Forum

Maximum Ağ Performa...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Maximum Ağ Performansı Ve Gigabit Switch Önerisi

17 Yazılar
6 Üyeler
0 Likes
6,012 Görüntüleme
(@KenanAtmaca)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Kafemde şu an 30 client var. 10'ar lı gruplar halinde. modemden ilk 10 lu gruba bir kablo ile aktarıyorum interneti. ve sonraki 10 lu gruba uplink ile gidiyor. ve son 10 lu gruba da aynı şekilde 2. gruptan aktarıyorum. her grupta 16 port swtichler var. gigabit değil. kablolarım cat6.
Kafemi diskless'e geçmek için gigabit yapmayı düşünüyorum. Modemden sonra yine bir switch koymayı düşünüyorum.( Toplam 4 switch. ana pc ve server için.)
Şimdi soruma geliyorum; bu şekil bir bağlantı sağlıklı mıdır? 
ağımdan maximum performans almak istiyorum. Ayrıca gigabit switch ne almalıyım bilmiyorum. yönetilebilir yönetilemez hangisi işimi görür? bu konuda yardım ve tavsiyelerinizi bekliyorum arkadaşlar.

 
Gönderildi : 12/06/2014 21:28

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4314
Co-Helper
 

Switching tek bir noktadan olmalı. 48 port 1 switch iş görür. Management switch'ler ile doğru bir yapılandırma ile uygulanmayan ardı ardına switch'ler tavsiye edilmez sizin anlayacağınız şekliyle.
HP Procure modellerinden bütçeye uygun olanı seçilebilir. Management switch'lerde virus, saldırı gibi durumda müdahale opsyionları artar. Zaten ucuzlarında bile kolay smart yönetim mevcut.
http://www.cozumpark.com/forums/thread/36252.aspx

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 12/06/2014 21:54

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Yönetilebilir almak ileride oluşabilecek yeni yapılandırmalarda ve şu an ki olası problemlerinize çözümler getirecektir. SMC switcheri tavsiye ederim oldukça kullanışlı ve uygun maliyetliler management ve web smartların özelliklerini taşıyorlar. Yüksek iletim kapasitesi ve birçok ağ güvenliği ve düzenleme sisteminide barındırıyorlar. Sizin işinize yarıyacak özellikler özellikle internet kafelerde yapılan MAC ve IP spoof işlemi ile şifre çalımının önlenmesi loop detection ilerde merkezi dosya sunucu kurarsanız 10K lık jumbo frame özelliği ve bazı online oyunların yaptığı DHCP broadcastlerine karşı DHCP snooping vb...

 
Gönderildi : 13/06/2014 01:28

(@KenanAtmaca)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Hp Networking 1910-48 Switch

Tp-link TL-SG1048 48-Port 

Tp-link TL-SG2452 48 Port Gibabit,4 Gigabit SFP Slotlu Smart Switch

 Bunlardan hangisi benim için uygundur. daha doğrusu bunlardan biri benim için uygun mudur? Ayrıca kablo için ne tavsiye edersiniz. Şuan 6-7 yıl önce cat6 kablolar var sistemimde. Cat6e yapsam çok vark eder mi vs?

 

 

 
Gönderildi : 13/06/2014 19:42

(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
 

İnternet cafelerde sunucu-istemci ilişkisinden ziyade istemci-istemci erişimi fazla olur. Yani her bilgisayarın data kablolaması iyi olmalı.

Kablolamayı Cat7 yaptırın. Hz değeri daha yüksek. Kablo seçiminde 23 AWG olmasına dikkat edin. Data kablolaması yapan firmaların bir çoğunda test cihazı bulunmaz. Çoğu data kablolama firmasının elektrikçiden farkı yok. Dolayısı ile bulunması zor olsada test cihazı bulunan data kablolama firmasına yaptırın.

Data hatının temeli fiziksel katmandır(L1). Testleri düzgün yapılmış data hattı ve kaliteli rj45 konnektör olmadığında en pahalı-en baba switchte koysanız network sorunlarınız olur.

Bulunması biraz zor ama aşağıdaki fotoğraftaki gibi cat6 rj45 konnektör alacaksınız.

Bir kaç uygulama videosu:

http://youtu.be/5m-0w3gar_I

http://youtu.be/5FAYMLlzVKs 

 
Gönderildi : 13/06/2014 20:41

(@KenanAtmaca)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Kablolamayı kendim yapıcam muhtemelen. test cihazı derken bildiğimiz standart cihazlardan bahsediyorsanız o var elimde zaten. cat7 alıcam , bakıyorum ama bir türlü karar veremedim hangisi güvenilirdir diye. zaten pek fazla da seçenek yok . marka yada satıcı öneriniz var mı ? 

 

 
Gönderildi : 14/06/2014 17:51

(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
 

Kabloda HCS markası olabilir. Assmann olabilir... Belden var ama internet kafeye aşırı lüks kaçar. Aslında kabloda daha önce de yazdığım gibi cat7 ve 23 awg olması yeterli. Üzerinde TIA ve ISO standardı çoğunun oluyor. 

Kablo çekmeyi madem kendiniz yapacaksınız. O zaman biraz yardımcı olalım. 🙂

1-Önce topraklamayı kontrol ettirin. ETOIST (www.etoist.org.tr) priz başına ücretli olarak kontrol ediyor. Size rapor veriyor. 1 ay içerisinde eksikleri tamamladığınızda ücretsiz olarak tekrar kontrol ediyor. 

2- Cat7 kablo için mesafenizi hesaplayın. Mesafenize göre kablo almak için Perpa Ticaret Merkezine bakabilirsiniz. Ben internette şunu buldum  http://www.sanalpazar.com/Digitus-Sftp-Cat-7-1000-Mhz-Lsoh-500-Metre-Dk-1741-vh-5__isp22698702 100 metre alsanız kargo ile 250-260 TL'ye gelir. 

3- ASSMANN AK-219602 rj-45 konnektör siparişini netten verebilirsiniz.

4- KESİNLİKLE ELEKTRİK KANALININ BULUNDUĞU KABLO KANALINI PAYLAŞMASIN. Ayrıca 30 kablonun hepsini aynı kanaldan geçirmeyin. 10'lu gruplara ayırıp 3 adet kablo kanalı kullanın.

4- Data kablosunun PVC kısmını keserken içindeki çift bükümlü kabloları kesmemeye dikkat edin. 

5- Crimp tool (Sıkma pensesi) iyi olması gerekiyor. Rj45 konnektöre fazla baskı uygulayıp pinlere hasar vermemesi gerekiyor. 

6- Cat7 kablonun PVC kısmı RJ45 konnektör dışında olmamalı. Modüler RJ45 konnektörde PVC kısmı dışarıda kalmıyor.

7- İşlemleri bitirdikten sonra Grup Eksen, CM İletişim gibi data kablolaması yapan firmalara kontrol ettirin.

Rj45 kablo tester cihazından bahsediyorsunuz. O çok basit bir cihazdır. Sadece kablonun sonlanıp sonlanmadığını kontrol eder. Yönetilebilir switch'ten yapacağınız kablo testi bile daha iyi test eder.  Bahsetmiş olduğum cihazlar GERÇEK data kablolaması yapan firmalarda bulunan db, hz, psnext gibi ölçümleri yapan dijital rapor veren cihazlar. O cihazın verdiği rapora göre ölçümü yapan firma yönlendiriyor.

Örneğin şöyle rapor verebiliyor. 

 

 
Gönderildi : 14/06/2014 22:57

(@KenanAtmaca)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Assmann AK-219602 Konnektör yerine Assmann AK-219603 metal korumalı konnektör olsa daha iyi olmaz mı? Ayrıca bunlar cat6 konnnektör olarak geçiyor. siz bizzat kullandınız mı bunları cat7 kablo ile ?

 
Gönderildi : 17/06/2014 23:46

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

Metal korumalı konnektör aldığınızda kablonun dış kısmındaki metal folyoyu her iki uçta lehimlemeniz gerekir aksi halde bir anlamı olmaz.

 
Gönderildi : 18/06/2014 00:31

(@KenanAtmaca)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

Şu şekilde olmazmı peki ?

http://www.youtube.com/watch?v=fcWhtUd4-Z8 

 
Gönderildi : 18/06/2014 01:11

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

Alacağın konnektörde metal halka ve kabloda o tel varsa elbetteki olur.

 
Gönderildi : 18/06/2014 13:49

(@KenanAtmaca)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 
Şema şu şekilde: 
 
Switchler gigabit, kablolar cat6. Server diskleri SSD (550 MB/s okuma/yazma). Server switche iki adet gigabit eternet çıkışı ile bağlanacak.
Sorularım : 
1 - Her bir terminal aynı anda serverdan veri çekmeye kalktığında bir sıkıntı olur mu ?
2 - Her gurubun başındaki switchleri aradan kaldırıp tek bir switchle bağlantı yaptığımda  bununla arasında performans açısından ne fark olur?
3 - Kabloları cat7 yaptığımda herbir terminal aynı anda ne kadar veri çekebilir? cat6 ve cat6a da ne kadar çekebilir?
 
Gönderildi : 18/06/2014 13:58

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4314
Co-Helper
 

1. Server'dan veri çekme performansı network performansı ile ilgili değil sadece. Çoklu erişimde performans için bizim dünyada storage (SAN/NAS) gerekir. Storage gibi planlanmış bir sunucuda olabilir tabi bunun için donanım ve uygulama gereklilikleri var. SSD de dizseniz düzgün bir raid array ve veri yönetimi planlamamışsanız sunucular gbit portlarından tüm isteklere cevap vermekte zorlanır. Diskless sistemler o yüzden sanıldığı gibi değil maliyetlidir örnekle. 30 client için değmez bence yatırıma. Network yönüylede switch'in throughput değeri ile alakalıdır bu değer ne kadar yukarıda olursa o kadar iyi olur. Management denilen switch'lerde ek kontrolcüler bu işi daha hızlı yapmayı yönetir.

2. Yüksek maliyetli, management platformlar uygulanmıyorsa büyük fark olur. En basitinden ağda ki gereksiz trafiğin önüne geçilmiş olur. Doğru yapı her zaman mümkün olduğunca merkezi switch topolojisi uygulamadır. Bu yönetim ve yedeklilik kolaylığı da sağlar. Mesela tek bir yedek 48 port switch bulundurmanız yeterli olur.

3. Veri oranı değişmez yine max. 1 gbit erişiminiz olur. Arkadaşlar doğru altyapıyı tarif etmişler ancak 30 clientlı bir cafe için maliyetli olur bu iş. Parayı altyapıdan daha fazla sunuculara ayırma daha mantıklı olur. Switch tarafında ki portlar da değişmez 1 gbit transfer yapabilirsiniz ancak. Bunun üzerinde 10 gbit vs ethernet bağlantıları var. Cat7 vs size sadece uçtan uca daha verimli ve dış etkenlerden daha az etkilenen bir altyapı sunar. Mesela elektrik altyapısı iyi değilse Cat7 utp yerine cat6 ftp maliyetlendirme yapmak daha mantıklı olur.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 18/06/2014 15:45

(@KenanAtmaca)
Gönderiler: 8
Active Member
Konu başlatıcı
 

server oyun diski 4x1tb ve raid 10 şeklinde olacak. peki en azından switchler ve server arasındaki kabloları cat7 yapmamın ve ve serverdaki ethernet sayısını arttırıp (3,4,5 adet gibi) nic teaming yapmamın faydası olur mu?

 
Gönderildi : 18/06/2014 17:28

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4314
Co-Helper
 

Raid10 yerine Raid 5 / 6 daha yararlı olabilir. Sharing yapılacaksa sata diskler ile düzey belirli ölçekte oluyor zaten yeterli olur. Ne kadar fazla disk o kadar performans yedekler hariç diye düşünmek lazım.
Elbet faydası olur ancak oranı hesap kitap yapılması lazım copy paste'ye devasa bir etkisi olmaz. Lan'ı vlan'lara bölüp 4 ethernet ile clientlara paylaştırmak daha kazançlı olabilir. Tek noktadan tüm vlanlara erişim sağlanabilir.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 18/06/2014 17:41

(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
 

Assmann AK-219602 Konnektör yerine Assmann AK-219603 metal korumalı konnektör olsa daha iyi olmaz mı? Ayrıca bunlar cat6 konnnektör olarak geçiyor. siz bizzat kullandınız mı bunları cat7 kablo ile ?

Kablonun tipi değişmiyor. Sadece iletimi artıyor.

O teli bir yerde sonlandırmanız (terminate) etmeniz gerekiyor. Dolayısı ile Korumalı Patch Panel kullanmanız gerekir. Panelde topraklama hattına bağlanır. Yani sizin işinize gelmez.

Şöyle panel:

http://youtu.be/nBUGW2QK7EQ 

 

Edit: Korumalı keystone kullanmak gerektiğini eklemeyi unutmuşum.

Şöyle anlaşılır bir örnek veriyim. Çok çeşidi var.  

Daha sonra yukarıda örneğini verdiğim patch panelden switch'e patch kablo ile bağlantı yapılıyor.

Patch kablo dediğimiz kısa data kablosu. Şöyle: 

patch panel'e patch kabloyla switch bağlantısı şöyle: 

Duvara montajı yapılan keystone priz ile pc arasına yine patch kablo giriyor. Şöyle:   

 
Gönderildi : 21/06/2014 13:49

(@habibkaratas)
Gönderiler: 3
Active Member
 

Beyler arkadaş altı üstü 30 pc ile internet cafe ağı oluşturacak. Analizler, cisco'lar fluke'lar havalarda uçuşuyor. Internet kafelerdeki en büyük sorun local ağdan ziyade, ISS'den gelen hız problemidir. Birileri bir tarafta çok yüklenince diğer clientler mağdur oluyor. Gören de Koç holdinge ağ kuruyoruz sanacak.

Abicim al bitane yönetilebilir switch, 30 pc varsa ve ISS den gelen bağlantın 16 Mbs ise pc başına 1.8 civarında bir hız sınırı koy. Kablolar için de hcs vs bi markadan kablo al gitsin. 

Bir daha da sorun yaşamazsın. Başka bir sıkıntı olursa yardımcı olurum. 

 

Twitter/sniper_Cw

 

 

 
Gönderildi : 04/08/2016 02:43

Paylaş: