Forum

2 ayri ağdan Net al...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

2 ayri ağdan Net alınacak Olanı seçme

8 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
3,836 Görüntüleme
(@omerarda-2)
Gönderiler: 59
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba benım aklıma takılan bir soru var merak ediyorum.

Bir pc de çift ethernet var ve farklı ağlardan  gelen 2 kablo pc ye baglı ve bu 2 ağdaki internet de her biri farklı mesela biri 1 mb diğeri 512

 

Pc nin interneti hangi ağdan alacagını nasıl kararlaştırıyoruz. ethernetler devre dışı yapılmamalı.

 
Gönderildi : 30/07/2009 23:44

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Selam,

İki network'e erişmesi mümkün ancak iki ağdan aynı anda internet alamaz. Windows tek gateway adresi destekler bu nedenle internet çıkışı için sadece bir network kartını kullanabilirsiniz. Static route vb.. yöntemler ile bazı yönlendirmeler yapılabilir ancak buda her iki kartın internet için kullanılmasını sağlamaz.

 
Gönderildi : 30/07/2009 23:50

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

İnterneti kullanmak istediğiniz ağa bakan NIC üzerinde default gateway tanımlı olsun. Diğer network'e bakan NIC üzerinde defalt gateway'i boş bırakın. Böylece DGW tanımlı olan ağın internetini kullanmış olursunuz.

 
Gönderildi : 31/07/2009 02:30

(@kaanumut)
Gönderiler: 123
Estimable Member
 

Benimde merak ettiğim bir şey var hazır yerini bulmuşken sorayım 🙂


 Elinizde 54 Mbps wireless ve 100 Mbps ethernet portlu bir modeminiz var, laptop unuz ile hem wireless ile hemde ethernet kablo ile aynı modeme bağlanmanın artısı veya eksisi olurmu.?

 
Gönderildi : 05/08/2009 04:16

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Artısı olmaz çünkü yine çift default gateway olur ve bu da sağlıklı çalışmaz.

Ayrıca şöyle bir durum var. Örn. ADSL hızının 2mbps olduğunu düşünelim. Bu durumda notebookla adsl modem arasındaki hız 1000mbps da olsa, çıkışınız 2mbps olduğu için pek bi anlam ifade etmez. İnternete çıkarken kullanabildiğiniz bandwidth 2mbps geçemez.

 
Gönderildi : 05/08/2009 12:33

(@kaanumut)
Gönderiler: 123
Estimable Member
 

Ewet İnternete çıkışta değişiklik olmaz, ama iç networkte eksisi olur diye düşünüyorum; mesala serverda paylaşılmış olan klasör içinde çalışmanız veya veri alış verişi yapmanız gerekiyor, böyle bi durumda sizin bilgisayarınız wireless network'mü yoksa yerel network'mü kullanacak, bu seçimi neye göre yapıyor; yoksa ikisini birliktemi kullanıyor,


Ek olarak dün gittiğim bir yerde siensi makinası kullanılan bir firmada siensi makinasına baglı pc ile dosya alış verişi yapmak için ayrı ikinci bir network oluşturuyorlar, yani bir pc ye wireless kart takarak vireless üzerinden modeme baglanıyor, ethernet kartı üzerinden ise siensi makinasına baglı pc'yi ayrı bir switch ile ayrı bir ip bloğu atayarak birbirleri arasında dosya paylaşımı yapılması sağlanıyor. Ama hem wireless hemde ethernet kartı ile iki ayrı networke iki ayrı ip bloğu ile baglı olan pc çoğu zaman internete cıkışlarda sorun yaşıyor, yani internete çıkışları çoğu zaman yerel ağ üzerinden deniyor ve haliyle başarısız oluyor, yerel ağı devre dışı bıraktığınızda sorunlarda son buluyor.


Sorum şuki buradaki bu yapılan şekil doğrumudur yoksa daha mantıklı bir çözüm oluşturulabilirmi veya xp ayarlarından ie yi çalıştırdığım zaman wireless networkü kullan gibi bi seçenek belirlenebiliyormu.


Teşekkürler,

 
Gönderildi : 07/08/2009 13:31

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Gönderilecek paketin gideceği networke ulaşabilen NIC hangisi ise paket onun üzerinden gönderilir. Eğer gönderilecek paketin gideceği network'e her iki NIC te ulaşamıyorsa paket default gateway adresine teslim edilir ve onun üzerinden gönderilir. Bu noktada iki default gateway adresi varsa sorun çıkar. İlk sorunuzun cevabı bu.

ikinci soru ise; cnc ile konuşan pc üzerindeki iki NIC te de default gateway vardır. Tek d.gateway olmalı...

 

 
Gönderildi : 07/08/2009 21:36

(@kaanumut)
Gönderiler: 123
Estimable Member
 

Teşekkür ederim serhat bey.

 
Gönderildi : 10/08/2009 11:44

Paylaş: