3. Parti Yazılımlar

Zerto Failover Test Disaster Recovery

Bu makalede Zerto ile replikasyonu yapılan bir sanal sunucunun failover test işlemlerini gerçekleştireceğiz.Makalenin ilk kısmına ulaşmak isteyenler için link;

http://www.cozumpark.com/blogs/3party/archive/2016/09/11/zerto-virtual-replication-nedir.aspx

Önceki makalede sanal sunucuların hem test hem de live failover yapılabildiğinden bahsetmiştim.Bizim yapacağımız test failover çalışması olduğundan dolayı VMware tarafında izole bir test network’ü oluşturdum.Bununla beraber Zerto’daki vpg’lerime test network’ünü ve bu network’te hangi ip ile ayağa kalkacağı ayarını yapmıştım.Aşağıda detayları görebilirsiniz.

 

clip_image002

 

Şimdi gelelim bu sanal makineyi failover test yapmaya.ZVM konsolu üzerinde sağ alt tarafta kalan failover butonuna basmadan önce modu Test olarak ayarlıyoruz ve failover’a basıyoruz.

clip_image004

Sonrasında failover yapacağımız sanal makinenin içinde bulunduğu VPG’yi seçiyor ve next diyoruz.

clip_image006

Gelen ekranda bu sanal makineyi geriye dönük hangi zamandaki haliyle ayağa kaldıracağımızı seçiyoruz.

clip_image008

Belirttiğiniz ayarlar ile makinenin geri dönük tüm noktalarını her 5-10 saniye mertebesinde görebiliyorsunuz.İstediğiniz bir checkpoint’i seçip ok dedikten sonra next’e basıyoruz.

Not: Zerto’nun kendi vss agent’ını ilgili sanal makineye kurarak vss kullandırarak aldırdığınız checkpoint’leri burada görebilirsiniz.

clip_image010

Gelen ekranda bize failover’a hazır olduğunu söylüyor.Start Failover Test seçeneğine tıklıyoruz ve ilgili sanal makine disaster tarafta VMware inventory’e eklenerek bizim belirttiğimiz ayarlar ile power on oluyor.

clip_image012

VMware tarafındaki Recent Task kısmında bu işlemler sırasında neler oluğ bittiğini takip edebilirsiniz.

clip_image014

Makinemiz belirlitilen ip ile test network’ü üzerinde ayağa kalktı ve erişilebilir durumda.

clip_image016

Artık bu makine üzerinde istediğiniz test işlemini gerçekleştirebilirsiniz.Verilerinizin, çalıştırdığınız uygulamanızın veya sanal makinenin tamamının tutarlılığını test edersiniz.Böylece gerçek disaster anında makineyi bu taraftan ayağa kaldırdığınızda olabilecek aksilik ve eksiklikleri önceden tespit etmiş olursunuz.

Test makinesiyle işiniz bittiği zaman VPGs tabından stop butonuna basmanız yeterli.Makine disaster tarafta kapanıp vmware inventory’den kaldırılacak ve ardından replikasyonuna kaldığı yerden devam edecektir.

clip_image018

 

clip_image020

 

clip_image022

Live failover seçeneğine daha sonra değinmeye çalışacağım.Aslına bakarsanız test failover ile arasındaki fark makineyi production network’te ayağa kaldırması ve source taraftaki makinenin silinmesi ve revers protection sağlamasıdır.Konfigürasyonu ile ilgili aralarında çok fark bulunmamaktadır.

Bir sonraki Zerto makalem v5 ile birlikte gelecek olan Multi Site Replication (aynı anda birden fazla bölgeye replikasyon) özelliği ile ilgili olacak.Merakla beklenen bu özelliği test edip sizlere anlatmaya çalışacağım.

Umarım faydalı olmuştur.

Görüşmek Üzere

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu