Forum

hp ml150 g6 bios
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

hp ml150 g6 bios

11 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
2,951 Görüntüleme
(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

 

The system only has generic SDR? system will REBOOT after update default SDR!!! 
Flashing BMC SDR/CONFIG....... Please wait. 
DO NOT power cycle or reset the system? may take several minutes.....

ILO güncellemesi tamamlanmadı. Sonrası yukarıdaki mesajla beraber sürekli loop ediyor. Recovery denedim olmadı. USB üzerinden BIOS recovery yapmak istiyorum. Fakat BIOS dosyasını uzatılmış destek kapsamına aldıkları için download edemiyorum.  Arşivlerinde ML150 G6 bios dosyası olan varsa payalaşabilir mi?

Teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 15/12/2018 18:41

(@recepyuksel)
Gönderiler: 1893
Üye
 

Merhaba,

Aşağıdaki şekilde BIOS sıfırlamayı deneyebilirmisiniz?

Clearing CMOS The Setup configuration values stored in battery-backed memory (CMOS) may need to be cleared if the configuration has been corrupted or if incorrect settings made in the Setup Utility have caused error messages to be unreadable. NOTE: Clearing CMOS deletes all system configurations and password settings.

To clear CMOS:

  1. Power down the server.
  2. 2. Disconnect the power cord(s) from the server.
  3. If necessary, unlock the front bezel.
  4. Remove the side access panel.
  5. Locate the CMOS Clear jumper (JP12) on the system board (refer to the “System Board Components, Switches, and Indicators” section in Chapter 6
  6. If necessary, remove any expansion boards or cables that prevent access to the CMOS Clear jumper.
  7. Plugged the CMOS Clear jumper.
  8. If necessary, reinstall any expansion boards and cables.
  9. Replace the access panel.
  10. Reconnect the power cord(s).
  11. Power up the server, and during POST, press F10 to access the Setup Utility.
  12. Load setup defaults by pressing F9.
  13. Set time, date, and other system values as necessary.
  14. Press F10 to close the Setup Utility

 

************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde sonucu burada paylaşırsanız,
sizin ile aynı problemi yaşayanlar için yardım etmiş olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise "çözüldü" olarak işaretlerseniz
diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
************************************************************

 
Gönderildi : 17/12/2018 11:39

(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

BIOS resetleme işlemini yaptım olmadı. 

BIOS resetleme işleminden sonra jumper eski konumuna aldım. USB belleğe Firmware update dvd içindeki bios dosyasını kopyaladım. Bios güncellenmedi.

ILO recovery jumper değişimi yaptım olmadı.

ILO recovery modunda USB belleğe son firmware güncellemesini attım. Yine işe yaramadı.

ILO recovery modunda BIOS sıfırlama prosedürü uyguladım. Yine bir değişim olmadı.

Server üzerindeki mevcut BIOS eski. Son bir umut HP destek sitesindeki 2014 yılına ait USB olan BIOS ile recovery yapmayı deneyecektim. Onun içinde HP destek anlaşması istiyor. 

Bu sunucu ILO hatasını bypass edemeyecek şekilde tasarlanmış. Şimdi elimde açılmayan bir HP sunucu var ve BIOS güncelleme dosyası için ise HP destek anlaşması gerekiyor. Her halde HP pazarlama departmanı şöyle düşünüyor "ya destek anlaşması yapacaksın veya yeni hp sunucu alacaksın". Her halde HP pazarlama departmanı epey uğraştıktan ve sinir küpü olduktan sonra koşa koşa HP sunucu alacağımı düşünüyor.

Benim buradan çıkardığım ders,
1-HP sunucu tasarlarken firmware hatasında sunucunun elinizde kalmasını sağlayacak şekilde tasarlamış. Düşünsenize bir firmware işleminde sunucu elimde çöp haline döndü.

2-HP'nin sağının solunun belli olmadığını, garanti bittikten sonra da HP'nin önüme uzatılmış destek için ücret  çıkartabileceği anladım. (Bu arada çalışacağını bilsem yeni sunucu maliyetine girmek yerine uzatılmış destek ücretine bakardım. Ama çalışıp çalışmayacağını da bilmiyorum.)

3-Uluslar arası bilgisayar firması HP'nin forumda paylaştıkları HP linklerinin çalışmadığını gördüm. Adamlar arşiv yapmamış! Şaka gibi. 

Saygılar.

NOT: BIOS dosyasına ulaşamadım ama burada içimi döküp biraz rahatladım.

 
Gönderildi : 17/12/2018 18:22

(@erdemyaglikara)
Gönderiler: 1165
Noble Member
 

Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun sıkıntılı bir durum Hp tarafında sanırım şirket politikasından dolayı bu tarz süreçler olabiliyor aşağıdaki posta zamanında bir arkadaşımızın daha başına gelmiş lakin oda çözüm bulamamış fikir vermek açısından hp gold partner firmaları ile görüşüp onlardan destek almayı deneyebilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/forums/456217/ShowThread.aspx

 

 
Gönderildi : 17/12/2018 19:19

(@h-koraygunduz)
Gönderiler: 301
Üye
 

Emre bey merhaba;

Elinizdeki sunucu Sun/Oracle, IBM ya da Dell olsaydı BIOS dosyasını rahatlıkla indirebilecekmiydiniz ? Bu HPE özgü değil bir çok vendor'da böyle. Örneğin VMware patch atacaksınız patch destek anlaşmanız olmadan download edebiliyormusunuz ?

Öncelikle değerlendirirken marka bağımsız elinizdeki durumu değerlendirmenizi öneririm. Bununla beraber tüm ürünlerde firmware geçmek riskli bir işlem ve sorunlar çıkabiliyor. Sadece bir markaya özgü değil tüm markalarda bu durum bu şekildedir.

Size tavsiyem kritik bir ürün ve bu şekilde bir duruma düşmemek için bakım anlaşmalarınızı ya da elinizdeki ürünleri gözden geçirerek risk almamanızı tavsiye ederim. Gün sonunda bu ürünleri genel olarak ticari amaçlı para kazanmak için kullandığınızı hatırlayın.

Sorununuzun çözümü nvram clear (Recep bey'in bahsettiği adımlar) ve BIOS güncellemesinden geçmektedir.

 

Aktif bir kontratı olan tanıdğınız varsa ya da kontrat satınalırsanız aşağıdaki linkten indireceğiniz dosyayı Installation adımları ile sisteme uygulayıp çözmeye çalışın eğer olmazsa anakart değişimi yapılması gerekecektir.

 

https://support.hpe.com/hpsc/swd/public/detail?swItemId=MTX_002386ce392f4f7f8cb43f8d0b&swEnvOid=4091

 

Installation:

1. Obtain a formatted USB Key media.

2. Download the SoftPaq to a directory on a system running Microsoft Windows 2000, Microsoft Windows XP, Microsoft Windows Vista, Microsoft Windows 7, Microsoft Windows Server 2003, Microsoft Windows Server 2008, or Microsoft Windows Server 2008 R2 and change to that directory.

3. From that drive and directory, execute the downloaded SoftPaq file: Simply double click on the SPxxxxx.exe file and follow the installation wizard to complete the SoftPaq installation process. At the end of a successful installation of the SoftPaq a web page will automatically appear to provide you with the different methods for restoring and/or upgrading the firmware on the system.

4. After the USB Key is created, you may delete the downloaded file if you wish.

5. Insert this USB Key into the USB Key port of the system to be updated and power the system on to boot to the USB Key.

 

Teşekkürler

Koray

 
Gönderildi : 18/12/2018 02:44

(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Koray Bey,

ML150 G6 dediğim sunucunun en son bios versiyonu 2011 yılına ait. Milattan öncesinden kalma 4 kişinin eriştiği bir sunucu. Hatta bir kullanıcı sürekli erişim bile sağlamıyor. 🙂 Üstünde yüksek bellek ve cpu yükü gerektiren uygulama da çalışmıyor. SSD ve RAM yükseltmesi yapılıp yoluna devam edecekti. 2020 yılında spectra açığının ortalığı kasıp kavuracağı dedikoduları dolanıyor. Bu aralar donanım upgrade ile devam ediyorum. Sanki vebalıymış gibi AMD piyasada bulunmuyor. 

Aslında konuyu foruma taşıma amacım belki bir kişi bios dosyasını paylaşır da yardımı olur ümidiyleydi. 

HP ile bu gün görüştüm. Bios ücretli destek sınıfındaymış. Eğer sorun çözülmezde anakartın ücretli olarak tamir edilmesi gerekebilirmiş.  10 yıllık anakartın neyini tamir ettireceksem. 

Üşenmedim ürünün uzatılmış destek fiyatına baktım.  228$ olarak buldum. Bios güncellemesi işe yaramazsa anakart tamir ücretini içeriyor mu bilmiyorum? İçeriyorsa o ücret verilir.

https://www.amazon.com/HP-U2UX5PE-POST-WARR-ML150/dp/B0153IR69Q

Bu arada uzatılmış destekle ilgili araştırma yaparken 2014 yılından HP'nin Firmware updatelerini uzatılmış destekle sağlayacağı haberini buldum. Tabi herkes HP politikasını eleştirmiş. Daha önce yukarıda "Her halde HP pazarlama departmanı epey uğraştıktan ve sinir küpü olduktan sonra koşa koşa HP sunucu alacağımı düşünüyor." yazmıştım. Bir kişi benim yazdığımı harika özetlemiş "The strategic reason behind this, as i was told by someone at HPE is to cut down on second hand value of servers and get everyone shopping for new hardware.  In my opinion, this only gives DELL the upper hand." 

https://community.spiceworks.com/topic/1570947-extend-warranty-on-hp-proliant-server-if-not-no-firmware-updates

Aslında 2014 yılında olanlar HP firmasının iyi durumda olmadığının göstergesi. Zira 2015 yılında Bir çok personelinin işine son vermişti. 2016 yılında ise halka arz şirket olarak HP ve HPE olarak iki firmaya ayrıldı. 2016 sonuna doğru yazıcı maliyetlerini kısmak için Samsung yazıcı bölümünü satın aldı. Kısaca HP yanlış politikalarından dolayı batmadı ama durumu da iyi değil. Daha düne kadar kendi kartuşunu satmak için çip takan firma bu gün "bitmeyen kartuşlu verelim" diyor.

Saygılar.

 
Gönderildi : 18/12/2018 22:51

(@h-koraygunduz)
Gönderiler: 301
Üye
 

Selamlar;

Konu sizin BIOS'du.

Her vendor için söylentiler çıkar 🙂 Kim derdi Red Hat IBM satınalır ? Kim derdi EMC Dell alacak. Zenginin malı züğürtün çenesi demişler 🙂

Size tavsiyem her yazılana inanmayın. Her vendor içinde çeşitli organizasyonel değişiklikler olur. Alınır satılır bölünür. Ancak kulaktan dolma bilgilerle bilgi sahibi gibi hareket etmek çok kötü bir durumdur. Sizi de kötü duruma düşürür.

Sunucunuzun bakımını uzatıp HPE bir case açarsanız bu probleminiz çözülecektir. Önemli olan bakım anlaşması kapsamında olmasıdır.

 

Daha önceki yazımda da söyledim firmware indirme için aktif destek anlaşması istemesi diğer Vendor'lar için de geçerlidir burada HPE suçlamak çok doğru değil. Hatta bunu bakım anlaşmasına bağlayan en son vendor HPE'dir. Sizinde dediğiniz gibi 2014 yılında alınan bir karar.

 

Sunucularınız daim olsun hiç bozulmasın. Sorun çıkartmayan desteği bitmeyen bedava Vendor'lu günler dilerim.

Teşekkürler.

 
Gönderildi : 18/12/2018 23:03

(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Selamlar;

Konu sizin BIOS'du.

Her vendor için söylentiler çıkar 🙂

Sunucunuzun bakımını uzatıp HPE bir case açarsanız bu probleminiz çözülecektir. Önemli olan bakım anlaşması kapsamında olmasıdır.

 

 

Söylenti kalmadı ki, önce işçi çıkardı daha sonra HP halka arz oldu, HPE olarak bölündü. 🙂

Gözden kaçırdığınız nokta HP'nin firmware güncelleme politikası tüm sunucu ürünlerini kapsarken diğer markalarda tüm sunucu ürünlerini kapsamaması. HP gibi kör gözüne parmak sokar cinsten politika değiştiren firma olduğunda bende o firmaya karşı polikamı değiştiririm. Yani çalıştığım firmanın karlılığını korumak için elimden geleni yaparım.

 

Aşağıdaki ürünü satın aldığımızda 8-10 yıllık sunucunun anakartı arızalı çıkarsa ücretsiz değişir mi?

https://www.amazon.com/HP-U2UX5PE-POST-WARR-ML150/dp/B0153IR69Q

 

Saygılar.

 
Gönderildi : 19/12/2018 08:51

(@h-koraygunduz)
Gönderiler: 301
Üye
 

Not: HP 1962 yılından beri halka arz edilmiş bir şirket..

Çalışmalarınızda karlılığı bol ve başarılı günler dilerim...

 

Umarım sorununuz istediğiniz ve beklediğiniz şartlarda çözülür.

 
Gönderildi : 19/12/2018 10:57

(@emredemirci-2)
Gönderiler: 226
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Tekrar Marhaba,

Müsadenizle küçük bir düzetltme yapmak isterim. HP ilk IPO tarihi 1957 🙂

http://h30261.www3.hp.com/stock/stock-split-history.aspx

 

Bu kısmı konu dışı sohbet gibi düşünün.

DELL ve EMC birleşmesi ile HP ve Samsung birleşmesi aynı değil. Dell bir donanım firması. EMC yazılım firması. Şimdi gelelim HP tarafına, HP yazıcı üretiyor. Samsung'da yazıcı üretiyor. Birisi business sınıfı diğeri consumer sınıfı üretseydi birinin diğerine satılması çok normaldi. 3com gibi. Ama böyle bir durum yok. Hadi gelin birlikte düşünelim. Siz yazıcı üretimi yapıyorsunuz satışlrakamlarınız iyi giderken başka bir yazıcı firmasını mı satın alırsınız? Gerçekten alır mısın? 

Hadi birde şöyle düşünelim, piyasadaki rakipleriniz fena ürünler çıkartmıyor. Satış rakamlarınız düşüyor, zarar ediyorsunuz. Hali ile üretim kaliteniz düşüyor, biraz daha beklerseniz zararınız hem artacak, hem üretim kaliteniz daha fazla düşecek, hem rakipleriniz palazlanacak. Ne yapardınız? Sıfırı tüketmeden birisini satın alırdınız. İşte HP'de bunu yaptı. Gerçekte olan bu. 

Halka arz melesesi ise, halka arz yapmak için belirli bir büyüklükte olmak gerekiyor. Daha sonra şirket bir kısmını halka arz eder ("sunar" da diyebiliriz). Buradaki amaç iş adamlarını (borsacıları) şirkete ortak etmektir. Adı üzerinde ortaklık. Yani kârda olabilir zararda olabiilir. Eğer zarar olursa panik alış-satışlar yaşanır. Şirket bölünme sürecine giderek topu dikmekten yırtmaya çalışır. Şöyle düşünün. Bir arkadaşnızla ortak işe girdiniz. İşten zarar ediyorsunuz. Ortağınız ayrılmaya karar verdi. Zarardayken birde onun parasını veriyorsunuz. Batmasanız bile ciddi zarardasınız. Diğer taraftanda rakip firmalarla rekabet etmeniz gerekiyor. Gerçekten zor bir durum değil mi? İşte HP'nin içinde bulunduğu durumda buydu.

HP'de yatırımcısını korumak için küçülme yolunu seçti. Diğer bir değişle kangren olan kısmını attı. HPE'nin durmuna açıp wikipedia sayfasından bakın. Bütün okların aşağı kırmızı gösterdiğini göreceksiniz. Bu arada aklıma geldi, daha önce forumda bir firmanın hisse durumu iyi değil falan demiştim, cevap olarak "firmayı satın almayacağız" demişlerdi. :))

Uzatılmış destek anlaşması duymuştum. Ama hiç bir zaman üzerinde durmadık. Çünkü bu güne kadar HP hariç hiç birisi uzatılmış destek anlaşmasını dayatmamıştı. 3 yılı geçmiş bir ürüne bios güncellemesi yapmak için uzatılmış destek ücreti vermek kötü fikir (örneğin cpu hala Intel tarafında launch durumda Meltdown ve Spectre güncellemesi yapmak istediniz para ödemeniz gerekiyor), donanım arızasında uzatılmış destek ücreti verip onarım yaptırmak iyi fikir. Tabi burada süreç ve maliyette önemli. Daha önce uzatılmış destek kapsamında arızalı sunucu anakartı TR'de yoksa uçakla gönderdiklerini duymuştum. Söylerken öyle havalı söylüyorlar ki sanırsın kargo uçağı ile değil de ürüne özel jet kaldırıyorlar. 🙂

Uzatılmış garanti opsiyonu diğer sunucu üreticilerinde de var. Aradaki fark HPE gibi bütün ürünlerinde 3 yılı geçtiken sonra zorunlu tutmuyorlar. O halde kendime şunu soruyorum neden HP alacağım ? Gerçi HPE web sitesinde Türkçe dil olmamasından TR pazarını takmadıkları sonucunu çıkarabiliriz! HP Türkiye pazar payının %40 olduğunu okumuştum. Tabi HP Türkiye Satış sorumlusu olmadığım için istatistik doğru veya yalan bilemiyorum. Çok alternatifte yok aslında. Distribütör ağalar hangi yemi getirse onu yemleniyoruz. Bir ara hatırlıyorum Fujitsu sunucu getirmişlerdi. Ben önce ürün aldığımız yerin sunucu işini bırakıp klima işine girdiğini sandım. 🙂 Bir arada Lenovo sunucudan geçilmiyordu. Bir yıl Fujitsu trend oluyor ertesi yıl bakıyorsunuz Fujitsu yok Lenovo var. Zaman içerisinde sistem odasına bir bakıyorsunuz Fujitsu, Lenovo, HP, Dell ile kombin yapmışsınız. Kısaca bütün sunucu markalarını Türkiye'de bir arada satıldığı bir zamana denk gelmedim.

NT4.0 iyi bilmek veya DOS'u su gibi bilmek bir işe yaramıyor. Teknoloji değişiyor sürekli yenisini öğreniyorsun. Tecrübe bunlar değil. Tecrübe hayatımızda yediğimiz kazıklar. 20 yıllık bilişim sektörü hayatımda ilk defa firmware güncellemesi yaparken bilgisayar kilitlendi. Sorun çıkartacağını bile bile restart etmek zorunda kaldım. Mühendisler firmware recovery jumper kısmını bildiğiniz süslük olarak koymuşlar. Bütün bir gece uçak sesi eşliğinde girmediğim site, okumadığım forum, denemediğim yöntem kalmadı. Sonuç koca bir 0! Firmware update dvd download bile etmiştim. Firmware update dvd bana ben ona baka kaldım! CIH virüsünden beri son kullancıların anakartlarında bios yedekleme var. Hatta çalıştıklarına bile şahit oldum. Gelin görün ki, 7/24 çalışması gereken HP sunucu sisteminde yok. Firmware recovery işe yaramıyor. Artık gökten zembille HP marka sunucu veya başka bir ürünü inecek yine müşteriye önermem. Hatta firmware update yapmak yerine müşterimin sunucusunu başka marka ile değiştirmeyi öneririm. Diyeceksiniz ki, 8-10 yıllık sunucu zaten 4 kullanıcıymış. Sorun o değil. Müşteriye söylersin 8-10 bin TL verir yeni sunucu alır. Alındı da zaten. Dedim ya, hayatta yediğimiz kazıklara tecrübe diyoruz. Bu da bana yıllardır güvendiğim HP'nin kazığı oldu. 

Saygılar.

 
Gönderildi : 19/12/2018 22:11

(@h-koraygunduz)
Gönderiler: 301
Üye
 

Emre bey merhaba;

 

Çok kulaktan dolma bilgilerle yorum yapıyorsunuz ancak bu kadar bilgi ile Türkiye'de IT sektörü yerine NYS ya da Nasdaq da bilgilerinizi yatırıma dönüştürmenizi öneririm.

Yazıcılar, kartuş vb. konusunda çok bilgim yok. O yüzden yorum yapamıyorum.

Ben bir konuda emin olmadan asla yoruma dayalı bir açıklama yapmam. EMC software üreticisi olduğundan bahsetmişsiniz. Storage ürünlerini High End dahil Software olarak yorumluyorsanız bunu bilemem. Software kastınız VMware ise ikisinin ayrı şirketler olduğunu unutmayın.

Aşağıda HP'nin halka arz edildiği yıldan bu zamana 56 yıllık borsa istatistikleri mevcut. Bazı yıl kazandırmış bazı yıl kaybettirmiş.

https://www.macrotrends.net/stocks/charts/HPQ/hp/stock-price-history

Aynı şekilde Oracle ve VMware de var.

https://www.macrotrends.net/stocks/charts/ORCL/oracle/stock-price-history

https://www.macrotrends.net/stocks/charts/VMW/vmware/stock-price-history

Hiçbir şirket halka arz edildiği günden bu zamana yeşil olmamış olamazda. Bunları iyi araştırmak lazım.

Vendor şirketler büyük yapılardır. IBM de PC tarafını Lenova'ya vererek organizasyonundan ayırdı. Büyük yapıları yönetmek süreçler vs. büyüdükçe hantallaşır ve bölerek yönetmeniz gerekebilir. Bu batacağınız anlamına gelmez. Örneğin IBM için bir çok söylenti varken gidip Red Hat 32 milyar dolar gibi ciddi bir paraya satınaldı.

Iphone telefonum var IOS güncellemesi sırasında bozuldu onarımı olmadı garanti kapsamında değişti. 1 ay önceki yedeğime dönmek zorunda kaldım. Şimdi bu durumdan dolayı Apple kötü bir markadır demek çok akılcı değil.

Sektörde sizin kadar uzun tecrübem yok ancak uzun yıllar admin'lik yaptım bir gün Cisco switch IOS geçerken bozuldu ama bir daha Cisco almam diyemem. Bu durumlar yaptığınız işlemin doğası gereği olabilir. Firmware yapmak, proactive olmak iyidir ancak sorun çıkmayacak beklentisi bizim sektör için çok doğru değil. Ayrıca garantisi/kontratı olmayan bir ürüne de firmware yapmak iyi cesaret ve kurumsal it yapısına pek uygun değil.

Şirketlerin bir maaliyeti var ve para kazanmadan ayakta durmaları çok mümkün değil. Bu her Vendor için gerekli bugün elinizde Sun Server var 6 yıl önceki bir makine bios indirin desem destek anlaşmanı yoksa bulamazsınız. Hatta destek çağrısı (SR) dahi açamazsınız. Cisco UCS sunucunuz var ve probleminizi yeni bios sürümü çözecek sunucu da ilk çıkan UCS. Bios indirin desem support pack yoksa indiremezsiniz. Çağrı dahi açamazsınız.

Bu durumlarda Vendor yargılamak yerine neden destek anlaşması yaptığınızı sorgulamak gerekir.

 

Konu teknik olayın dışına çıktı ancak her zaman önerim bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın.

 

Size sunabileceğim iyi dileklerim;

  • Hiç bir markada Firmware geçerken hiç arıza yaşamayın.
  • Ömür boyu (Life time 7x24) garantili ürünleriniz olsun.
  • Hiç para harcamadan yönetebileceğiniz bir IT yapınız olsun.

Bu şekilde mutluluk peşinizi bırakmasın.

 

Teşekkürler.

 
Gönderildi : 19/12/2018 22:45

Paylaş: