Forum
Merhabalar,
Zimbra kullanılan bir yapıda kurulu outlook'dan PST export ediyorum. PST'yi migrate ettikten sonra tekrar yeni hesabı outlook'a kuruyorum ancak karakterler bozuk geliyor. Zimbra'dan direkt imap olarak sunucudan sunucuya migrate ettiğim datada herhangi bir sorun yok. Farklı bir bilgisayar veya sunucuya zimbra altyapısında ki hesabı kurup PST export alıyorum. Migrate ederek yeni hesabı farklı bir sunucu veya bilgisayarda kurduğumda karakter sorunu olmuyor. Muhtemelen yapıdaki bilgisayarlarda sorun var ancak neyi denediysem çözülmedi. Mevcut bilgisayarlarda Outlook 2019-2024 denendi aynı karakter sorunu oluştu. Daha önce böyle bir sorun yaşayan var mıdır?
Bu sorunlar outlook encoding ve sistem locale kaynaklı yaşanabilir ancak. Bana yazmak zor geldi aşağıya pasteliyorum region locale TR yaptıktan sonra export alın ve office'e de türkçe dil ekli olsun.
-
Sorun neredeyse kesin olarak Outlook’un kurulu olduğu problemli makinelerdeki sistem dil/kodlama veya MAPI provider farklarından kaynaklanıyor.
Muhtemel Nedenler
-
Windows Sistem Locale (Bölge / Language for non-Unicode programs)
-
Türkçe karakter sorunlarının en büyük nedeni burasıdır.
-
Problemli makinelerde Denetim Masası → Region → Administrative → Language for non-Unicode programs kısmında Türkçe değilse (örn. English - US), Outlook PST export sırasında Türkçe karakterleri ANSI/Latin-1 gibi kaydedebiliyor.
-
-
Outlook MAPI / Profil cache bozulması
-
Zimbra Connector kullanıldıysa veya daha önce farklı MAPI provider’lar yüklendiyse, PST export esnasında encoding yanlış işlenebilir.
-
-
Office kurulum farkları
-
“Click-to-Run” ile gelen Office (2019/2021/365) ile klasik MSI kurulumlu Outlook arasında encoding farkı yaşanabiliyor.
-
Ayrıca bazı makinelerde güncelleme seviyesi farklı olabiliyor.
-
-
PST Formatı (ANSI / Unicode farkı)
-
Eski PST (ANSI) formatı 2 GB sınırına sahipti ve Türkçe karakterler sorun çıkarıyordu.
-
Yeni PST (Unicode) formatı sorunsuz. Eğer export sırasında ANSI PST oluşuyorsa, problem bundan olabilir.
-
Problemli makinelerde:
-
Region Settings kontrolü
-
intl.cpl→ Administrative → Change system locale → Türkçe (Türkiye) yap. -
Reboot sonrası tekrar PST export almayı dene.
-
-
Yeni bir Outlook profili oluştur
-
Eski profili silip sıfırdan hesap ekle, PST export’u bu profille dene.
-
-
PST Formatını kontrol et
-
Outlook’ta PST özelliklerinden bak → “Format: Outlook Data File (Unicode)” olmalı. Eğer ANSI görüyorsan yeni bir Unicode PST açıp verileri içine sürükle-bırak yaparak tekrar kaydet.
-
-
Office repair veya farklı sürüm test
-
“Online Repair” çalıştır.
-
Eğer mümkünse Office’in farklı bir build’ini yükleyip dene.
-
-
Ara Export Yöntemi
-
Problemli makinelerden PST yerine Outlook .olm (Mac) veya .msg export değil, doğrudan IMAP sync yoluyla aktarmak daha sağlıklı. Sen zaten “imap to imap” sorunsuz demişsin; bu da encoding kaynağının PST export sırasında olduğunu netleştiriyor.
-
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.