Forum

Yeni Sistem Kurulum...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Yeni Sistem Kurulumu

8 Yazılar
5 Üyeler
0 Likes
996 Görüntüleme
(@enginkulac)
Gönderiler: 118
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar...

Bir şirketin bilgi işlem departmanında yeni işe başladım. Şirket yeni bir yapılanmaya gidiyor ve tüm sistemin baştan kurulması gerekiyor. Bir de şubemiz bulunuyor. Şu anki sistem tamamı ile yurt dışı ile bağlantılıdır.  Artık yurt dışı ile bağlantımız kalmadı ve aynı sistemi local olarak kurmam ve bir de şubeyi dahil etmem gerekiyor.  Şu an işleyen sistem aşağıdaki gibidir;

1- Active Directory

2- Print Server

3- File Server

4- Deployment Service

5- DHCP Server

6- Exchange Server

7- Fiber Hat
 

Kulanılan Cihazlar:

1- Cisco Catalys 3750x switch 24 port (3 adet sistem odasında)

2- Cisco Catalys 3560x switch 48 port (2 adet sistem odasında, 2 adet üretim bölümünde,2 adet şubede)

3- Cisco Router 1900 series (2 adet sistem odasında, 1 adet şubede)

4- Cisco 550 series Wireless Controler (1 adet sistem odasında)

5- Cisco Aironet 1261 Access Point (8 adet üretim bölümünde ve depolarda)

6- Billion 4.6 Mbps SHDSL VPN Firewall Bridge/Router 

7- Hp DL380P GEN8 Server Intel Xeon 16 Gb Ram (140+140+900+900+900 gb sas disk)

 
Şu anki sistem yukarıdaki gibidir. Her bir port için yönlendirme ve sınırlama yapılmış. Yazıcıların hepsi print server yazıcıdır. Sistem kurulumları network üzerinden deployment server ile yapılmaktadır. Ortalama 50 ile 75 kullanıcım var. Şuanki sistemde SAP kullanılıyor yeni sistemde Logo Tiger olacak. Şubede server bulunmuyor direkt cisco router ile yönlendiriliyor. Sistemin işleyişini tam olarak anlayamadım, hangi mantıkla nasıl kurulmuş. Ayrıca Cisco cihazlar konusunda yeniyim çözmeye çalışıyorum. Benim yeni sistemde yapmak istediğim de şu anki sistemin aynısı sadece yurtdışı bağlantısı olmayacak, şube bağlantısı olacak. Sistemi baştan kurmam için nasıl bir yol izlemem gerekiyor, öncelikle nerden başlamalıyım ve cisco ayarlarını nasıl yapabilirim. Birde e-posta hesapları için Exchange server kullanmaya devam etmek istiyorum. kendi sunucuma mı kurmalıyım yoksa dışarıdan mı hizmet alsam daha iyi olur. Kendi sunucuma kuracaksam bunun için ayrı bir Exchange sunucusu gerekli olur mu? İsterseniz sistemin fotoğraflarını gönderebilirim.

 Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 25/07/2014 05:41

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar

öncelikle yurtdışı bağlantınız domain yapısında nasıl onu netleştirmek gerekiyor?

child domain olarak mı çalışıyor sizin sisteminiz şuan yoksa kendi başına root domain mi? eğer root domain ise yurtdışı ile olan bağlantıyı sağlayan router yönlendirmresini silersiniz yada routerı kapatırsınız olur biter. sonra siz kendi tarafınızda çalışmaya devam edersiniz.

 

 
Gönderildi : 25/07/2014 11:46

(@semihimir)
Gönderiler: 310
Reputable Member
 

Engin Bey Merhaba 

Server üzerinde  vmware yada hyper v ile bir sanallaştırma yapıp üstünde active directory ve diğer serverler hizmetlerini yapılandırabilirsiniz.Şubeniz  için vpn  yapılandırması kurup iki lokasyonu birbiriyle bağlayabilirsiniz. 

 
Gönderildi : 26/07/2014 07:55

(@enginkulac)
Gönderiler: 118
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar.

 

Cevaplarınız için teşekkürler.  

Mümin bey, sistem firmanın dünyada tüm anlaşmalı olduğu işyerlerinin bağlı olduğu domain'e bağlı. Aslında sistem hakkında pek bilgi alamıyorum. Yönetici yetkilerine sahip değilim şu an için. Çok farklı bir yapılandırılma yapılmış gibi bir görüntü var. Router'leri kapatmanın yeterli olabileceğini sanmıyorum.

Semih bey, vmware yada hyper v ile sanallaştırma yapmanın avantajı neler olabilir benim için.  Yani sanallaştırma yapmadan tüm kurulumlarımı bir sistem üzerinde yapsam  çok sorun çıkartır mı?

 
Gönderildi : 31/07/2014 11:59

(@ozgurakdemir)
Gönderiler: 127
Estimable Member
 

Merhaba, sanallaştırmanın amacı firmalar için hem maliyet çözümü hemde performanstır bunun size yararı ise, kolay yönetim yapıp, risklerinizi azaltabilirsiniz.örneğin siz tüm sistemi tek server üzerine kurdugunuzu v arsayalım herhangi bir olumsuz durumunda yapınızda ki tüm hizmetler çalışmayacak, ancak sanallaştırma ise 4 farklı işletim sistemine yapıyı dağıtırsanız, bi problem olduğunda diğer hizmetleriniz bundan zarar görmez.

ayrıca sanal çözümlerde snapshot desteğide olduğu için bi makinanın temiz halini yedekleyip problem anında tekrar geri dönebilirsiniz. 

sanallaştırma konusunda Vmware in işinize yarıyacağını düşünüyorum. dc dhcp bir serverda exchange farklı bir serverda kurulu olabilir 🙂 

 
Gönderildi : 31/07/2014 12:52

(@semihimir)
Gönderiler: 310
Reputable Member
 

Özgür Bey cevap vermiş.Çok güzel bir açıklama olmuş hemde 🙂 

 
Gönderildi : 31/07/2014 19:44

(@tolgaasik)
Gönderiler: 383
Illustrious Member
 

Merhaba;

 Size önerim Exchange, VMware, Domain Controller vs. tüm altyapıyı bir datacenter firması ile gözden geçirip fiyat almanızdır. Sistem odanızda 100 kullanıcı için bir Exchange tutmanın maliyeti, sorumluluğunu almanıza gerek yok. Aynı şekilde diğer sistemlerinde yönetimini bir datacenter firmasına verin, siz işi yönetin. Yine karar veren, tasarlayan siz olun ama birçok maliyetten de kurtulun. Bu yapıda backup sistemi de lazım. Storage altyapısıda, Exchange de olmalı, şube ile iyi bir bağlantı da yapılmalı vs, vs. Kalemler üst üste koyunca giderek artan bir maliyet karşınıza çıkacaktır. 

Saygılarımla.

 
Gönderildi : 02/08/2014 15:11

(@enginkulac)
Gönderiler: 118
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler 🙂 

Tolga bey, 75 kullanıcı için Exchange sunucusunu dışarıda tutmanın maliyeti yıllık 10 bin lira civarında tutuyor ve yüksek bir rakam. Ben kendi sistemimde tutup bu maliyetten kurtulmak istiyorum açıkçası. Şu an zaten hali hazırda kullanılan ve çok düzgün işleyen bir sistemim var. Amacım sadece yurt dışı bağlantısını iptal etmek ve şubeyi bağlamak. Cisco switch ve router ayarları konusunda pek bilgim yok, beni en çok zorlayan bu olacaktır.

 
Gönderildi : 04/08/2014 12:26

Paylaş: