Exchange Server

Office Online Server OOS Install – Deployment and Exchange 2016 Integration

Office Online Server OOS ( eski ismi ile Office Web Apps) Office Server ürün ailesinin yeni bir ürünü olup temel anlamda bir önceki sürümde oldugu gibi Word, PowerPoint, Excel ve OneNote için brower temelli sürümleri sunmaktadir. Eski sürümden en büyük farki Modern Attachment desteklemesidir. Daha basit anlamda Outlook on the Web kullanicilari Office programi olmadan mail içerisindeki ekleri okuyabilir veya düzenleyebilirler.

Exchange Server 2016 ile beraber gelen en yeni özelliklerden birisi “Modern Attachments” olarak geçen klasik ekler kullanmak yerine örnegin 10mb lik bir Word dokümanini eklemek yerine bunu one drive veya SharePoint’ e yükleyip veya hali hazirda burada çalistiginiz bu dokümanin linkini kullanma yöntemidir. Bu sayede iki önemli konuda çok ciddi gelisme saglayabiliriz. Birincisi malum bu dosya boyutlarindan kaynakli hizli büyüyen veri tabanlarini yönetmek ( index, backup, restore vb ) için artik daha az efor sarf edecegiz, çünkü ekler posta sunuculari yerine olmasi gerektigi gibi onedrive veya Sharepoint üzerinde saklanmaktadir. Ikinci önemli faydasi ise büyük sirketlerde bu tür sürekli olan dolasan dokümanlarin sürümlerinin sürekli olarak karismasi ve bu nedenle ekiplerin en güncel dosya yerine farkli dosyalar ile çalismasindan dolayi ciddi efor kayiplari yasanmaktaydi. Ekler merkezi bir yerde ve ortak olarak kullanildigi için bu tür bir sorunda yasamiyor olacagiz.

OOS, Exchange Server disinda diger Microsoft ürünleri ile de uyumlu çalismaktadir.

clip_image002

Yukaridaki tabloda da göreceginiz gibi pek çok 2012 sürümü ile ( Exchange hariç ) uyumlu çalismaktadir.

Peki, OOS kurulumu için öncelikle nasil bir sunucu gerekli? Buradaki temel faktör diger kritik sunucu rollerinin ( Domain Controller, Sharepoint, Sql, Exchange Server vb ) kurulu olmadigi bir sunucu seçebilirsiniz. Ek olarak Office client programlari da yüklü olmamalidir. Tabi ki HA yapisi isteniyor ise birden çok OOS kurulabilir.

Office Online Server için iki temel endpoint ayari vardir.

1 – Organizasyon Seviyesinde

Eger Exchange Server 2016 sunucularinizin tamami tek bir merkezde ve cografi olarak Office Online Server dagitmayi düsünmüyorsaniz organizasyon seviyesinde deployment yapabilirsiniz. Yada mailbox seviyesinde yaptiginiz sunucu erisilemez duruma düser ise eger istemci bu durumda organizasyon seviyesindeki Office online sunucusuna erismek isteyecektir.

2 – Mailbox Server Seviyesinde

Eger gelen istekler iki veya daha çok OOS arasinda dagitmak istiyorsaniz veya cografi olarak farkli OOS dagitimi yapacak iseniz ya da organizasyonunuzda hala Exchange Server 2013 bulunuyor ise bu durumda endpoint konfigürasyonunun mailbox server seviyesinde yapabilirsiniz. Bu durumda bir posta kutusu bulundugu mailbox server için ayarlanmis olan OOS sunucusuna erismek isteyecektir.

Özetle organizasyon seviyesinde bir endpoint belirtirseniz herkes buraya gelmek zorunda oldugu için cografi daginik yapilarda bu olmaz, bu nedenle her site içerisindeki Exchange mailbox sunuculari için ayri Office online server kurup onlarin URL adreslerini Exchange sunucularina tanimlamak gereklidir.

Yada tek isim kullanirsiniz ancak arkasinda birden çok OOS olur ve NLB ile yük dagitilir ise bu durumda organizasyon seviyesinde kullanabilirsiniz (uzak ofis çalisanlari yine bir parça yavas erisim gösterebilir)

Endpoint ayariniz ne olursa olsun OOS sunucularina disaridan erismek isteyen kullanicilar için 443 nolu portun açik olmasi gerekmektedir.

Ürün için sunucu gereksinimleri asagidaki gibidir;

Windows Server 2012 R2

Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2015

Microsoft .NET Framework 4.5.2

Bunlari yükledikten sonra asagidaki gibi gerekli bilesenleri yükleyen PS komutunu çalistiriyoruz

Install-WindowsFeature Web-Server, Web-Mgmt-Tools, Web-Mgmt-Console, Web-WebServer, Web-Common-Http, Web-Default-Doc, Web-Static-Content, Web-Performance, Web-Stat-Compression, Web-Dyn-Compression, Web-Security, Web-Filtering, Web-Windows-Auth, Web-App-Dev, Web-Net-Ext45, Web-Asp-Net45, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Includes, InkandHandwritingServices, Windows-Identity-Foundation

clip_image004

Daha sonra MSDN veya Volume License Service Center üzerinden indirdiginiz kurulum dosyasini çalistirabilirsiniz.

clip_image005

clip_image006

Bir sonraki asama ise kurulum dizini seçimidir. Bu seçimi de yaptiktan sonra kurulumu baslatabilirsiniz.

clip_image007

Kurulum tamamlanmis olabilir.

Bundan sonra OOS için iç ve dis URL adresi tanimliyoruz. Burada kullanacaginiz sertifika ismi çok önemli. Yani Exchange Server için kullanacaginiz sertifika SAN sertifikasi olacagi için bu ismi de ekleyebilirsiniz.

Eger bir sertifikaniz yok ise IIS üzerinden (Office Online Server kurulduktan sonra bu makineden) alabilirsiniz.

Not: tavsiyemiz güvenli bir iletisim için Public bir sertifika satin almaniz, hatta Exchange Server için satin aldiginiz SAN sertifikasina Autodiscover ve OWA yaninda OOS isminide ekletmeniz olacaktir.

IIS üzerinde sertifika almak için IIS konsolunu açip sunucu seçili iken sag bölümden Server Certificates linkine tikliyoruz.

Sag bölümden bir sertifika isteginde bulunuyoruz

Sertifika istegindeki “Common name” önemli olup bu ismi birazdan URL olarak kullanacagiz. Sertifika isteginde bulunduktan sonra bu istegi ister local ister public bir sertifika üreticisinden sertifikaya çevirip yüklemeniz gereklidir. Yükleme sonrasinda OOS sunucusu için asagidaki gibi mmc konsolundan sertifikayi kontrol edebilirsiniz;

IIS üzerinden kontrol

Artik yeni bir WebAppsFarm farm olusturaya haziriz.

Iç ve dis ismi ayni kullanmaniz durumunda komut setimiz asagidaki gibi olacaktir.

New-OfficeWebAppsFarm -InternalURL “https://oos.ITSTACK.com.tr” -ExternalURL “https://oos.ITSTACK.com.tr” -CertificateName “oos.ITSTACK.com.tr”

Iç ve dis ismi ayri kullanmaniz durumunda komut setimiz asagidaki gibi olacaktir.

New-OfficeWebAppsFarm -InternalURL “https://oos.internal.ITSTACK.com.tr” -ExternalURL “https://oos.ITSTACK.com.tr” -CertificateName “Office Online Server Preview Certificate”

Bundan sonra ise karar vermemiz gereken Mailbox server bazinda mi yoksa organizasyon bazinda mi bir Office Online Server kullanacagimiza. Su anda benim ortamimda iki adet Exchange Server 2016 var ve ben bunu Mailbox Server bazinda kullanmak istiyorum, bu nedenle Exchange Server makinelerinin birinde asagidaki gibi bir komut çalistiriyorum;

Not: ben mevcut tüm mailbox sunuculari için çalistiriyorum. Eger ortamda E2013 var ise tek tek sunucu bazli çalistirin.

Get-MailboxServer | Set-MailboxServer MBX -WacDiscoveryEndpoint “https://oos.ITSTACK.com.tr/hosting/discovery”

Daha sonra WepAppPool’ u yeniden baslatiyorum

Restart-WebAppPool MsExchangeOwaAppPool

Eger Exchange organizasyonunuz için tek bir ayar yapmak istiyorsaniz yani tüm organizayon için asagidaki komutu herhangi bir Exchange sunucusunda çalistirabilirsiniz

Set-OrganizationConfig -WacDiscoveryEndpoint “https://oos.internal.ITSTACK.com.tr/hosting/discovery”

Artik Office Online Server kullanima hazir. Ancak su anda sadece okuma modu aktif, yani kullanicilar Office yüklü olmayan bir bilgisayar üzerinden OWA paneline erisi ise Office programlarini rahatlikla görüntüleyebilirler, eger editleme yani degisiklik yapmalarina izin vermek istiyorsaniz ek olarak asagidaki komutu çalistirmaniz gerekli

Set-OfficeWebAppsFarm -EditingEnabled:$true

Simdi sira sistemi kontrol etmeye geldi.

Örnegin domain controller makinesine baglaniyorum ve tahmin edeceginiz gibi Office programlari yüklü degil

clip_image017

OWA panelini açiyorum

clip_image019

Gördügünüz gibi Türkiye deki ilk Exchange Server 2016 egitimi vermenin bir yarari olarak bu uygulamayi egitimde de ögrenciler ile beraber gerçeklestirdik. Evet kisa bir reklamdan sonra gördügünüz gibi bana gönderilmis PowerPoint dosyasini görüyoruz, üzerine tiklayip görüntüleyebiliyorum

Tiklayinca çok kisa bir süre yüklenmesini bekliyoruz

Daha sonra power point açiliyor

Eger hizli bir sekilde degisiklik yapmak ve cevap vermek istiyorsaniz üst menüden “Edit and reply” bölümüne tiklayiniz

clip_image025

Gördügünüz gibi sol bölüm ayni masa üstü power point programi gibi tüm menüler ve özellikeleri ile hazir. Daha rahat çalismak isterseniz sag üst kösedeki “Hide email” linkine tiklayarak tam ekran editlemeye geçebilirsiniz

clip_image027

Sonuç mükemmel. Office Online Server sayesinde sirket çalisanlariniza nerede olursa olsunlar OWA üzerinden güvenli bir sekilde Office programi yüklü olmayan bilgisayarlarda da Office deneyimi saglayabileceginiz gibi Office dokümanlarini download etmek, editlemek ve sonra yollamak gibi zaman kaybina yol açan aksiyonlardan kurtarmis olacaksiniz. Son derece önemli bir kullanici deneyimi saglayan Office Online Server, Exchange Server 2016 olan her ortam için bence olmazsa olmaz bir üründür.

Bu makalemin sonuna geldik, umarim faydali bir makale olmustur. Bir sonraki makalemde görüsmek üzere.

Kaynak

https://technet.microsoft.com/en-us/library/mt170644(v=exchg.160).aspx

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu