Haberler

Disney’in Deepfake Teknolojisi Hızla Gelişiyor

Deepfake tabir edilen ve başkalarının yüzünü kopyalayıp videolarda kullanılmasına izin veren teknoloji sizce ne kadar iyi? Yüksek bütçeli TV ve sinema filmlerinde kullanılacak hale geldi mi? Disney’in yeni yayımladığı bir demoya göre bu teknolojinin korkunç derecede hızlı geliştiği ortada.

House of Mouse araştırmacıları tarafından Computer Graphics Conference sırasında yayımlanan bu demo videosu, fotorealistik deepfake denemelerinin megapiksel boyutuna ulaştığı ilk örneği temsil ediyor. Sonuçlar oldukça şaşırtıcı olsa da yüksek bütçeli filmlerde kullanılacak kadar iyi değil tabii ki. Lakin daha önceden görülen örneklerden sonra bayağı bir ilerleme kaydedildiği kesin.

Megapiksel kelimesi yüksek çözünürlüklü resimler için artık pek bir anlam ifade etmiyor. Hatta çoğumuzun cep telefonu çift haneli megapiksellerde fotoğraf çekiyor. Peki neden megapiksel seviyesinde deepfakeler bizi şaşırtıyor? Daha önceden yumuşak yüz transferine odaklanan araştırmacıların, artık biraz da görüntü kalitesine önem vermeye başlaması insanları heyecanlandırıyor çünkü. Zira telefon ekranlarında gördüğünüz deepfake videolar ne kadar ilgi çekse de büyük ekranlarda bariz görüntü hataları tespit edilebiliyor.

Popüler DeepFakeLab modeliyle yapılan videolar en fazla 256×256 çözünürlükteyken, Disney’in modeliyle 1024×1024 çözünürlükte videolar üretilebiliyor. Bunlara ek olarak Disney’in deepfake modeli sayesinde 2 farklı kişinin mimikleri kaybedilmeden yüzlerinin değiştirilmesi mümkün oluyor. Videoyu izlerseniz sonuçların ne kadar garip olduğunu görebilirsiniz. Tabii emekleme aşamasında olan yeni modelin bazı kısıtlamaları bulunuyor. Özellikle kişilerin iyi aydınlatılması ve direkt olarak kameraya bakmaları şimdilik şart koşuluyor.

Araştırmacılar ise reklamlarda kullanılabilecek kalitede deepfakelerin yakın bir zamanda hayatımıza gireceğini söylüyorlar. Sinema filmleri içinse görsel efektlerden şimdilik vazgeçemiyoruz. Star Wars Rogue One filminde Peter Cushing ve Carrie Fisher’ın nasıl hayata döndüklerini unutmayalım. Bu efektlerin yapılması oldukça maliyetli ve zaman alıyor. Deepfake teknolojisi daha da ilerlerse saatler içinde benzer efektlerin yaratılmasının mümkün olacağı vurgulanıyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu