Forum

Maillerin tüm&...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Maillerin tümünün kaybolması yada başka bir yere yönlendirilmesi!!!

12 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
1,540 Görüntüleme
(@onurkaramanli)
Gönderiler: 72
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba;


Domainimizde kayıtlı kullanıcılarımızın birinde daha önce hiç olmayan bir e-mail kaybolma olayı var.


Kullanılan sistem : Exchange Server 2003 + Exchange OWA


Mailler her zaman outlook kullanan kullanıcıların bilgisayarlarında saklanıyor. Bu kullanıcımda outlook kullanan aktif kulllanıcılardan biri idi. Daha sonra domainimizden ayrılmak zorunda kaldı ve başka bir kurumda hizmet veriyor.


Kendiside uzaktan exchange owa ile burada ki maillerine bakmaya devam ediyordu. Kendisi ayrıca Blackberry Bold 9000 kullanıcısı ve BİS servisini kullanıyor. Ayrıca e-mailleri blackberry'sine de geliyor.


Çoğunlukla maillerini blackberry den kontrol eder ve işine yarayacak olanları kaynağında sakla diyerek bırakır. Burada kaynak diye bahsettiği nedir? Sunucumu yoksa blackberry internet servisi mi?


Diğer işine yaramayacak olan mailleri de hem cihazdan hemde posta sunucusundan sil diyerek silmektedir. Burayada kadar anlattıklarım kullanıcının daha öncede yaptığı günlük işlerdi. Ama ne oldu ise bir gün mailler tamamıyla silinmeye başladı.Daha doğrusu kaybolmaya başladı. Bunun nedeni blackberry midir yoksa exchange de bir sorun mu vardır?


 


 


 

 
Gönderildi : 25/08/2009 18:02

(@fcelik)
Gönderiler: 49
Trusted Member
 

Ben olsam sorunun tek kullanıcıda olması sebebiyle BB BIS servisinden sunucuya doğru gelirdim. Eğer kullanıcı için sorun teşkil etmeyecekse BIS servisinde ilgili posta adresini kaldırın (birkaç gün), eğer sorun devam ediyorsa exchange etmiyorsa BB BIS tarafı ortaya çıkacaktır. BB BIS servisinin maillerinizi sildiğini düşünmüyorum, çünkü hesap bilgilerinizle sanki pop3 gibi bağlanıp postalarınızı alıp size push ediyor. Ancak silinmesi yönünde bir parametresi olup seçildiyse bilemiyorum.

 
Gönderildi : 25/08/2009 18:15

(@onurkaramanli)
Gönderiler: 72
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Daha önce BlackBerry 8120 kullanıyordu. Ben daha sonra kullanıcı bb 9000 bold'a geçti. böyle oldu. ben şahsen bb bold 9000 den şüpheleniyorum. Olay silinmesi değil bence yönlendirilmesi. Mailler arada kayboluyor ama nerede bi türlü bulamadım. Ama ilginçtir kullanıcı laptopunu getirip sisteme bağlandığı zaman eski yeni tüm mailleri görebiliyor.Çünkü .pst dosyası halan kendisinde. Ben şöyle düşündüm  sorun exchange tarafında olduğunu farzedersek maillerin sadece o kullanıcı için sunucuda tutulmasını yada yahoo hotmail gibi diğer adreslerde tutulmasını sağlayabilirmiyiz? Böylece  sorun exhange den çıkar maillerde yönlendirildiği diğer hesaplarda saklı kalır. Bilmiyorum sorun olur mu.? Çünkü bizim içerde exchange dışarda hosting firmamız var. Biz mailleri pop3 ile içeri alıyoruz. Exchange ile dışarı gönderiyoruz. Dolayısıyla mailler ilk önce hosting firmasına daha sonra exchange sunucuya düşüyor. Bir üçünkü sunucuya yönlendirirsek hepten yanarım diye korkuyorum işin aslı.


Ama yinede hotmail yada yahoo gibi servislere yönlendirilip saklanması daha doğru olur.


 


Bir diğer neden ise acaba arşivlemede bir sorun olabilir mi? Bunu nasıl anlarız.?

 
Gönderildi : 25/08/2009 19:01

(@nedimsahin)
Gönderiler: 23
Eminent Member
 

Merhaba, sorunun neredeyse aynısını geçen hafta bir kullanıcıda yaşadık. O da BlackBerry kullanıyordu. Outlook ise POP3 değil Exchange (MAPI) olarak ayarlıydı. E-postaların okunduktan hemen sonra kaybolduğundan şikayetçiydi.

Sorunu araştırınca sunucu tarafında kural oluşturduğunu gördük. Gelen tüm e-postaların okunduktan sonra bir gmail adresine yönlendirilmesi şeklinde kural oluşturmuş. O yüzden öncelikle sunucu ve istemci tarafında kural olup olmadığını kontrol edin derim.

İkinci olarak; bu kullanıcı farklı bir bilgisayarda POP3 hesabı tanımlamış olabilir. Örneğin evdeki veya başka bir yerdeki bilgisayarında POP3 olarak ayarladıysa e-postaları kendisine düştükten kısa süre sonra kaybolabilir.

 
Gönderildi : 25/08/2009 19:24

(@onurkaramanli)
Gönderiler: 72
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba;


Sanırım biraz biraz bişiyler şekillenmeye başladı. Turkcell e yaptığım görüşmede blackberry'e mailler imap olarak gidiyormuş. Ama zaten bb onları push ediyor yani niye silsin ki ?Sizinde dediğiniz gibi ortada başka bir durum var ve bu kesinlikle başka bir yönlendirmeyle ilgili.


İstemci tarafında ki kurallara outlook kurallar bölümünden bakabilirim.Çünkü kullanıcı outlook'u etkin olarak kullanıyor. Fakat sunucu tarafını nasıl kontrol edicem? Kullanıcının AD 'deki dizin de bulunan kullanıcı hesabınımı kontrol etmem gerekiyor yoksa Exchange System Manager'ı tarafınımı kontrol etmem gerekiyor?


Bunu biraz açıklayabilir misiniz? Saygılar...

 
Gönderildi : 25/08/2009 20:17

(@nedimsahin)
Gönderiler: 23
Eminent Member
 

OWA'da "Options>Rule" penceresinde sunucu taraflı kuralları görüntüleyebilirsiniz. Aslında bu kurallar Outlook'da da görünecektir (Normal kurallar listesinde).

Bu arada aklıma geldi, düşük bir ihtimal ama HUB'da bir aktarım kural (transport rule) olup olmadığını kontrol etmekte de fayda var.

Kolay gelsin

 
Gönderildi : 25/08/2009 20:41

(@onurkaramanli)
Gönderiler: 72
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

SELAMLAR 


Sanırım bişiy buldum eskiye dönük tüm mailler kullanıcının adına yapılandırılmış başka bir pop3 hesaba gidiyormuş şimdi hepsini esas kullandığı adrese forwad ettim yarın eğer mailler kaybolmaz sa yarın sonuçları buradan detayları ile paylaşırım.


 


TEŞEKKÜRLER...

 
Gönderildi : 25/08/2009 21:00

(@onurkaramanli)
Gönderiler: 72
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Selamlar;


Tüm mailler yine kayboldu. Üstelik gece kullanıcıyı sildim yeniden oluşturdum aynı isimli posta kutularına yeniden yönlendirme yaptım. Belki kural vardır diye kullanıcıyı silmiştim. Tam 3000 küsür mail geri geldi. Onları da isp de aynı kullanıcı için açılmış başka isimli bir hesabın içinde görmüştüm. Ama sabah exchange owa'dan baktığım 3000 küsrü mailden eser yok.Nereye gider anlam veremiyorum.


Kullanıcının bir kaç tane farklı mail hesap adı var. Ama AD içersinde tek kişi. Mesela AD içersinde "yonetici" olsun. Bir mail box oluşturmak istersek ilk öncelikle domainin uzantısını alıcaktır. Bizim domainimizde example.com.tr olsun. Yani kullanıcım [email protected] adresini alıyor. Ama kendisinin başka mailbox larıda var. Mesela [email protected] yoneticisoyadı@example.com.tr [email protected] [email protected] / tr gibi bir çok mail hesabı var. Bunlar hosting firmamızda da aynen örnekteki isimleri gibi tanımlılar. Exchange server'ın dışarıdan bu mailleri çekmek için kullandığı pop3 aralığında ise bu hesapların hepsini bağladım ve hepsini Posta Kutusu Türü olarak "Kullanıcı Posta Kutusu" ve Exchange posta kutusu olarakda "yonetici" nin kendi posta kutusuna gitmesini sağladım. Eğer bu pop3 bağlantısında ben Posta Kutusu Türü olarak kullanıcı değilde Genel Posta Kutusu yapsaydım alttaki Exchange kutusu yerine E-Posta Etki Alanı aktif olucaktı ve yönlendirme maili yazmam gerekiyordu. Böyle bir durumda olmadığı için mailler direk olarak kullanıcıya gitmeli. Peki ama bu mailler nereye gider? Bu hesaplardan birine dahi yığılsa mutlaka kullanıcı posta kutusuna düşecektir. Ama hiç bir mail yok. Üstelik yeni bulduğum maillerde ne hikmetse kaybolmuş.


 Bu konu benim yoneticilerimden birinde yaşanıyor ve sorun benim açımdan ciddi. Eğer izmir de olupta sorunu yakından görmek isteyen işin uzmanı arkadaşlarım varsa lütfen yardım ediniz.

 
Gönderildi : 26/08/2009 12:02

(@onurkaramanli)
Gönderiler: 72
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Sanırım mailbox larda bi sorun var. Bu da yeni bir durum. Resmi inceleyebilirmisiniz? Aşağıdaki resimde görülen mailboxes ları birbiri ile nasıl modifiye edebilirim. Yeni kullanıcı açtığımda yeniden mailbox oluşturuyor. Eğer bunları birbirine bağlarsam kesimlikle mailler gelicektir diye inanıyorum.Yardımcı olabilirmisiniz?


 
Gönderildi : 26/08/2009 14:06

(@onurkaramanli)
Gönderiler: 72
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Yukarıda görünen mailbox lar tek bir kullanıcıya ait bunlar birleştirilebilir mi? Kırmızı çizgilerle çevrili olan mailbox esas mail box ve tüm eski mailleri içersinde barındırıyor. Kullanıcıya yeni bir hesap açtım ve maillerin akışı normale döndü fakat eski maillerini yeni açtığım mail hesabına yönlendirmek zorundayım. Bunu nasıl yapabilirim.? Birde söyle birşey söz konusu ben kırmızı çizgili nurettin mailbox 'ının içersindeki mailleri mesela deneme kullanıcısı açtım oraya yönlendirmek istedim diyelim şöyle bir uyarı alıyorum;



 

 
Gönderildi : 27/08/2009 14:13

(@onurkaramanli)
Gönderiler: 72
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Sorun çözüldü;


  http://www.microsoft.com/communities/newsgroups/en-us/default.aspx?query=mail&dg=microsoft.public.tr.exchange&cat=tr_TR_945026df-274a-4cee-8ebe-73cd272eb508&lang=tr&cr=TR&pt=&catlist=&dglist=&ptlist=&exp=&sloc=en-us


 


Search For kısmına "Kullanıcılarımdan Birine Ait Mail Kaybolma Sorunu" şeklinde aratınız. Cevabı orada paylaştım. Teşekkürler.

 
Gönderildi : 26/09/2009 01:04

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

geçmiş olsun...


sorunu burada da paylaşırsanız çok iyi olurdu...


teşekkürler...

 
Gönderildi : 26/09/2009 16:43

Paylaş: