Forum

Nasıl bir yapılandı...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Nasıl bir yapılandırma?

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
397 Görüntüleme
(@AbdullatifErkaya)
Gönderiler: 40
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

100-110 civarı makineye sahip bir belediyeyiz.

Yaklaşık 1 yıldır bilgi işlemdeyim ve daha öncesinde "evde format atmak, bilgisayarları tamir etmeye çalışmak"tan başka profesyonel anlamda tecrübem yoktu. 1 yıldır kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

 

Binamızın tadilatı yeni bitti. Cat6 kablolama yaptık. 5 adet stack bağlı Allied Telesis AT-8000GS/48 switchimiz;  1 adet 15Mbit metro ethernetimiz, 1 adet FortiGate'miz var. Kent Bilgi Sistemi'nin bağlı kurulu olduğu 2 adet HP serverimiz (Uygulama ve Veritabanı); 2 adet de belediye programımızın çalıştığı (Uygulama ve Veritabanı) HP serverimiz var.

 

Network konusuna yeni giriş yaptım diyebilirim. Birkaç gündür vLan ile ilgili bazı şeyler okuyorum.

 

Ne tavsiye edersiniz? Nasıl bir yapı oluşturmalıyız? VLan bizi rahatlatır mı? Çünkü ağda bir hayli yavaşlama var. Başka neler yapmalıyız? Bilmiyorum belki derin bir konu, belki insanlar boştan yere gitmiyorlar cisco vs. kurslarına ama bu aşamada yapabileceğim neler var?

 

Teşekkürler! 

 
Gönderildi : 16/12/2010 04:13

(@OmerKARADENIZ)
Gönderiler: 1560
Noble Member
 

Merhaba,


Allied Telesis hiç kullanmadim fakat iyi switchler ürettiklerini duydum. CAT6 kullanmanız cok iyi olmuş. Tüm makinelerin 1 Gbit Etherneti var olduğunu düşünürseniz. Alt yapınızın eskiye oranla hızlanmaması mümkün değil.


Vlan genelde bölümler arası iletişim olmaması ve kolay yönetim işlemleri için kullanılır bence 110 makine icin vlan yapısına gerek yok. Tabiki gizli olan yada korunması gereken bilgiler varsa bunların icin ayrı bir vlan oluşturabilirsiniz.


Ağda bu alt yapı değişikliğine rağmen hala yavaşlama var ise Ağı izlemenizi tavsiye ederim ki bu problemler genelde makinelerdeki viruslerden meydana gelir.


 

 
Gönderildi : 17/12/2010 13:16

Paylaş: