Blog

Wordpress Nedir, Ne İşe Yarar? Yeni Başlayanlar İçin Kılavuz

WordPress, geniş ölçekte web siteleri ve bloglar oluşturmanıza yardımcı olan popüler bir platformdur. WordPress ile ilgili anlaşılması gereken çok şey vardır, bu yüzden platform hakkında en sık sorulan soruların bazılarını yanıtlamak için bu başlangıç kılavuzunu oluşturduk.

WordPress Nedir?

WordPress, sadece bir web sitesi oluşturucu değildir, daha fazlasıdır. Her şekil ve boyutta web siteleri ve bloglar oluşturmanıza, yayınlamanıza ve sürdürmenize yardımcı olabilecek bir içerik yönetim sistemidir (CMS). İnternetteki tüm web sitelerinin %40’ı WordPress tarafından desteklenmektedir. Web siteleri ve bloglar oluşturmak ve yönetmek için önde gelen popüler bir platformdur. En iyi yanı, HTML, PHP veya CSS’yi nasıl kodlayacağınızı bilmenize bile gerek olmamasıdır, ancak kodlama bilginiz varsa, gelişmiş WordPress’i özelleştirme yapmak için kullanabilirsiniz.

WordPress açık kaynaklıdır. Bu, yazılımı kullanan herkesin kendi gereksinimlerine göre kodu değiştirmekte özgür olduğu anlamına gelir. Bu, WordPress’in temel işlevselliğini değiştiren çok sayıda “eklentinin” geliştirilmesine yol açmıştır. Bu eklentiler, insanların WordPress’i sevmesinin başlıca nedenidir. 

WordPress.com ve WordPress.org Karşılaştırması

İnsanlar genellikle WordPress.com ve WordPress.org’u karıştırır. WordPress.org, web sitelerini ücretsiz olarak oluşturmanıza ve yönetmenize yardımcı olan bir platform olan içerik yönetim sistemidir. Bununla birlikte, WordPress.org kendi kendine barındırılır, yani web sitenizi başlatmak için kendi web barındırma ve alan adı kaydınız için hala ödeme yapmanız gerekir.

Öte yandan WordPress.com, sabit bir fiyata web sitesi oluşturma, web barındırma ve alan kaydı ile ilgilenerek hızlı ve kolay bir web sitesi kurmanıza olanak tanıyan, kâr amacı gütmeyen bir web sitesi oluşturucusudur. WordPress.com’un kullanımı daha kolaydır, ancak WordPress.org’u harika yapan eklentiler burada yoktur. WordPress.com ve WordPress.org benzer bir kullanıcı arayüzünü paylaşır.

WordPress’in Maliyeti Nedir?

Temel içerik yönetim sistemi olan WordPress.org ücretsiz olarak kullanılabilir. Ancak, genellikle “free” kelimesi yanlış anlaşılır. Platformun kendisi ücretsiz olsa da, web sitenizi oluşturmak ve başlatmak için web hosting ve alan adı kaydı için ödeme yapmanız gerekecektir.

Web hosting, web sitenizin çalışmasını sağlamak için gereken depolama alanı ve bilgi işlem gücü iken, alan adı kaydı, web sitenize yönlendiren bağlantıdır. Web hosting ve alan adı kaydı, ihtiyacınız olan bilgi işlem gücü miktarına ve seçtiğiniz alan adının popülerliğine bağlı olarak değişken tutarlara mal olabilir.

Wordpress İle Ne Tür Siteler Yapılabilir?

WordPress ile ne tür web siteleri oluşturabileceğinizi mi merak ediyorsunuz? Aşağıda sizin için listeledik:

  • Blog veya Kişisel Web Sitesi
  • İşletme Web Sitesi
  • Portföy Web Siteleri
  • E-Ticaret Web Sitesi / Çevrimiçi Mağaza
  • Çevrimiçi Forumlar
  • Sosyal Ağ Web Sitesi
  • Wiki / Bilgi Bankası Web Sitesi
  • Çok Dilli Web Siteleri
  • Üyelik Web Sitesi
  • Çevrimiçi Kurslar
  • Çevrimiçi Pazar Yeri Web Sitesi
  • Podcast Web Sitesi
  • Dropshipping Web Sitesi
  • Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluş Web Siteleri

WordPress Nasıl Kurulur?

WordPress‘e başlamak çok kolaydır. Tek yapmanız gereken, tercih ettiğiniz web hosting sağlayıcısı aracılığıyla WP’yi yüklemektir. Çoğu web hosting şirketi, bunu yalnızca birkaç tıklamayla yapmanıza yardımcı olacak özel araçlar sunar. Ayrıca, yalnızca web sitenizi oluşturmaya odaklanabilmeniz için kurulum ve bakımla ilgilenmeleri için web hosting şirketinizin teknik personelini kullanarak, yönetilen WordPress hosting hizmetini de seçebilirsiniz.

Kurulum işlemini kendiniz yapmak isterseniz, WordPress’i her zaman doğrudan web hosting sağlayıcınızın FTP programı aracılığıyla da yükleyebilirsiniz. 

Bu işlemi yapmak için FTP sunucunuzu kullanarak gerekli dosyaları yükleyin ve MySQL kullanarak veri tabanını kurun.

WordPress Teması Nasıl Kurulur?

Hosting sağlayıcınız aracılığıyla WordPress’i kurduktan sonra, web sitenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. WordPress web siteleri önceden belirlenmiş düzenlerden veya “temalardan” oluşur. Bu temalar ücretsiz olarak indirilebilir, çevrimiçi satın alınabilir veya bir web tasarımcısı tarafından yapılabilir.

Web sitenizi mümkün olan en kısa sürede canlı hale getirmek istiyorsanız, çevrimiçi olarak sunulan birçok ücretsiz temadan birini indirebilir veya genişletilmiş işlevsellik için premium bir tema satın almayı düşünebilirsiniz. ThemeForest, harika bir WordPress tema koleksiyonuna sahiptir. Ancak, bütçeniz ve zamanınız varsa, web siteniz için özel bir tema oluşturmak için bir web tasarımcısı ile çalışmak her zaman en iyi fikirdir.

WordPress Yöneticinizde Görünüm > Temalar > Yeni Ekle > Tema Yükle seçeneğine giderek herhangi bir temayı .zip dosyasını web sitenize yükleyerek yükleyebilirsiniz. Unutmayın, bazı temaların düzgün çalışması için daha fazla özelleştirme gerekebilir.

WordPress Eklentileri Nasıl Kurulur?

WordPress’te eklentileri yüklemek için, alanadiniz.com/wp-admin adresine giderek web sitenizin yönetici paneline erişmeniz gerekir. WordPress Yöneticisi’ne girdikten sonra Eklentiler > Yeni Ekle’ye gidebilirsiniz. Buradan, arama çubuğunu kullanarak ücretsiz bir eklenti arayabilir veya premium bir eklenti için bir .zip dosyası yükleyebilirsiniz.

WordPress Sitenize Nasıl Sayfa Eklersiniz?

WordPress web siteleri iki unsurdan oluşur: Statik sayfalar ve dinamik blog gönderileri. Buradaki fikir, sayfaların arada bir güncellenmesi, blog gönderilerinin ise en son bilgilerle sürekli olarak güncellenmesi gerektiğidir. Elbette, bir sayfayı veya gönderiyi güncelleyebileceğiniz minimum veya maksimum sayıda gerçek bir sınır yoktur. 
Web sitenize yeni bir statik sayfa eklemek için Sayfalar > Yeni Ekle‘ye gidin. Ardından, Yayınla’ya basmadan önce bir başlık girin ve gerekli içeriği ekleyin.

WordPress’te İlk Blog İçeriğinizi Nasıl Yayınlarsınız?

Blog gönderileri, blogunuzu oluşturan bireysel makalelerdir. Doğaları gereği dinamik olmaları için sık sık güncellenir. WordPress’te ilk blog gönderinizi oluşturmak için Gönderiler > Yeni Ekle‘ye gidin. Burada, blog gönderiniz için başlık, içerik ve meta verileri girebilir ve Yayınla’ya basabilirsiniz. Farklı temalar, blog gönderilerinizi diğer bloglardan ve web sitelerinden farklı kılmak için özelleştirmek için farklı yollar sunar.

WordPress’te blog yazma ile ilgili daha fazla ayrıntı istiyorsanız, Kişisel Blog Açmak İçin İzlenecek En İyi Yol Nedir?, yazımızı okuyabilirsiniz.

Medya Dosyaları WordPress’e Nasıl Yüklenir?

Blogunuza resim ve videolar gibi medya dosyaları eklemenin birkaç yolu vardır. Birincisi, doğrudan Medya> Yeni Ekle’ye gitmek. Ancak bu, medya dosyasını belirli bir gönderi veya sayfada görüntülemeden sadece web sitenizin galerisine yükleyecektir. 

Ayrıca, WordPress için yerleşik zengin metin düzenleyicisi olan Gutenberg‘i kullanarak medya dosyasını eklemek istediğiniz blog gönderisine veya statik sayfaya doğrudan gidebilir ve gerekli içeriği yükleyebilirsiniz.

WordPress İle Nasıl Para Kazanılır?

WordPress blogunuz veya web siteniz ile para kazanmanın birkaç yolu vardır. En yaygın yöntem, affiliate yaparak ürün tanıtımından para kazanmaktır. İkinci yöntem ise Google Adsense gibi bir hizmeti kullanmaktır. Ayrıca doğrudan reklam alanı da satabilirsiniz.

Para kazanmanın diğer yolları arasında bir çevrimiçi mağaza açma, özel hizmetler sağlama, ücretli içerik oluşturma, abonelik başlatma veya çevrimiçi bir kurs sayılabilir. Bunların hepsi sizin kendi beceri ve uzmanlığınıza bağlıdır.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu