Forum

lotus domino exchan...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

lotus domino exchange karşılaştırması

6 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
609 Görüntüleme
(@ersantombalak)
Gönderiler: 17
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,


Farklı lokasyonları olan şirketimizde yıllardır ibm lotus domino kullanılıyor. Exchange geçmeyi istiyoruz  fakat ikisi arasındaki karşılaştırmayı birbilerine karşı olan avantaj ve dezavantajlarını yüzeysel olarak yönetime sunmamız gerekiyor. 


Daha önce domino kullanmış olan daha sonra exchange geçen veya bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.


Teşekkürler....

 
Gönderildi : 09/11/2009 02:51

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Merhabalar

ciddi düzeyde lotus domino ve exchange müşterimiz var. Hatta domino daha fazla diyebilirim [:)] Yüzeysel olarak size bahsedeyim..

Öncelikle domino nun versiyonu önemlidir. Zira domino 6,x ve 7.x e kadar ciddi bug ları vardır. En son 8.5 birkaç ay önce çıktı.

1. Lotus domino java tabanlı olduğu için özellikle 8.5 versiyonu ve notes clientlar oldukça ağır çalışır. Son kullanıcı için bu konuda şikayet gelmesi kaçınılmaz. Fiziksel kaynakları iyi olan bilgisayar gerektirir. Outlook ise en kötü makinede bile performanslı kullanılabilir ve outlook kullanmayı bilmeyen bence çocuk bile yoktur 🙂

2. Lotus notes , outlook a nazaran çok sıkıcı ve kullanıcı için öğrenilmesi bir hayli zor olan arayüzü vardır. Kullanıcıların alışma süreci uzundur.

3. Lotus domino java tabanlı olduğu için üzerine CRM ve iş akışı gibi uygulamalar satın alınıp full entegre kullanılabilir. Eğer böyle bir yazılım kullanılacaksa kullanıcı açısından çok avantajlıdır. Genelde domino bu sebepten dolayı satın alınır. Exchange server ın üzerine full entegre bir crm yükleyemezsiniz. Microsoft bu açığı sharepoint ile kapatmaya çalışıyor.

4. Lotus notes da kullanıcı sorunları vakit kaybına yol açar, notes de yüzlerce gereksiz ayar varken outlook bu konuda çok başarılı ve birkaç ayardan ibarettir.

5. Lotus da kullanıcının unuttuğu şifreyi değiştiremiyoruz (8.5 da düzeltildi) Ancak hesap silinip yeniden oluşturulmalıdır.

6. Lotus notes client ı şirket dışından sadece port açarak kullanabiliriz bu da güvenlik açığıdır. Exchange de ise sadece SSL portu ile güvenli bir alışveriş mümkündür.

6. Domino server da yüzlerce konfigurasyon ayarı vardır ve bu nedenle öğrenilmesi zordur. Exchange server domino server a nazaran yönetimsel anlamda kolaydır.

5. Domino server için disaster recovery planı yapmaya bile gerek yoktur. Zira hem domino server tarafında hem kullanıcı için olan lotus notes tarafında sadece iki klasörü kopyalayıp yeni server a veya bilgisayara yapıştırarak hemen çalışması sağlanabilir. (başka bir ayara gerek yoktur bütün mevcut ayarlar kendi klasöründedir ) Exchange server için bir çok disaster planı mevcuttur. Herhangi bir recovery bile exchange sorumlusunun çok zamanını alır. Ayrıca sorunsuz recovery olma ihtimali dominoya göre azdır.

 ilk aklıma gelenler bunlar sorularınız olursa yardımcı olmaya çalışırım

 
Gönderildi : 09/11/2009 03:23

(@ersantombalak)
Gönderiler: 17
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,


Şu an domino 7.3 versiyonunu kullanıyoruz. 8.5 e upgrade edilecek yada exchangege geçilecek. Lotusta şu an için email alıp gönderme ve diğer basit işlemler dışında diğer özellikler kullanılmıyor.


Aşagıdaki linkte bir karşılaştırma tablosu var.


http://itcomparison.com/Mail/Exchange2k7vslotus8/Exchange2k7vslotus8.htm


Buraya göre Domino, exchangege göre oldukça üstün. Aşağıda sonuç değerlendirmesinde geçen bir cümelde redundancy için en 6 serverin gerektiği, fakat dominoda 2 serverin yeterli olabileceği şeklinde. Şirketimizdeki domino şu an için yedekli çalışmıyor fakat ilerde çalışabilir. Bu durumda avantaj kesinlikle dominoda diyebilirmiyiz ?


"Exchange 2007 get to be cheaper only if you calculate the initial licenses for non redundant setup. In all the other calculation and TCO Exchange 2007 will be in a loss situation. Exchange 2007 require newer 64-bit hardware and more servers (at least 6 server in case of redundancy) where Lotus Domino can reach full redundancy with two servers only, this is due to the new roles Exchange 2007 came up with. More servers means more licenses and clustering with Exchange require windows enterprise licenses which not required with Lotus Domino. All this give Domino an initial setup advantage when you look at the full setup cost. In addition, if your setup require features like forums, portal, and instant messaging you will have to pay for an extra three separate products with Exchange where all of these are integrated into Domino server for free. All that Make Domino the TCO winner."


Notes clientlerin kaynak tüketiminin fazla olduğunu belirtmişsiniz. Şirketteki bilgisayarlar fazla yeni sayılmaz, kullanıcıların fazla problem yaşamaması için pclere en az ne kadar ram gereklidir. Son olarak  domino connector kullanılarak client yazılımı olarak outlook kullanmak istesek bir sorunla karşılaşılabilir mi. Bu şekilde kullanan var mı ?


Son olarak sizin tercihiniz ne olurdu ?


 Teşekkürler...


 

 
Gönderildi : 09/11/2009 17:55

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Merhaba

öncelilke belirtmek isterim ki yazmış oldugunuz site yanlı bir site 🙂

Evet exchange 2007 sadece 64bit de çalışır. Çünkü performans ister. Yani bu kullanıcının yararına olan birşey.

Exchange için 6 redundancy denmiş. Doğrudur ancak bu esneklikten bşaka bişey değildir. İster 2 ister single server olabilir. domino da servisleri 6 ya bölemiyoruz bu domino nun exchange kadar esnek olmadığını gösterir.

exchange 2007 cluster için enterprise lisans gerektirir doğrudur. ama domino zaten direk enterprise lisansı alınmalıdır. buda bir gerçektir

exchange 2007 standart da cluster olmasada replication vardır

lotus notes dan tam performans almak için core2duo işlemcili makine ve ortalama 3-4 gb ram olması gerekir. Yoksa mailleri en az 15 sn de açarsınız.

outlook ile domino kullanan müşterilerimiz var. sırf notes sıkıcı ve zor oldugu için outlook kullanılıyor ancak outlook ile kullanılacaksa zaten domino kullanmanın anlamı yok ayrıca outlook ile domino kullanımı problemlidir. maili birkaç defa çekmek, mailin bazen gitmemesi gibi durumlar söz konusu. 8.5 da bir nebze giderildi ancak yine tavsiye etmiyoruz çünkü sorun yaşıyoruz. Tabiki karar sizin. domino kesinlikle kötü demiyorum ben.

Eğer düşünürseniz dominonun şu avantajını düşünün; kopyala yapıştır ile çalışan bi yapısı var. üzerine iş akışı, organizasyon yönetim yazılımları entegre edilebiliyor.

Exchange serverın AD entegrasyonu ile gelen kolaylıklar güzeldir.

Eğer outlook 2007 varsa tek bir mail adresi yazmak mail hesabının kurulması için yeterlidir. notes da her kullanıcı değiştiğinde yazılımı silip kurmanız gerekir ve sonrasında bir sürü ayar. Ayrıca eğer full bir notes kurulumu yaparsanız ( 8.5) hemen hemen yarım saate kuruluyor.

İkisinin yapıları birbirinden çok farklı oldukları için sadece mail server tarafını kıyaslayabiliriz.

 
Gönderildi : 09/11/2009 18:54

(@omerinankul)
Gönderiler: 15
Eminent Member
 

Hocam Merhaba,

 

Bu bahsetmiş olduğunuz farkların daha fazlasını bulabileceğimiz bir ortam var mıdır? Domino'dan Exchange'e geçiş düşünen şirketlerin yöneticilerine referans olarak gösterilecek bir dökümandan bahsediyorum.

 

Teşekkürler 

 
Gönderildi : 07/02/2012 20:13

(@evrenbanger)
Gönderiler: 2439
Üye
 

Var dostum 🙂

http://www.msexchange.org/articles_tutorials/exchange-server-2007/migration-deployment/migrating-domino-exchange-2007-part1.html

6 Part halinde. Sen gecisi yap birde makalesini yaz guzel bir seri olur 🙂

 
Gönderildi : 08/02/2012 01:14

Paylaş: