Forum

Exchange server db ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Exchange server db tasıma

12 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
516 Görüntüleme
(@onder2011)
Gönderiler: 13
Active Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar bende sbs 2008 var üstünde Exchange 2007 yüklü serverın hp dl380gl 3 tane harddiskim var üstünde heps 146 gb Exchange c ye kurulu gecenlerde Exchange de mail gidiyor gözüküyordu fakat kiseye ulaşmıyordu servera geldim baktım c de 980 mb lık yer kalmıs disk temizleme birleştirme yaptım 20 gb a kadar çıkardım Exchange düzeldi fakat c sürücüm her gün 1.2 gb kadar büyüyor ve git gide doluyor bende extra 300 gb lık harddiskinden aldım ve Exchange bu diske tasırsam sorunum çözülür diye tahmin ediyorum.İlk sorum harddiskimin her gün 1.2 gb büyümesi sizce nedendir her türlü vürüs taraması yaptım üstünde kaspersky var orijinal c de bulunan sistem dosyaları ve gizli dosyalar da dahil toplam yer kaplayan boyut 45 gb diğer dolu yerler gözükmüyor yani neyin doldurdunuda bulamadım bunu çözersem tasımama gerek yok ama çözemezsem kullanıcılar etkilenmeden mailleri gitmeden ve ben servera format atmadan database nasıl tasırım bunla ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim.iyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 28/01/2011 19:24

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

exchange konfigürasyonundaki bir değerden dolayı çevresel faktörlere bakıyor. mesela buna göre yanlış hatırlamıyorsam transport logunuzun olduğu yerde 4gb altında yer kalırsa uyarısız iletişiminiz kesiliyor. bunu devre dışı bırakmak mümkün.


management console üzerinde server management girin. bunun altındaki mailbox seçip daha sonra sağ altta göreceğiniz first storage group altındaki mailbox database üzerine sağ tıklayıp move database path seçin. böylece db taşıyabilirsiniz. bunu second için de yapabilirsiniz.


 c diskiniz içerisinde tam olarak ne büyüyor. eğer exchange dbleriniz büyüyorsa trafik aktivitenizi toolbox altındaki message tracking ile görebilirsiniz. ama sizde büyük ihtimalle transport logları büyüyordur. bu loglar full backup almanız halinde silinirler. full backup alacak bir teknolojiniz yoksa o zaman yine server management>first storage group sağ tıklayıp enable circular logging işaretleyebilirsiniz. ama bunu yaparken iyi planlama yapın çünkü olası bir geri dönüş gerekliliğinde sorun yaşayabilirsiniz.

 
Gönderildi : 28/01/2011 23:33

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar

database taşıma işlemini yapabilirsiniz hiçbir sorun olmaz. ki zaten en iyi sonucu db farklı bir disk üzerinde tutulursa alırsınız.

log dosyaları şişiyordur. eğer sağlam bir yedeklemeniz mevcut ise Circular Logging aktif hale getirip diskinizde yer açabilirsiniz ki disk alanı ile ilgili durumlarda ilk başvurulan yol budur. çünkü sizin de yaşadığınız gibi 4 gb altında boş alan kaldığında exchange iletişimi keser.

database sağ tıklarsanız zaten path değişimi ile ilgili yolları görürsünüz.

kolay gelsin

 
Gönderildi : 29/01/2011 02:02

(@onder2011)
Gönderiler: 13
Active Member
Konu başlatıcı
 

Öncelikle çok teşekkür ederim full backup nasıl alırım bununla ilgili yardım ederseniz çok sevinirim.management>first storage group sağ tıklayıp enable circular logging işaretleyebilirsiniz bunu işaretlediğimde exchange de bi sorun oluşmaz değilmi.ayrıca bunlar yaprıktan sonra database taşımak ta bana göre yarar var bununla ilgili tam döküman varsa ve yayınlarsanız çok sevinirim.iyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 29/01/2011 15:49

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

full backup almak için microsoft dpm yazılımını almanız gerekiyor. ve bunun için de enterprise lisans almalısınız. fiyatı diğer ürünlerle karşılaştırıldığında ucuzdur. circular logging işaretlerseniz çalışan exchangeinize herhangi bir sorun olmaz. ama geri dönüş işleminde sorun yaşayabilirsiniz.


db taşımak için de dokümanlık uzun bir işlem yok yukarıda yazdığım gibi bir işlem yeterli. yalnız db devreden çıkara taşıma işlemi bitene kadar exchange kullanılmadığı zaman yaparsanız daha iyi olur.

 
Gönderildi : 29/01/2011 16:25

(@onder2011)
Gönderiler: 13
Active Member
Konu başlatıcı
 

Çok teşekkür ederim en azından taşıma işlemi sırasında yapılıcak işlemleri yazarsanız çok sevinirim tek tek yaparım daha önce hiç yapmadım da birde database tasıdıgımda kullanıcıların maillleri durucak değilmi silinmicek exchange kaldığı yerden farklı sürücüde devam edicek c dolsa bile çalışıcak eğer böyleyse sorunum çözülmüş olur ve sizlere çok minnettar kalırım iyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 29/01/2011 16:29

(@onder2011)
Gönderiler: 13
Active Member
Konu başlatıcı
 

Biraz önce baktımda first storage sağ tıkladım özelliklerinde zaten enable circular loggins zaten işaretli 

 
Gönderildi : 29/01/2011 16:37

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

anladım demekki cyi dolduran exchange dblerinin büyümesi veya herhangi başka birşey. exchange dblerinin boyutlarını günlük kontrol edin.


first storage group altında mailbox db bulun, üzerine sağ tıklayıp move database path deyin. taşımak istediğiniz yeri seçin. d altına bir klasör oluşturmanızı öneririm.direk root atmayın. geçici olarak exchange duruyor, mailboxlar elbetteki silinmiyor.

 
Gönderildi : 29/01/2011 16:49

(@onder2011)
Gönderiler: 13
Active Member
Konu başlatıcı
 

Klasörün adı önemli değil değilmi ayrıca aynı işlemi second storage group içinde yapmam gerekirmi boyutları nasıl takip edebilirim

 
Gönderildi : 29/01/2011 17:05

(@onder2011)
Gönderiler: 13
Active Member
Konu başlatıcı
 

Bir de mail box ların özelliklerinde keep days 30 yazıyo onun düşürmemin bir faydası olurmu.

 
Gönderildi : 29/01/2011 17:18

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

exchange server yüklü olduğu yerde (hangi klasör içerisine yükleme yaptıysanız) mailbox klasörünün altında first ve second storage group klasörleri var. bu klasörlerin altında mailboxdatabase.edb adında dblerinizi görebilirsiniz. bunların günlük boyutlarını takip edebilirsiniz.


deleted items işlemi içinde daha küçük bir değer belirleyebilirsiniz tabiiki. ama bu kullanıcıların sildiği veya sizin sildiğiniz posta kutularıyla ilgili bir değer.


exchange db mantığında silinmişleri tamamen ortamdan kaldırınca disk üzerinde yer boşaltma gibi bir şey yok. bunu örneklemek gerekirse mesela toplam 50 kullanıcılı bir sisteminiz var ve toplam db boyutunuz 100gb, bunun içerisinden 3 kişinin mailboxunu sildiniz. bunların toplam boyutu 10gb idi. diskinizde sizin şuanki ayarınıza göre 30 gün sonra tamamen temizlendikleri zaman 10gb yer boşalıp db boyutunuz 90gbye inmez.


yalnızca dbde 10gblik bir yer açarsınız yeni gelen mailler bu boşalttığınız kısma yazılır ve 10gblik alanı tekrar doldurmadan 100gblik toplam boyutunuz büyümez. 

 
Gönderildi : 30/01/2011 01:02

(@onder2011)
Gönderiler: 13
Active Member
Konu başlatıcı
 

Anladım çok teşekkür ederim efe bey ilginiz ve alakanız için ben bugun db tasıma işlemini yapıcam mesai bitiminde.

 
Gönderildi : 31/01/2011 11:29

Paylaş: