Haberler

Microsoft’un Geliştirdiği COVID-19 Takip Uygulaması Japonya’da Hizmete Sunuldu

Japonya hükümeti, koronavirüsün daha iyi takip edilmesi amacıyla Android ve IOS için yeni bir mobil uygulamayı hizmete sundu.

Apple ve Google ortaklığında geliştirilen bu uygulama, COVID-19 pozitif olarak tanımlanan kişilere ne kadar yaklaştığınızı bildirmek için Bluetooth teknolojisini kullanıyor.

Uygulama App store’da COVID-19 Contact App olarak geçse de Japon hükümeti tarafından COCOA (COVID-19 Contact-Confirming Application) şeklinde adlandırılıyor. Söylenilene göre orijinal proje aslında Tokyo merkezli bir ekibe aitmiş, lakin daha profesyonel bir yaklaşımı benimseyen hükümetin kararıyla Mayıs ayında Microsoft ile anlaşılmış.

Hükümet yetkilileri, COCOA’nın Apple ve Google’ın takip platformuna göre konum verileri veya telefon numaraları gibi kişisel bilgileri saklamadığını söylüyor. Bunun yerine 1 metre mesafede 15 dakikadır sabit duran telefonları işaretliyor ve şifreli bir şekilde veri kaydı yapıyor. Herhangi bir vatandaş COVID-19 testinden pozitif sonuç aldıysa, o kişinin yakın çevresindeki insanlara bildirim gidiyor. Bu sayede enfekte kişiden sosyal mesafeyi koruma amaçlı uzaklaşmak mümkün oluyor.

Tabii ki bu tarz mobil uygulamaların özel yaşamı kısıtladığıyla ilgili görüşler de az değil. Pek çok ülkenin hükümeti bu tarz dijital önlemler alırken bir yandan da halk ile çatışmaya düşmemeye çalışıyor. Tabii Almanya ve Birleşik Krallık gibi ülkeler ne kadar alternatif yöntemler denese de yine mobil uygulamaların üstünlüğünde mutabık oldular.

Japonya’daki koronavirüs salgını, ülkenin boyutuna ve 126 milyonluk nüfusuna göre oldukça sakin geçiyor. Şimdiye kadar 17,668 vakada 935 ölüm olduğu resmi kayıtlara geçilmiş. Bu da 1 milyon kişide 140 vaka demek. 1 milyon kişide ABD’de 6,779 ve dünyada 1060 vaka sayısı olduğunu göze alırsak Japonlar oldukça başarılı bir iş çıkarıyor. Bunlara ek olarak şehirler arası yolculuk için getirilen yasağın da kalktığı belirtiliyor.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu