Haberler

XDR Çözümleri Siber Güvenlikte Dengeleri Değiştiriyor!

Siber güvenlik, genellikle saldırganlar ve savunanlar arasındaki silahlanma yarışına benzetilir ve bu yarış artık uç noktanın tek katmanının ötesine uzanmaktadır. Kuruluşlar, hibrit iş güçlerini desteklemek için dijital dönüşüm planlarını hızlandırarak bulut teknolojilerinin benimsenmesini sağlıyor. Sonuç olarak kuruluşların sayısız kaynaktan ürettiği, işlediği ve topladığı veri miktarında muazzam bir artış gözleniyor. Böylece güvenlik uzmanlarının karmaşık bulut ve yoğun ortamlarda sınırlı görünürlüğünden yararlanan saldırganlar için, yeni güvenlik açıkları ve fırsatlar ortaya çıktı.

Uzmanlara göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde siber saldırılar %250 oranında artış gösterdi. 2020 yılı, siber güvenlik endüstrisinin temel veri sorununu ortaya çıkardı.  Verileri korumak için siber güvenlik çözümleri uygulamaya konulurken, kurum genelinde verileri sorunsuz bir şekilde alma ve eyleme geçirme konusundaki yetersizlikler, gerçek zamanlı korumayı ve zararlı siber saldırılara müdahaleyi engelliyor.

Günümüzde kuruluşların, güvenlikle ilgili olsun ya da olmasın tüm kurumsal verileri bağımsız olarak koruma yetkinliğine ihtiyacı vardır. Bu noktada, işletmeler tüm varlıkları arasında gerekli görünürlüğü ve otomatik savunmayı sağlayan entegre bir platform olan XDR’dan yararlanabilirler.

XDR Nedir ve İşletmeler Neden XDR’a İhtiyaç Duyar?

XDR(Genişletilmiş Tespit ve Müdahale), çeşitli kaynaklardan alınan verilere dayalı kararlar almak için uç noktanın da önüne geçer. Bu sayede, e-posta, ağ ve kimlik belirleme gibi faktörler için kendisi aksiyon alabilir.

XDR, silo haline getirilmiş güvenliğin yerini alır ve kuruluşların siber güvenlik sorunlarını bütünleşik bir bakış açısıyla ele almasına yardımcı olur. Ekosistemin tümünden gelen bilgileri içeren bir veri havuzu ile XDR, daha geniş bir kaynak yelpazesinden veri toplayarak ve harmanlayarak daha hızlı, daha derin ve daha etkili tehdit algılama ve yanıtlamaya olanak tanır.

XDR, tehditlere yönelik daha fazla görünürlük sağlar; güvenlik ekipleri, daha önce farklı şekilde ele almadıkları olaylar ile ilgili daha yüksek bir farkındalık düzeyine ulaşır. Bu durum ekibin, saldırının etkisini azaltmasına ve kapsamını en aza indirgenmesine olanak tanır. Tipik bir fidye yazılımı saldırısı, ağınızı aşar, bir e-posta gelen kutusuna girer ve ardından uç noktaya saldırır. Uç noktaların her birinin bağımsız olarak kontrol edilmesi ve güvenliğinin sağlanması, kuruluşları dezavantajlı hale getirir. XDR, izin vermek, engellemek, erişimi kaldırmak ve daha fazlasını sağlamak için, kullanıcı tarafından yazılan özel kuralları veya motorda bulunan yerleşik mantığı kullanarak güvenliği bütünleşik hale getirir.

Ayrıca XDR yapay zekâ ve otomasyon sayesinde, güvenlik analistleri üzerindeki manuel çalışma yükünü azaltmaya yardımcı olur. Bir XDR çözümü, karmaşık tehditleri proaktif ve hızlı bir şekilde tespit ederek güvenlik veya SOC (Güvenlik Operasyon Merkezi) ekibinin verimliliğini artırabilir ve kuruluş için büyük bir karlılık artışı sağlayabilir.

Doğru XDR Çözümünü Benimsemek

Bir XDR çözümünün, zengin API’lara sahip yerel araçları kullanarak sorunsuz bir şekilde çalışması gerekir. Önemli olan başka bir faktör ise, motorun çapraz yığın korelasyonu, önleme ve iyileştirme sağlama derecesidir. Kullanıcılar, daha iyi bir tespit ve müdahale süreci için, kendi çapraz yığın kurallarını bu motor üzerine yazabilirler. XDR çözümünüz, tüm işletmenin kapsamlı bir görünümünü kolayca ve hızlı bir şekilde oluşturmanıza olanak tanıyan tek bir platform sunmalıdır. Gelişmiş yapay zeka ve kanıtlanmış makine öğrenimi algoritmaları ile desteklenen otomasyon da çok önemlidir.

Firmalar, kurumsal güvenliği ve hassas verilerini korumak için, gerçek zamanlı tehditlere karşı farkındalık kazandırıp, bu tehditleri önleyerek benzersiz koruma sağlayacak XDR gibi otomatik ve bütünsel bir çözümden yararlanmalıdır. Sentinel One’ın yapay zeka destekli XDR Platformu olan Singularity, kurumsal güvenliğe derin görünürlük, otomatik tespit ve müdahale, zengin entegrasyon ve operasyonel kolaylık getiriyor. Tek bir kod tabanı ve dağıtım modeli ile bu platform, Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Bulut İş Yükü Koruma Platformunu (CWPP) birleştiren ilk XDR’dır. Son olarak, her IoT cihazına erişimi izlemek ve kontrol etmek için yapay zekayı kullanan XDR, makinelerin daha önce çözülmesi imkânsız olan bir sorunu çözmelerini sağlar.

Genel olarak, bugün birçok işletme için en hassas veriler uç noktada ve bulutta yaşıyor. İşletmeler, en hassas verilerini siber saldırılardan korumak için, XDR platformlarını benimsemeli ve ağ sistemlerinin her noktasını gerçek zamanlı otonom koruma ile güçlendirmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu