Forum

Banka Sistemleri Ha...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Banka Sistemleri Hakkında

3 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
466 Görüntüleme
(@AzadAzadoglu)
Gönderiler: 184
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Arkadaşlar;

Çok merak edip bir türlü kime nasıl soracağımı bilemediğim bir konu hakkında bilgi sahibi olan kişilerden cevap rica ediyorum.

--Bankalar nasıl bir sistem ile yönetilir, yani örneğin: A Bankası' nın merkezi bir yönetim sistemi vardır. Bu adamlar tüm şubeleri nasıl bir kesintisiz sistem ile tüm şubeleri merkeze bağlayabiliyorlar. Kullandıkları programlar nasıl bir mantık ile merkezi sisteme sorgu gönderebiliyor. Banka içinde bulunan bilgisayarlar nasıl bir yolla korunuyorlar. Personelin kasti bir durumuna karşı nasıl önlem alıyorlar?

--Bankada ki çalışan IT birimi uzaylı mı ? Bu işin aşırı uzmanları mı ? Bu işi ciddi anlamda çok tecrübeli insanlar mı yapabilir ?

--ATM' ler nasıl çalışıyor ? Basit bir ODBC ile mi ? Küçük mü düşündüm ?

--Her şube' nin bir IT uzmanı olur mu ? Yoksa, orada oluşabilecek bir sorun nasıl gideriliyor. Hadi ram yandı, yazıcı bozuldu,ekran patladı, kasa alev aldı . Nasıl oluyor da müdahale edebiliyorlar. 

----- Bu post aslında iyi bence, konuşalım 🙂

 
Gönderildi : 26/06/2016 02:57

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 32993
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba, bu meraktan öte sanki işi öğrenmeye çalışıyorsunuz 🙂

Konu çok uzun yani üzülerek ifade etmek istiyorum ki hepsini biliyorum, 5 yıl bankada çalıştım ama bunları yazmak ciddi zaman ondan kısa kısa yazıyorum;

1 - şube ve merkez arasında bir ana sağlayıcı bulunut örneğin Türk Telekom VPN gibi, kesinti için ise her şubedeki routerlarda 3G yedeklilik vardır. Bazı firmalar 3G yerine vodafone vb ikinci bir ISP ile çalışır. Banka içerisindeki sistemlerde kullanıcılar yetkisiz oldukları için çok bir şey yapma şansları yoktur. Kullandıkları sistemler ise örneğin bankacılık gibi sürekli Audit yani izlendiği için yaptıkları şeyler anında fark edilir veya bazı durumlar örneğin çok büyük para transferleri vs zaten izin ile gerçekleşir

2 - Hayır, ellerinin altında her türlü sistem, program, donanım olduğu için daha rahatlardır. Örneğin insanları lokal admin yapmaman lazım, bu güvenlik için gerekli, ama adam lokal admin olmadan kod geliştirecek, TFS, SQL vb yapacak bu sorun, Lumension veya Avecto gibi pahalı programlar var, bunları aldığı için bankalar IT ci de bu forumda olduğu gibi lokal admin olmayan adama bir printer tanıttırmak için 40 takla atmaz.

3 - VPN ile aynı networkte oluyor çoğu yada 3G ile yani ODBC değil VPN ile ana network e bağlı

4 - Genelde olmaz, bir firma ile anlaşma yapılır ve gerekiğinde personel destek için gider

 

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 26/06/2016 15:45

(@AzadAzadoglu)
Gönderiler: 184
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Hakan hocamın durum tespitlerine hastayım 🙂 Ama gerçekten merak diyelim hocam biz buna, sizin tecrübeleriniz tartışılmaz ancak ; O kadar rahat yönetiliyor gibi geliyor ki banka sistemleri bu müşteriye çoğu zaman hatta hiçbir zaman yansıtılmıyor. Gidiyorsunuz çatır çatır işinizi halledip çıkıyorsunuz bankadan . Çok ciddi alt yapı yatırımı yapılıyor evet ama birde şöyle düşünmeden geçemiyorum.

Çok ıssız bir yerde A bankasının bir atm' si var, o bölgede ciddi anlamda internet sıkıntısı varken ve fiber alt yapısı yokken nasıl oluyorda A bankası istediği hızda ve istediği sağlamlıkta internet hattı almış o şubesine ya da ATM' sine ?

Bastım parayı aldım diyorsa, o çevrede büyük firmalar' da olduğunu düşünün ama 16 MB' speed testini geçemeyen hızlarda var.

Aklımda deli sorular 🙂

 
Gönderildi : 26/06/2016 18:16

Paylaş: