Forum

Raid Disk Problemi
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Raid Disk Problemi

5 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
3,198 Görüntüleme
(@AliVURAL)
Gönderiler: 357
Honorable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

Bir şubemizde eski serverların biri lazım oldu ve server' ı açıp bakıldığında disklerden birisinin bozulmuş olduğu görüldü.

Server, HP Proilant ML350G5

Disk yapısı: 2x146GB disk ile RAID 1 mevcut.

Yeni disk gönderdik değişim için ve yeni disk takıldıktan sonra makinadaki işletim sistemi yüklenemiyor olduğu belirtildi. Sonradan diskin makina kapalıyken değiştirildiği bilgisini aldık. Bozuk diski taktığımızda da server açılmıyor. Yeni disk ile de açılmıyor. Ne olmuş olabilir? Server kapalıylen diskin değiştirilmesi raid1 yapısını bozar mı? Veri kaybı olur mu? 1. disk zaten sağlamdı, en azından onun üzerinden veri kurtarma şansımız var mı?

Server açılışta şu hatayı veriyor dos ekranında:

Select "F1" to continue - all logical drive(s) will remain disabled, or...
Select "F2" to fail drive(s) that are not responding - Interim recovery mode will be enabled if configured for fault tolerance"

Tecrübe edenler cevap yazarsa sevinirim.

Teşekkürler.

 

 

 
Gönderildi : 20/01/2017 02:35

(@zulfumehmetozcifci)
Gönderiler: 731
Prominent Member
 

Raid1 de işletim sisteminin dosyalarının bazıları bozuk disk kısmında kalmış olmasından dolayı olmasın işletim sisteminin açılmaması. Sistem açılırken ne hatası veriyor. Ekrandaki hata bios ekranında veriği hata galiba. Arızalı fiziksel donanım olduğunun uyarınısını veriyor sadece. Sıfırdan kurulum deneyebilir misiniz? Elinizde sağlam hdd normal takarak işletim sistemini kurmayı deneyiniz. Raid sistem olarak en iyisi sadece yedekleme olarak kullanmak daha iyi bence. Raid disklerde işletim sistemi kurmak pek sağlıklı olmuyor bazen.

Kişisel bir olay

 
Gönderildi : 20/01/2017 10:06

(@burakvardar)
Gönderiler: 495
Honorable Member
 

Raid1 de dosyaların bir kısmı orda, bir kısmı burda gibi bir  durum söz konusu olmaz.
Raid 1 mirror yazar yani iki disk varsa bir veri iki diske birden yazılır.

İşletim sistemi gibi önemli alanlarda raid yapılmamalı gibi bir yönlendirme kökten yanlıştır. Production ortamlarda teklif bile edilmemelidir.

Öncelikle kaç diskin bozulduğunu net bir şekilde intelligent provisioning üzerinden ilerleyerek görünüz. Logical volume ayakta ise bu sizin işletim sistemi probleminizdir. Sistemi Hiren gibi bir cd ile açıp içinden başka bir kaynağa ( usb disk gibi )datalarnızı alın.
Eğer iki disk birden bozuldu ise zaten yapılacak birşey yoktur. Yen disk sipariş edin yahut garantiniz devam ediyorsa case açın.

Ayrıca garantiniz devam ediyorsa Insight Remote Support ( ücretsizdir ) devreye alın ve herhangi bir problemde sunucudan hpe ye otomatik case açılsın.

Selamlar.

 
Gönderildi : 21/01/2017 00:05

(@AliVURAL)
Gönderiler: 357
Honorable Member
Konu başlatıcı
 

Burak bey merhaba,

raid 1 içinde 2 disk vardı. diskin birisi arızalı diye yeni disk takıldı ama bir daha açılamadı. Dediğiniz gibi işletim sistemi kaynaklı olma ihtimali olsa da tetkikler her iki diskin de bozuk olduğunu gösteriyor. server' ı getirttiğimde raid alanı üzerinde status kısmında ikinci disk için "MISS" yazıyordu. üzerinde enterladığımda disk status "OK" oldu diğeri gibi, RAID STATUS ise "RECOVERING" yazdı. bu işlem başladığında dayeni diskte mavi led yandı. Yani her şey yolunda gibi Rebuild yapıyor göründü. ancak Recovering bittiğinde bile server açılmamaya devam etti.

Elimizdeki backuptan yeni kurulum yapıyoruz. bu arada raid 1 yapıda disk replace işleminin server açık yada kapalıyken yapılması  arasında bir fark olmadığını da netleştirmiş durumdayız.

teşekkür ederim, kolay gelsin

 

 
Gönderildi : 23/01/2017 14:09

(@erdogantemur)
Gönderiler: 393
Keyif adamı 🙂
 

Ali Bey,

 

Disk arızasından dolayı logical volume disable olmuş.

F2 basıp enable ederseniz server sorunsuz normal açılışını yapacaktır.

İyi Çalışmalar,
Erdoğan TEMUR
***************************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
***************************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde, Konunuzu "Çözüldü" olarak işaretlemeyi UNUTMAYINIZ!

 
Gönderildi : 30/01/2017 15:19

Paylaş: