Forum

VPN vs Band Genişli...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

VPN vs Band Genişliği

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
428 Görüntüleme
(@SELCUKKACAR)
Gönderiler: 32
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar,

Çalıştığım kurumda uzak sahalar için (10 adet) bir uydu internet firmasından uydu internet hizmeti almaktaydık. Uydu internetin toplam  band genişliği 4 mbit/s idi. Çalıştığım kurum merkezinde 30 mbit/s band genişliğine sahip Metro Ethernet MPLS var. Sorum şudur ki : Yakın bir dönemde bu 10 adet uydu internet lokasyonunu merkeze ayrı ayrı VPN ile tünellendi. VPN sonrası herhangi bir uydu lokasyonundan internete çıkıldığında, Kurumun merkez router IP'si ile çıkılmakta. Uydu lokasyonunda yaptığım hız denemelerinde hala kendi 4 mbit/s ' lık çıkış hızı civarı bir band genişliği oluyor. Eski durumda (Uydu lokasyonları merkeze tünellenmeden önce) uydu lokasyonlarının UYDU FİRMASINA ait REEL IP' leri varken, tünelleme sonrası YEREL IP' ler almaya başladılar. Yani artık uydu lokasyonlarıda (özel firmaya ait ağ) yerel ağa dahil oildu ve INTRANET' teki özelliklerden yararlanabiliyorlar, outlook, ERP, dahili VOIP görüşme, ve Kurumun merkez FIREWALL filtreleri.....

 Sonuç olarak :

 1- Uydu lokasyonları merkeze tünellendiğine göre MPLS şebekesine dahil olduklarını düşünebilir miyiz ? (MPLS' in genişletilebilme özelliği-Flexibility)

 2- Merkez routerdan çıkış alan uydu lokasyonlarının hızları neden 30 mbit/s civarı çıkmamakta da kendi band genişliği ile internete çıkmaya devam etmekteler ?

Teşekkürler.

 
Gönderildi : 13/03/2013 17:06

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Selçuk Bey, MPLS bir hız arttırım teknoloji değil bir network yapısı. MPLS ile kullanıcının trafiğinin size yönlendirilmiş olması merkezi bant genişliğini kullanabileceği anlamına gelmiyor sadece kendi dört Mbitlik bant genişliği ile sizin ağınıza routing olarak gelebileceği anlamına geliyor.

Merkeze bir tünnelleme yapıldığını sanmıyorum MPLS sisteminde babone da bir tünelleme var uç noktalar sadece routing çalışıyor, sizde yerel IP adreslerinde ulaşabiliyorsunuz o kadar.

 
Gönderildi : 14/03/2013 02:43

Paylaş: