlar da yardımcı olmaya çalışacaklardır.  
İyi çalışmalar.

HP J9980A ProCurve 1820-24G 24Port Switch nasıl önerirmisiniz? 

 
Gönderildi : 11/07/2015 04:36

(@BirkanURLU)
Gönderiler: 327
Reputable Member
 

Bence öncelikle hayal ettiğiniz gibi bir yapı kurmuş ve verim almış birileri var mı onu araştırmalısınız. Çünkü bana makul gelmedi bu yapı.

Bu adımı atladığınızı varsayarak yapacağınız şeyler kağıt üstünde basit.

1- Client bilgisayarların ağ kartları gigabit olmalı.

2- Herhangi bir model Cat 6 kablolamayı tercih edebilirsiniz.

3- Sonlandırma'yı keystone jack ile yapacaksınız bunu da patch panele oturtacaksınız. ( )

4- Patch Panel'den sonra patch cord, patch kablo diye tabir edilen küçük data kablolarını da switche gireceksiniz.

5- Switch seçimini 200TL'ye de halledebilrsiniz 2000TL'ye de. Burda önemli olan yönetilebilir bir swithc mi arıyorsunuz yoksa al ver yapacak bir switch mi. Sizin yapınıza baktıgımda switch'in fonksiyonu data'yı iletmesi gibi duruyor. O yüzden HP, Juniper gibi bilinen bir markanın yönetilemez ama kesinlikle gigabit (10/100/1000) switch'ini alabilirsiniz.

6- Client tarafı için de kanal sistemi düşünüyorsunuz sanıyorum herhangi bir kanal markası (önerim schneider veya legrand) kullanırsınız. Tabi bu söylediklerimi tek basınıza yapamassınız kanal sistemi vb için profesyonel birileriyle çalışmanız gerekebilir.

 
Gönderildi : 17/07/2015 02:05

Paylaş: