Blog

Thin Client – Dell Technologies Wyse

Hızla değişen ve gelişen Dünya’da bu sürece ayak uyduran teknoloji ile birlikte değişmeye başlayan IT yapılanma şekli günümüzde thin client (ince istemci) gibi sistemler ile daha da kompakt hale gelmiştir. Güçlü sunucular ile bir araya getirilen basit kutular (thin client) ile daha merkezi, uygun maliyetli ve güvenli çözümler gündem olmaya başladı. Bu makalede sizlere Dell Technologies’in thin client çözümü olan Wyse’dan ve onun model portföyünden bahsedeceğim.

Dell’in çözümü olan Wyse’a geçmeden önce thin client nedir, neden böyle bir cihaza ihtiyaç duyulmuştur, avantajları nedir gibi sorulara değinelim.

Thin client aslında bir bilgisayardır ve uzak sistemleri sunucuya bağlamak için geliştirilmiştir. Normal bir bilgisayardan farklı olarak düşük enerjili işlemcilere, belleğe ve sınırlı hareketli parçalara sahip donanım içerir. Aynı zamanda içerisinde veri kaydı için disk olmadığından üzerine hiçbir şey kaydedilemez sadece sunucu üzerindeki verilere bağlanıp onları işleyebilir. Tabiri caizse sunucu elçisi diyebiliriz. Thin client üzerinden yazdığınız komutlar uygulamaların ve veri tabanlarının depolandığı sunuculara gönderilir, sunucu gerekli hesaplamaları yaparak çıktıyı thin client üzerinden verir. Daha detaylı anlatacak olursak Thin client’lar kendilerine özgü yazılımlar ile çalışır. Dell Wyse için bu yazılımlar Thin OS, Thin Linux ve Windows’tur. Bu yazılımlar aracılığı ile thinclient’ın sağladığı kimlik bilgileri ile oturum açtığınızda size thin client’ın sunucusuna bağlar ve sizin erişebilmenize izin verilen tüm uygulamalara erişebilir, gerekli tüm görevleri yapabilir, çıktı alabilir, web browser’da gezebilirsiniz. Size izin verilen çerçevede kişisel bilgisayarınızda yapabileceğiniz tüm her şeyi yapabilirsiniz. Gereken tek şey ağ bağlantısı ve sunucu sistemine erişimdir.

Thin client’larda yönetim için ayrıca bir yazılım mevcuttur. Dell Wyse yönetim yazılımı “Wyse Management Suite” olarak karşımıza çıkmaktadır. Yönetim yazılımı sunucuya yüklenir ve sunucuya bağlı tüm thin clientlar konsol görevi gören bu yazılım tarafından yönetilir. Thin clientlar’a tüm müdahale bu yazılım sayesinde uzaktan gerçekleştirilebilir.

Thin client nasıl çalışır adım adım detaylandırırsak;

  1. Thin client İşletim Sistemini başlatın. (Wyse için ThinOS, Thinlinux ve Windows)
  2. IP adresini alın ve diğer sistem değişkenlerini ayarlayın.
  3. Thin clientın sunucusuna bağlanın (RDP, ICA, PCoIP veya diğer birçok endüstri standardı protokolünü kullanarak). Kullanılan en yaygın protokol RDP protokolüdür.
  4. Kullanıcı wyse aracılığı ile sunucu tarafı kimlik bilgilerini kullanarak sunucuda oturum açar.

Normal bilgisayarlar varken neden böyle bir cihaza ihtiyaç duyulmuştur avantajları nelerdir diye soracak olursak;

-Maliyet: Thin client’lar uzman gerektirmeyecek kadar basit cihazlar olduğundan teknik destek gerektirmez böylece teknik destek ekibi için kullanılacak maliyeti azaltabilirsiniz. Ayrıca disk, fan, yüksek CPU vs gerektirmediği için ilk alım maliyeti de tipik bilgisayarlara göre daha uygundur ve sınırlı hareketli parçalara, düşük bellek ve mikroişlemci taleplerine sahip olan thin clientlar tarafından kullanılan enerji diğer bilgisayarlara göre daha çok daha azdır bu nedenle elektirik tasarrufu sağlar.

-Zaman tasarrufu: Gerekli güncelleme, yükleme ve yamalar tüm thin client’lara tek sistemden (sunucu üzerinden) yapıldığı için IT ekibi zaman tasarrufu sağlar.

-Kolaylık: Kurulumu, kullanımı, yönetimi vs oldukça kolaydır, herhangi bir uzmanlık gerektirmeden herkes kullanabilir. Ayrıca donanım ve yazılım yükseltmeleri ve uygulama değişiklikleri veri merkezinde kolayca yapılabilir.

-Güvenlik: Thin clinet üzerinde disk bulunmadığından verilerin sızma olasılığı azalır, ayrıca veriler bireysel sistemlerde saklanmadığından silinme olasılığı da daha azdır.

Kullanıcılar diske bilgi kopyalayamaz veya sunucu dışındaki konumlara kaydedemez. Şirketleri kötü amaçlı yazılım saldırılarına ve veri ihlali girişimlerine karşı koruyan thin clientlara yetkisiz yazılım veya uygulamalar yüklenemez. Bütün bunlar fikri mülkiyeti korur ve veri gizliliğini sağlar.

-Kontrol: Thin client tamamıyla sunucu tarafından kontrol edildiğinden systemin kullanımı, çalışanların verimliliği vs kolayca takip edilebilir. Ayrıca çalışanlar gerekli araçların ötesinde bir şeye erişemediklerinden verimlilikleri artar.

Yukarıda bahsettiğimiz daha bir çok avantajından dolayı thin client finansal kurumlarda,eğitim sektöründe, sağlık kuruluşlarında, perakende sektöründe ve özellikle bilgi güvenliğinin çok daha önemli olduğu devlet kurumlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Thin client’lar ile ilgili genel bilgilendirmeden sonra Dell’in thin client ürünü olan Wyse’ a dönecek olursak;

Wyse yazılımlar ile optimize edilmiş performansı, üst düzey güvenlik ve akıllı yönetim sistemi ile sanal çalışma alanlarınızı geliştirmek ve daha verimli bir çalışma ortamı sunmak için tasarlanmıştır.

Güvenlik, yönetim ve verimlilik olmak üzere 3 ana temel üzerinde yapılandırılmış olan Wyse, sanal masaüstü çözümlerini daha güvenli, kolay yönetilebilir ve uçtan uca güvenli bir şekilde sunmaktadır.

-Güvenlik: Wyse ince istemcileriyle, veriler ve uygulamalar güvenlik ve gizliliği sağlamak için güvenli bir veri merkezinde depolanır. Wyse virüs ve kötü amaçlı yazılımlara karşı dayanıklıdır ve role dayalı bilgi dağıtımını destekler. Tüm Wyse kullanıcıları her bilgiye erişemez sadece kendisine izin verilen bilgiye erişim sağlayabilir bu da çalışanların her zaman her yerde güvenle çalışmasına yardımcı olur.

-Yönetim: İster güncellemeler, yamalar ya da herhangi bir günlük operasyonel görev olsun, Wyse Management Suite, Wyse uç noktalarını buluttan ve / veya veri merkezinden yönetmeyi ve iş gereksinimlerine daha duyarlı olmayı kolaylaştırır.

-Verimlilik: Az enerji çok verim ilkesi ile var olan Wyse herhangi bir VDI ortamında çalışmaya hazırdır, birden fazla 4K monitör desteği, birleşik iletişim için yerel olanak ve zengin bağlantı sayesinde insanların üretken kalmalarını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.

Temel ilkelerden sonra thin clientların bir diğer bileşeni olan işletim sistemi tarafında Wyse’ın ThinOS, ThinLinux ve Windows 10 IOT Enterprise olmak üzere 3 farklı işletim sistemi desteği mevcuttur.

İş ortamınız için hangi yazılım uygunsa gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz çünkü tüm işletim sistemleri son kullanıcı deneyimleri üzerinde çalışılarak her durumda daha akıllı, daha hızlı çalışanlar, güvenli ve kolay yönetim ilkeleri baz alınarak tasarlanmıştır.

-Wyse ThinOS: ThinOS, virüs önleme ve kötü amaçlı yazılımlara karşı dayanıklı en ince / sıfır istemci ürün yazılımıdır. Özellikle size huzur vermek için yapılmıştır.

-Wyse Thinlinux: ThinLinux yerel Linux uygulamalarını destekler, yenilikçi çevresel destek sağlar ve açık kaynak tabanlıdır

-Windows 10 IOT Enterprise: Dell’in güvenlik, yönetim ve kullanıcı deneyimindeki optimizasyonlarını zengin bir Windows ekosistemiyle birleştirir.

Tüm IT yöneticileri için cihazların özellikleri, performansı, verimliliği olduğu kadar yönetimi de önem taşımaktadır. Dell’de tüm cihazlarında olduğu gibi Wyse özelinde de bu durumdan yola çıkarak oldukça basit bir yönetim paneli sunmuştur. Wyse Management Suite ile tek dokunuşla yönetmek ve yapılandırmak mümkündür. Yönetim yazılımı ile yerinde ve bulutta thin client yapılandırması, dağıtımı ve yönetimi için IT çabalarını basitleştirir.

Ayrıca Dell’in destek paketi olan “ProSupport for Software” ile 7 gün 24 saat destek, yardım ve kapsamlı sorun giderme hizmeti mevcuttur.

Wyse her zaman iyi bağlantılı, yüksek güvenlikli ve sanal ortamları dağıtmak için uygun bir seçenek sunan az bakım gerektiren bir cihazdır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu