Forum

Exchange 2007 'de D...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Exchange 2007 'de Dış LDAP Serverdan yada Mailboxı olmayan kullanıcılar için Adres Defteri oluşturmak.

5 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
638 Görüntüleme
(@KenanSAN)
Gönderiler: 20
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Sistemimizde aynı domain için hem exchange 2007’yi hem zimbrayı beraber çalıştırıyoruz. Email domainleri aynı olmak üzere bir mail gönderilirken önce exchange e uğruyor burada ilgili posta kutusu yoksa zimbraya yönlendiriliyor. İç-Dış mail alıp vermede herhangi bir sıkıntımız yok. Zimbra kullanıcılarının hesapları Active Directory de açılmış durumda ve hepsi aynı OU’da sadece posta kutuları exchange değil. Sıkıntım; adres defterinde zimbra kullanıcıları, active directory entegrasyonundan dolayı ldap ayarları ile exhange kullanıcılarını kendi mail sisteminin adres defterinde görebiliyor. Ancak exchange kullanıcıları zimbra kullanıcılarını outlook adres defterinde göremiyor. Normalde mail adresini outlooka elle girdiğinizde zimbra kullanıcısına mail atabiliyorsunuz. Exchange mailleri zimbraya connectorü sayesinde atabiliyor. Çözemediği tüm mail adreslerini doğrudan zimbraya yönlendiriyor. Ama zimbradakiler adres defterinde görünmediği için kullanıcılar bulamıyor ve mail adreslerini ezbere bilemedikleri için problem oluyor. Kullanıcının attribute’üne ShowInAdressBook (CN=Default Global Address List,CN=All Global Address Lists,CN=Address Lists Container,CN=DOMAIN,CN=Microsoft Exchange,CN=Services,CN=Configuration, ….) değerini ekledim. Bu durumda adres defterinde görünmeye başladı. Ancak bu seferde;

Alıcının e-posta adresi alıcının e-posta sisteminde bulunamadı. Microsoft Exchange sizin için bu iletiyi yeniden teslim etmeyi denemeyecek. Lütfen e-posta adresini denetleyin ve bu iletiyi yeniden göndermeyi deneyin veya aşağıdaki tanılama metnini sistem yöneticinize verin.

Yöneticiler için tanı bilgileri:

Sunucu oluşturma: exchange.domain.com.tr

IMCEAEX-_O=NT5_ou=6FC6E3127D5C934B8EC68DD4708B0D6D_cn=D7ADA6FBEE7B2A4AB7F01B1737EB3E34@ domain.com.tr
#550 5.1.1 RESOLVER.ADR.ExRecipNotFound; not found ##

Hatasını veriyor. Muhtemelen exchange kullanıcıyı kendi mail sisteminde arıyor ve bulamıyor ama zimbraya da yönlendirmiyor. Bu durumu bir türlü aşamadım. Yani exchange de posta kutusu olmayan ama adres defterinde gözüken AD userına mail attığımda bunu MTA veya send connectore yönlendirebilsem muhtemelen aşacağım sorunumu. Ayrıca exchange mail enabled security groupları kullanıyor zimbra kullanıcıları herhangi bir guruba üye iken guruba atılan mailleri de alamıyorlar.

Her kullanıcı için ayrıca bir mail contact oluşturmayı denedim bu seferde hem user için iki kayıt tutulmuş olacak hem de kullanıcını üye olduğu gurupları tek tek düzenlemek gerekecek. Bu şekilde 1100 kullanıcı var. Hem de gereksiz yere AD’yi şişirmiş olacağım.

Bu konuda yardımlarınız olursa çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler,

Saygılarımla

Kenan ŞAN

 
Gönderildi : 17/07/2012 12:43

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Merhaba

öncelikle belirtmek isterim ki kurduğunuz yapı sağlıklı ve doğru bir yapı değil.

Ama bu durumda size önerim; zimbra üzerinde ki mailbox'lara ikinci bir mail adresi atanabiliyorsa hepsine örneğin xxx@cozumpark.local olacak şekilde mail adresi atayın sonra AD de bu kullanıcılara  targetaddres attribute na bu ikinci mail adresini yazın. Exchange de bu domain için send connector oluşturun ve zimbraya yönlendirin. 

bu şekilde çözebilirsiniz. Biz domino dan exchange e geçişlerde ikisini aynı anda çalıştırmak için geçici olarak bu yöntemi uyguluyorduk. 

 
Gönderildi : 17/07/2012 13:19

(@KenanSAN)
Gönderiler: 20
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Targetadress attribute'nu usera eklemenin bildiğiniz kısa yolu var mıdır?

 
Gönderildi : 17/07/2012 22:56

(@KenanSAN)
Gönderiler: 20
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Buğra bey sanırım bu tarif ettiğiniz çalışma tam olarak işimize yaramayacak. Bunu denedik ama targetadress'in zimbra kullanıcısının exchange adres defterinde görünmesi yönünde bir faydası olmadı maalesef. Eğer targetaddress zimbra posta kutusuna mail gönderme işine yarayacaksa biz sistemde şu an zaten aynı domaindekilere mail atmada sorun yaşamıyoruz. Ben aynı domainde olsak da zimbradaki bir posta kutusuna mail atmak istediğimde outlooka mail adresini (elle, adres defterinde gözükmüyor çünkü) yazmam yeterli. Posta ilgili adrese ulaşıyor. Tek sıkıntım zimbra kullanıcılarının GAL'de görünmesini sağlayamıyorum. Görünür hale gelince exchange bunu kendi posta sisteminde zannediyor ve zimbraya yönlendirme yapmamaya başlıyor.

Tersine baktığımızda Zimbra Exchange GAL'ini görüntüleyebiliyor sıkıntısı yok. Yani Zimbra Desktop yada Zimbra Web Access'i kullanan birisi to kısmına geldiğinde hem zimbrada tanımlanmış kullanıcıları hemde exchange GAL'inde bulunan kullanıcıları görüntüleyebiliyor elle de yazsa gidiyor ama görüntüleyebilmesi bir avantaj, exhange grupları da geliyor.

Saygılar 

 
Gönderildi : 18/07/2012 13:00

(@KenanSAN)
Gönderiler: 20
Eminent Member
Konu başlatıcı
 
Problemimizi Microsoft'un da desteğiyle çözdük faydası olur diye yazayım dedim.
Bir AD userının GAL'de gözükmesi için en az MailUser tipinde olması gerekiyormuş. Yani aşağıdaki mail tiplerinden
 * ConferenceRoomMailbox
 * DisabledUser
 * EquipmentMailbox
 * LegacyMailbox
 * LinkedMailbox
 * UserMailbox
 * MailEnabledUser
 * User
MailEnabledUser olması gerekiyormuş. Bunun için EMC'de Recipient Configuration'a sağ tıklayıp New Mail User seçilmesi gerekiyor. Çıkan ekranda Existing user seçilip Browse ile ilgili AD userı seçiliyor. Next deyip External e-mail address kısmına Zimbra'daki mail adresi veya isteniyorsa hotmail, gmail adresi giriliyor. Artık AD user external mail adresi ile beraber Adres defterinde görüntülenebiliyor. Mail akışı da aynen devam ediyor yani bu kullanıcı için gönderilen mailler zimbraya ulaşabiliyor. Aynı işlem EMS'den de yapılabiliyor. Enable-MailUser -Identity [Kullanıcı OU/bilgi] -Externalmailaddress [SMTP:[email protected]]. 
Artık exchange ve zimbrayı birlikte mutlu mesut çalıştırabiliyoruz.
Herkese kolay gelsin.
 
Gönderildi : 19/07/2012 15:45

Paylaş: