Forum
Merhabalar.
Tekstil fabrikasında sarım makinesine RS232 ile bağlı çaışan Argox OS-214 barkod yazıcısını yenilemek istedik ama maalesef aldığımız 2.el cihaz çalışmadı. Danıştığımızda, son kullanıcısının kendi özel şablonunun kullanmış olabileceği için varsayılan şemayı veya şu an çalışmakta olan şemayı cihazdan alıp yeni cihaza yüklememiz gerektiği söylendi. Böyle bir işlem yapmış olan var mı?
Merhaba,
Sarım makinasında bir windows işletim sistemi var mı?
Program hangi platform üzerinde çalışmakta, otomasyon sistemi olarak hiç bir işletim sistemi kullanmadan mı çalışmakta?
Argox kullandığınıza göre sarım makinanız özellikle PPLA veya PPLB diliyle mi barkod basmakta?
Biraz sarım makinası ve etiket basmaya uğraştığınız sistemle ilgili detay verebilir misiniz? Belki alternatif ve güncel bir mimari ile çözüme ulaşmanız için bilgi verebilecek arkadaşlar olabilir.
Bende iş yerinde otomasyonda çok Argox kullandım. 10 yıl kadar 20 ye yakın argox yazıcıda etiket aldık. Şu anda ZPL formatına geçerek zebra kullanmaya başladık.
1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.
Rıza hocamın soruları gibi bence doğru detaylar verilmemiş bende de benzer sorular oluştu. Ben sarım makinesinden anlamam neyi nasıl kullandıkları neyi kastettikleri önemli.
214'ler çok çok eski cihazlar benim anladığım muhtemelen şunu kastediyorlar o cihazlarda gönderilen dosya ve etikete göre manuel setup yapılır yoksa etiket basmaz yada en azıyla sürekli kaydırır. O manuel elle yapılan bir süreçti onun aktarımı yoktu diye hatırlıyorum. Yani yeni cihaz o şey neyse ona göre config edilmeli diyebilirim ama konu bam başka da olabilir.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Özel şablon vs bilmem ama Seri Port denilince ilk aklıma gelen yazıcı ile makinanın Seri Portlarının Baud Rate 'lerinin aynı olmaması aklıma geldi. Yazıcıyı makina ile uygun RS232 ayarlarına ayarlayın.
Merhaba,
Sarım makinasında bir windows işletim sistemi var mı?
Program hangi platform üzerinde çalışmakta, otomasyon sistemi olarak hiç bir işletim sistemi kullanmadan mı çalışmakta?Argox kullandığınıza göre sarım makinanız özellikle PPLA veya PPLB diliyle mi barkod basmakta?
Biraz sarım makinası ve etiket basmaya uğraştığınız sistemle ilgili detay verebilir misiniz? Belki alternatif ve güncel bir mimari ile çözüme ulaşmanız için bilgi verebilecek arkadaşlar olabilir.
Bende iş yerinde otomasyonda çok Argox kullandım. 10 yıl kadar 20 ye yakın argox yazıcıda etiket aldık. Şu anda ZPL formatına geçerek zebra kullanmaya başladık.
Merhaba Rıza Hocam.
Ziyaret imkanım olmayan bir şehirdeki sorunu çözmeye çalışıyorum. Makine BRL-305 ve Windows değil. Üretici firma PDF formatında şemalar gönderdi. Yerel bir esnaf, uzaktan bağlanıp çözeriz demiş, sonra uzaktan olmaz, yazıcıyı servise almamız lazım yapamasak da servis ücreti alırız demiş. PPLA/PPLB konularını bilmiyorum.
Sıfır yazıcı alınırsa sorun çözülür mü yoksa ille de şema yazmak zorunda mıyız belli değil, çalışmazsa 9.200 ₺ israf olur.
Özel şablon vs bilmem ama Seri Port denilince ilk aklıma gelen yazıcı ile makinanın Seri Portlarının Baud Rate 'lerinin aynı olmaması aklıma geldi. Yazıcıyı makina ile uygun RS232 ayarlarına ayarlayın.
Teşekkür ederim Resul Hocam.
Bağlanabilirsem Argox Printer Tool ile ayarlamaya çalışacağım.
Klavuzda; Port COM1 veya COM2, Baud Rate 9600, Data Bits 8, Stop Bits 1, Parity None, Flow Control None olması gerektiği yazıyor.
Printer Tool'u inceledim, 2 seçenek var; XON/XOFF(DC1/DC3) ve RTS.
Önce Yazıcıyı USB'den Windows bir makinaya kurun. Web sitesinde "Printer Utility V4.37" adında bir uygulama var muhtemelen bununla RS232 Baud ayarlarını ayarlayacaksınız. Sonra yazıcıyı seri porttan bağlayıp çıktı alıp alamadığınızı test edin. Makinanın RS232 portuna putty ile bağlanıp gelen veriyi de en azından görmek için testini yapabilirsiniz. Uzak konusuna çözüm bulmalısınız.
Aslında bence IT'ci olarak bu işe girişmemeliydiniz.. Çağırsınlar servisini yaptırsınlar..
Merhaba @MustafaDagistanli
Gün içerisinde topolojiyi gönderebilir misiniz? Yazıcı, PLC, makine vs. tüm sistem varlıklarını iletin lütfen. Sonrasında yazdırma işinin gerçekleştiği işlem adımlarını iletin. Akşam müsait olabilirsem detaylı yazmaya çalışacağım ama önce sisteminizi anlamalıyız.
İyi çalışmalar.
Önce Yazıcıyı USB'den Windows bir makinaya kurun. Web sitesinde "Printer Utility V4.37" adında bir uygulama var muhtemelen bununla RS232 Baud ayarlarını ayarlayacaksınız. Sonra yazıcıyı seri porttan bağlayıp çıktı alıp alamadığınızı test edin. Makinanın RS232 portuna putty ile bağlanıp gelen veriyi de en azından görmek için testini yapabilirsiniz. Uzak konusuna çözüm bulmalısınız.
Aslında bence IT'ci olarak bu işe girişmemeliydiniz.. Çağırsınlar servisini yaptırsınlar..
Teşekkür ederim Resul Hocam.
Printer_Tool_V1.2.20 ve Printer Utility V4.37 denedim ve maalesef yazıcıyla iletişim kuramadım. Windows USB ile kullanabiliyor ama COM portundan ayar al-ver yapamadım.
İşletme yeni yazıcı aldı, çözüldü mü henüz bilmiyorum.
IT'ci olarak değil de hatır için arkadaşıma yardım etmek istedim.
Ayrıca kapsam dışı işlere bakmaya alışkınım, genelde elit olmayan yapılarda çalışıyorum 😊
Mesela, iskelesiz çıkılmayacak 6 metrelik tavana, dayanıksız ışık çubuklarına dayanıksız bir merdiven dayayıp tırmandım ve lambası değiştirilecek projeksiyonu başarıyla söktüm.
Bazen konferans salonuna gidip Win+P yapıp, kapalı olduğu için ses vermeyen mikseri açıp odama dönüyorum 😀
Merhaba @MustafaDagistanli
Gün içerisinde topolojiyi gönderebilir misiniz? Yazıcı, PLC, makine vs. tüm sistem varlıklarını iletin lütfen. Sonrasında yazdırma işinin gerçekleştiği işlem adımlarını iletin. Akşam müsait olabilirsem detaylı yazmaya çalışacağım ama önce sisteminizi anlamalıyız.
İyi çalışmalar.
Merhaba Serkan Hocam, ilginiz için çok teşekkür ederim. Zaman kalmadığı için yazıcı aldılar ve muhtemelen çözüldü ama tekrar yardım istenirse sizinle beraber bakmak isterim.
Ortamda sarım makinesinden başka onunla bağlantısı olmayan bir kaç PC var.
Merhaba Serkan Hocam, ilginiz için çok teşekkür ederim. Zaman kalmadığı için yazıcı aldılar ve muhtemelen çözüldü ama tekrar yardım istenirse sizinle beraber bakmak isterim.
Geri bildiriminizi bekliyorum.
Mesela, iskelesiz çıkılmayacak 6 metrelik tavana, dayanıksız ışık çubuklarına dayanıksız bir merdiven dayayıp tırmandım ve lambası değiştirilecek projeksiyonu başarıyla söktüm.
Başarıyla değilde şansa sökmüşsünüz sanki. İş güvenliği bu başlığın konusu değil ancak dikkatli olmak gerekir.