Forum

ağ pingleme hakkınd...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

ağ pingleme hakkında ciddi bir sorun

10 Yazılar
6 Üyeler
0 Likes
469 Görüntüleme
(@metineren)
Gönderiler: 99
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar. Böylesine kaliteli bi bilgi deryasında paylaşım yaptığınız için hepinize teşekkür ederim. Arkadaşlar ben devlet hastanesinde bilgi işlem personeli olarak çalışıyorum ve size önce buranın ağından bahsedip sonra da sorumu sormak istiyorum. Ben işe yeni başladım, bizden önceki elemanlar client pc'leri domaine almıyor ve burdaki SW'lerin hepsi konfigüre edilebilir olduğu halde basit aptal SW olarak kullanıyorlar. Kablolama ise çok eski, hangi SW'den hangi PC'ye kablo gittiği belli değil.. Ve Server 2003 kurulu bu astanede.. Sorunum ise bazen domaine bağlı pc'lerde çook geç açılma sorunu ve bununla birlikte HBYS'de hiç işlem yapamama, HBYS açılsa bile hastaya bir fiş verebilmek bile mümkün olmuyor. CMD ekranında domain server, FortiNet ve diğer serverlar ile herhangi bir client'e pingleme yapıldığında ise normalde 1 ms olarak alınan ping aralıklı olarak dalgalanma yapıp 10 ms, 15, ms, 27 ms, 5 ms, 8 ms v.s gibisinden dalgalanma yapıyor.  Bi de merak edip ağı kontrol etmek için bugün yine pingleme yaptığımda ise bu sorunun arada bi dalgalanma yaptığını gördüğüm halde sistemde sıkıntı yoktu.


Not : Forum kuralları gereği konuyu açmadan önce arama yaptım ama bişey bulamadım aradığım sorunumla alakalı olarak.


Cevap yazma nezaketini gösterirseniz çok sevineceğim.


İyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 17/05/2012 20:33

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

Önce yapınızın bir envanterini çıkarın (kaç pc, kaç switch, yazıcı, diğer aktif cihazlar), çıkarabiliyorsanız topolojinizi çıkarın. Network yavaşlığı hatların kötü olmasından da kaynaklanabilir, birileri download veya dosya paylaşımı yapıyorsada olabilir. Kablo test cihazı ile kablolarınızıda test edebilirsiniz.  Mevcut yapıyı çıkarıp, nasıl iyileştirebileceğinizi planlayın. Yapıyı bilmeden kimse size nokta atışı sorun şuradan diyemez.

 
Gönderildi : 17/05/2012 20:42

(@metineren)
Gönderiler: 99
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

300 kadar pc var, serverlerdan dışarı çıkan hat dandik bi sw üzerine kurulu ve toplamda 6 sw var. Alman Nab ya da türevi virüslerin etkisi olabilir mi ? Network yavaşlığı normal günlerde fena değil ama bu bazen sebepsiz yere sistemin kitlenme olayı bizi mahvediyor. Bazı pc'ler download yapıyordur diye tahmin ediyorum arada bi ve dosya paylaşımı ise bazı birimlerde var. Bunun önüne geçmek istesek sanırım olmaz çünkü USB belleklerde kesin virüs vardır ve ben USB'ye müsade etmezken ağdaki paylaşım klasörlerine de müsade etmezsem yazışmaları çok zor olacak ve kabul ettiremem bunu. Zaten personel olarak çok tembel-aciz insanlar var burda maalesef. Bana durumu iyileştirmem hakkında tavsiyede bulunabilir misiniz ?

 
Gönderildi : 17/05/2012 20:50

(@doganbayraktar)
Gönderiler: 1392
Noble Member
 

Merhabalar,

uğur hocama katılmakla beraber bende bir iki birşey ilave etmek istiyorum, Ortamda network hatlarını ilk önce sağlam bir data firmasına testini yaptırıp ilk olarak yapıyı güncelleyin.

 
Gönderildi : 17/05/2012 20:58

(@metineren)
Gönderiler: 99
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Alt yapı ihalesi zaten olacak yakında, tamamen güncellenecek sistem ama durum henüz böyleyken bi nevi bilgi kapma adına sistem kitlenmesinin önüne geçebilmek için sormuştum sorumu.


 

 
Gönderildi : 18/05/2012 19:46

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba,


Tüm arkadaşlarım aslında aynı yöne itiyor bende o tarafa yönlendireceğim. Öncelikle Ağ tapolojisi mutlaka elinizde olmalı olmadan olmaz. Biraz zahmetli olacak ama tüm kabloların nereden nereye gittiğinin tespitini yapmalısınız. Ki bazen switchlere çift kablo götürüp switchlerin crash olmasına neden olabilir. Veya switchlerden biri arızalı olabilir.


Daha sonra bir switchlerden log toplayıp bir analiz yapmalısınız neler olup bittiğine dair. Yoksa çıkmazlarda sürünürsünüz.

 
Gönderildi : 18/05/2012 20:15

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

Alt yapı ihalesi zaten olacak yakında, tamamen güncellenecek sistem ama durum henüz böyleyken bi nevi bilgi kapma adına sistem kitlenmesinin önüne geçebilmek için sormuştum sorumu.

 

Sorunuza sizin yapınızı bilmeden cevap vermek zor, sizde yapıyı tam bilmiyorsunuz elinizde bir topoloji ve envanter yok çünkü. Şimdi size en uzman kişi bile bir şey söylese havada kalır. Sorunun çözümü belki çok basittir ama yapıyı bilmeden ve görmeden kimse bir şey diyemez.  

 
Gönderildi : 18/05/2012 20:59

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Switchleriniz destekliyorsa unicast, multicast gibi paketler için storm kontrol açın. Wireshark ile dataları biz izleyin bakalım bu dalgalanmanın olduğu anda ne tür paketler ağın geneline yayılıyor.

 
Gönderildi : 19/05/2012 03:04

(@metineren)
Gönderiler: 99
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

arızalı olduğunu düşündüğümüz SW'leri değiştirdiğimiz halde yine de sorun devam ediyordu ve SW'ye çift kablo gitme ihtimaline karşın da portlardaki tüm kabloları tek tek tak-çıkar yapıp ağı pingliyorduk.. Düzeldiği durumlarda tamamdır deyip o kabloyu pasive edip bağlı olduğu bilgisayar kiminse (ertesi gün gelip internetim yok diye bas bas ötünce) anlıyorduk ki o kablo bu kişinin PC'sine bağlı... Ama sanırım dediğinizde hepiniz haklısınız, çünkü arap saçı gibi kablolama var ve SW'lerin hepsi konfigüre edilir olma özelliğine karşın aptal SW olarak kullanılmakta... Sizlerden sanırım çok şey öğreneceğim.. Çok teşekkür ediyorum hepinize.

 
Gönderildi : 19/05/2012 20:01

(@DemirHakan)
Gönderiler: 219
Reputable Member
 

Benzer bir sorun da bizde var. Takılma kitlenme degil. Kablolama ile ilgili.Biz önümüzdeki hafta mesaiye kalıp kablolamaların yerlerini tespiti için calışacagız. size de öneririm. etiketleme usulunu.

 
Gönderildi : 01/06/2012 17:55

Paylaş: