Forum

Samba paylaşımların...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Samba paylaşımlarını anlamak

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
438 Görüntüleme
(@barissaygin)
Gönderiler: 106
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Samba hakkında çelişkiye dustugum 2-3 konu var, yardımcı olabilir misiniz?


ilk sorum şu: samba.conf içindeki bir paylaşım için create mod ayarı neyi ayarlıyor anlayamadım. Sadece paylaşıma uzaktan ulaşanların bu paylaşım içinde olusturacagı klasor ya da dosyaların Linux tarafındaki read write execute haklarını mı belirler, yoksa ne işe yarar?


2.Webminden bakınca samba.conf icinde readonly, writable gibi secenekleri ayarlayabiliyoruz. Şimdi şunu anlamadım. Windowsda sharing ve security haklarından kısıtlayıcı olan kullanılıyor. Linux de bir paylasım icin samba.conf dan verilen read only hakkından sonra, Linuxdeki paylasılan klasor icin read write execute hakları da gozonune alınınca Windowsdaki gibi kısıtlayıcı olan hak mı gecerli oluyor,yoksa  r w e hakları full olursa sambadaki readonly hakkına ragmen kulalnıcı full hakla bu paylasıma erisebiliyormu?


3.Default olarak Linuxde olusturulan bir klasorun hakları alt klasorlere ve dosyalara direkt gecmesi normalmi? Alt klasor default olarak inheritance alıyor mu? Bunu istedigimiz sekilde ayarlamak icin hangi dosyada ne yapmak lazım?


Saygılarımla,


Linux acemisi

 
Gönderildi : 23/04/2009 22:39

(@M.EmreDemirbek)
Gönderiler: 26
Eminent Member
 

İlk iki soruna http://www.sorucevap.com/bilisimteknolojisi/platformlar/linux/ders.asp?206027 burdan cevap bulabilirsin

3. sorudan anladğım kadarı ile  oluştudugun paylaşımın dosya ve dizin modları default XXX şeklinde gelir 

sen webminde paylaşımı oluşturup içine girdinde dosya izinlerinden dizin modlarını değiştirebilirsin istersen oluşturduğun gruba bu hak ve izinleri atayabilirsin...

 

 
Gönderildi : 28/04/2009 03:44

Paylaş: