Forum

Yeni Network Kurulu...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Yeni Network Kurulumu Hk.

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
419 Görüntüleme
(@mertsarac)
Gönderiler: 13
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

Orta ölçekli bir işletmede çalışıyorum ve şu an meslek lisesi sayesinde network işlerine az biraz bulaşmış tek kişi olarak geçilecek yeni ofisteki network kurulumu da bana kaldı. Fakat bu konuda bilgim gerçekten iyi düzeyde olmadığı için sizlere danışmak, fikir ve önerilerinizi almak istedim.

Öncelikle sınırlı bütçeyle düzgün bir iş çıkartmak istediğimi belirtmek isterim.

Durum tam olarak şu şekilde:

Ofise gelen 2 x 100 Mbps fiber internet mevcut olacak. Şu anki ofiste fiber hizmeti alamadığımız için 2 x 20 Mbps Adsl hattını Draytek Vigor 2830n+ ile kablolu ve kablosuz şekilde paylaştırıyoruz. Fakat Draytek Vigor 2830n+ fiber bağlantıları desteklemediği için yeni bir router almamız gerekecek. Bunun için ya 2 farklı router alıp bir load balancing cihazıyla dağıtmam ya da öyle bir ürün var mı bilmiyorum ama 2 fiber bağlantıyı aynı anda alabilecek ve bunu load balancing ile dağıtabilecek bir router almam gerekecek.

Öncelikli sorum router konusunda nasıl bir seçim yapmam gerektiği yönünde.
Buradan sonrasında firewall için şu an bütçeyi zorlamadan nasıl bir çözüme gidebilirim?

Buraya kadarını tamamladığımızı varsayarsak bir de bu bağlantıyı ofiste paylaştırmak gerekecek. 2 katlı olacak ofiste her katta 3 oda var. 1.katta 12 bilgisayar ve 10 IP telefon mevcut. 2.katta da 10 bilgisayar ve 5 IP telefon mevcut. Birde her katta kablosuz internet de olmak zorunda.

Bu aşamada özellikle file server'a erişim hızlarının artması (yüksek bir file server trafiği mevcut) için IP telefonlar için ayrı bilgisayarlar için ayrı kablolar çekerek bilgisayarları gigabit bağlantıya kavuşturmak istiyorum. Katlar arası bağlantı için fiber kablo kullanmayı düşünüyorum.

Bu konudaki görüşlerinizi, switch ve kablo tavsiyelerinizi özellikle rica ediyorum.

Son olarak wifi konusuna gelecek olursak bu aşamada da kablosuz ağı ayrı bir ağ olarak tanımlayıp burada hız limitlemesi yapmalı ve file server'a erişimi engellemeliyim. Açıkçası AP konusunda hangi markayı tercih etmem gerektiği konusunda hiçbir fikrim yok. Hali hazırda elektrik kablosu çekmek konusunda sıkıntımız olduğundan ethernet üzerinden güç verdiğimiz bir TP-Link modeli kullanılıyor fakat cihaza sürekli reset atmak zorunda kalıyoruz ve hiç memnun değiliz. Elektrik kablosu konusunda yine biraz sıkıntılıyız, bu tür bir AP konusunda bütçeyi zorlamadan hangi markayı seçebilirim?

Görüşleriniz için şimdiden çok teşekkürler, keyifli çalışmalar. 

 
Gönderildi : 04/04/2014 03:27

(@aliselvi)
Gönderiler: 278
Reputable Member
 

Merhaba,

Önümüzdeki aylarda iyi bir iş planın var kolaylıklar dilerim öncelikle.

WAN hatlarınızı bir WatchGuard XTM-515 firewall , log server ve hatları load balancing yapmanıza imkan sağlayacaktır. Bütçe konusunda sizi anlıyorum fakat kritik cihazlarda bütçenizi zorlamanızı tavsiye ederim eğer projenin kabul edilmesi konusunda endişeleriniz varsa profesyonel bir firmadan yardım alabilirsiniz.

Networkün saat gibi çalışması için sistemi iki kısımda ele alın pasif network ( kablo ve alt yapı ) aktif network ( Switchler, routerlar, Gbic Vb.) Burda işi ekonomik çözebileceğiniz çeşitli ürünler mevcut. Kablolama için keystone jack, patch panel ve patch cord kablo geçişleri bakır kayıplarınızı azaltacaktır. Burdaki kayıplar desibel seviyesindedir ama zaman içinde kayıplar arttıkça fiziksel sorunlara bağlı yavaşlamalar olucaktır. Tabiki kablo seçimi çok önemli piyasadaki 305 metresi  20 usdlik kabloların içinde nerdeyse hiç bakır yoktur rengi bakır rengi olan demir alaşımlı kablodur, 🙂 malesefki böle. Marka ürünleri tercih edin nexans fiyatları şu an uygun sanırım. alt yapı ürünlerinde digitus oldukça uygun. Eğer mesafleriniz 90 mt alanı içinde ise fiber kullanmak maliyet olucaktır, 

Ap çok fazla yüklenmeler olmayacağını ve halka açık alanlarda hizmet verilmeyeceğinizi düşünerek HP VM200 AP ürünü ofis katlarında işinizi görücektir.Ayrıca UBNT UniFi Enterprise LR AP ürünüde işinizi görebilir.

Sana kolaylıklar dilerim,bol şans!

 

 

 
Gönderildi : 04/04/2014 03:46

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Rter cihazınızı 2860 yükseltin Ap olarak DrayTek Ap800 alın. DrayTek 2860 cihazında Ap management var yani Ap leride router üzerinden kullanıyorsunuz. Ayrıa tüm DrayTeklerin üzerinde SPI firewall vardır bu nedenle ek bir firewall cihazına ihtiyacınız bulunmuyor....

 
Gönderildi : 04/04/2014 12:17

Paylaş: