Forum

5651 yasalı kanun
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

5651 yasalı kanun

7 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
672 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar sizlerin görüş ve önerilerinize ihtiyacım var. Şöyleki; 3 farklı lokasyonda şirketlerimiz var. Ben bunları tam bir muamma olan 5651 nolu yasaya uygun hale getirmek istiyorum. 2 şirketimizde fortigate 60b diğerinde ise 50b ürünü mevcut. Almayı düşündüğüm fortianalyzer cihazına bu 3 ürünüde loglatabilirmiyim. Veya siz nasıl bir yol izliyorsunuz bu yasa doğrultusunda, varmı uygulamaya geçen arkadaşlarımız. Birde fortianalyzer ile facebookta msn de veya outlook vb programlardan gelen giden mailleri görebiliyormuyuz. Bu yasa bunlarıda istiyormu? Bu cihazlar 5651 ile tam olarak uyumlumudur?


Görüş ve önerileriniz için şimdiden teşekkürler kolay gelsin.

 
Gönderildi : 16/07/2010 12:53

(@KemalAKBALIK)
Gönderiler: 223
Estimable Member
 

Merhaba
Öncelikle tek Fortianalyzer cihazı ile 3 ürünüde loglarını alabiliyorsunuz
Outlook tan giden gelen mailleri gösteriyor msn konuşmalarını gösteriyor facebook a giren kullanıcıyı gösteriyor
5651 uyumluluğu vardır cihazın yeni firmware ile geldi

 
Gönderildi : 16/07/2010 13:05

(@sarp.agim)
Gönderiler: 109
Estimable Member
 

Kemal arkadaşın sözlerine düzeltme yapmak istiyorum. Msn ve mail içeriklerinin görüntüleniyor olması 5651 yasası değildir. Eğer kullanıcının özel bilgilerini görüntülediğiniz ortaya çıkarsa  6 ay ile 5 sene arasında değişen hapis cezası ile karşılaşırsınız.

Geçen hafta Tübitak ta yapılan  5651 ve kullanıcı tarafından bunun yorumu konulu panelde bir avukatın söylediğini aktarmak istiyorum.

Kullanıcıların yalnızca logları tutulacak bunlar keyfe keder incelenmeyecek. Savcılıktan yazılı birşey gelmediği takdirde kullanıcının ne yaptığı hiç kimseyi ilgilendirmez tarzı bir konu konuşuldu.

Ancak şirketler  Websense tarzı  içerik filitreleme  aynı zamanda da gelmiş geçmiş dünyadaki en iyi loglama yapısına sahip ürünleri kullanmaktalar. İster ip bazlı ister url bazlı loglama yapabilmektesin ve raporları çok kaliteli.

 

Söylediğin ürünlerde de evet logları tutar. Source ve destination ip şeklinde incelemelerde kullanabilir 5651 e uyumlu hale getirebilirsin. Sadece system management den  syslog u açıp ona da bir database göstermen yeterli olacaktır.

 

Ben elindeki logları kullanmanı  içerik görüntüleyici  smart monitör tarzı uygulamalardan kaçınmanı öneririm. Ama her şeyde olduğu gibi Türkiyede yasa da denetlenmediği için kullanıcının özel hayatını mahvetsende kimse farketmeyecektir.

Ben gerekli bilgilendirmeyi yapmakla sorumluyum 🙂 Danışacağın birşey olursa her türlü yardıma hazırım.

 

Saygılarımla

 
Gönderildi : 16/07/2010 13:19

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

İlginiz  için teşekkür ederim arkadaşlar. Peki websense mi fortianalyzer mı desem. Birde siz kendi yapılarınızda herhangi bir uygulama yaptınızmı bu yasa ile alakalı onu merak ettim. 


İyi çalışmalar kolay gelsin.

 
Gönderildi : 16/07/2010 13:55

(@sarp.agim)
Gönderiler: 109
Estimable Member
 

Bu soruya benim cevap vermem doğru olmayacaktır. Bu yüzden baştan uyarıyorum 🙂 Yani dikkate almamak tamamen size kalmış hiç alınmaca gücenmece olmayacaktır benim tarafımda.

Websense Ankara (kurulum yönetim optimizasyon veya her türlü teknik konuda) danışmanıyım. Dolayısı ile bir miktar taraflı olacağımı göz önünde bulundurunuz lütfen.

 Elbetteki websense diyorum. Çünki friendly user interface (kullanıcı dostu arayüz) ve bir çok kolaylık sağlamakla birlikte zaten dünyada en çok tercih edilen filitreleme ve raporlama ürünüdür. Stabil çalışır. Aralara derelere sokuşturmaya gerek yoktur. Çalışma prensibi network ağının içinde basittir ve yönetimi kolaydır.

Kendi kendine de yönetimi başarabildiği için bir çok insan sorun çıkmadığı sürece kurcalamaz bile sadece trafiği monitör eder.

Fiyatları konusuna ben girmek istemiyorum öğrenmek zor değil zaten.

Aklına gelebilecek tüm kamu kurumlarında websense mevcuttur. Tüm bankalar Websense kullanmaktadır. Bu bile başlı başına yeterli bir referanstır.

Büyük küçük ölçek ayrımı yapmaz yalnızca işini yapar lisanslaması otomatik gerçekleştirilir sürekli update patchleri çıkmaz (her 30 dakikada bir güncellenen bir mekanizması vardır ancak windows update gibi yükle kur indir gibi zorlamaz)

Tek ihtiyacı olan 1 adet sunucudur. Windows işletim sistemi üzerinde  bir SQL birde Websense kurulumu ile yer zaman ve donanım maliyetinden kurtarır.

 Active Directory yapısından tutun da aklınıza gelebilecek her türlü gerçekten de her türlü sistemle  firewall ile donanım ile network yapısı ile entegre çalışabilir.

O yüzden benim tercihim (bu sektörden öncede böyleydi eski iş yerlerimde de)  websense dir.

 
Gönderildi : 16/07/2010 14:05

(@KemalAKBALIK)
Gönderiler: 223
Estimable Member
 

sarp bey merhaba

Ben  zaten outlook msn 5651 diye birşey demedim sadece loglayabiliyorsunuz dedim yanlış anlama olmasın

Fortigate kullanıyorsanız eğer fortianalyzer sizin için maliyet olarak uygun bir çözüm olacaktır 300 e yakın rapor alabilmesinin yanı sıra içerik arşivlemesiylede çok işinize yarıyacaktır.Fortianalyzerın liste fiyatı 1650$ ayrıca güvenlik lisansıda alırsanız eğer içerideki pc ve sunucularınızın güvenlik taramalarını yaparak güvenlik açıklarından haberdar olabilirsiniz.Bunun yanı sıra Fortianalyzer ile Cisco router,Juniper firewall veya Syslog sunuculuk yapan tüm cihazların logunu toplayabilirsiniz.
5651 işlemini müşterilerde uyguluyoruz istiyorsanız eğer özelden gönderebilirim

selamlar

 
Gönderildi : 16/07/2010 14:13

(@sarp.agim)
Gönderiler: 109
Estimable Member
 

Merhaba
Öncelikle tek Fortianalyzer cihazı ile 3 ürünüde loglarını alabiliyorsunuz
Outlook tan giden gelen mailleri gösteriyor msn konuşmalarını gösteriyor facebook a giren kullanıcıyı gösteriyor
5651 uyumluluğu vardır cihazın yeni firmware ile geldi

 

Polemik olsun diye söylememiştim. Sadece burada geçen cümleye ithafen yazdım. Kusuruma bakmayın yanlış anlamış da olabilirm tabi ki.

 
Gönderildi : 16/07/2010 14:27

Paylaş: