Blog

Hoşgeldin Oracle Database 21C !

Bu yıl gerçekten enteresan olaylara şahit oluyoruz. Pandemi , virüs ve iptal edilen etkinlikler derken artık herşey internet üzerinden öğrenilir ve takip edilir oldu. Oracle da her yıl canlı etkinlikler ile tanıttığı yeni ürün ve özellikleri bizlere farklı internet kanallarından tanıtıyor. Bizim için çok eğlenceli olmasada sanırım en verimli seçenek bu.

Geçtiğimiz hafta ise farklı ve bizi çok sevindiren bir gelişme yaşanarak bugünkü yazımızın konusu olan Oracle Database 21C tanıtıldı.

21C selefi olan Oracle Database 20C gibi Cloud ortamında kullanılabilir vaziyette. Şahsi kanaatim bence artık Oracle, on – premise olarak artık sürüm çıkartmayacak. Bunun sebebi ise herkesin her donanımı alamaması. Örneğin Oracle Database 21C ile birlikte ” Automatic Zone Maps ” adında bir özellik tanıtıldı. Bu özellik kabaca herhangi bir müdehale gerektirmeksizin tablolar için zone oluşturuyor fakat bir şart var. Cloud yada kendi veri merkeziniz fark etmez Exadata kullanacaksınız. Hazır olun yavaş yavaş bulut ortamlarına geçiş yapıyoruz.

Oracle Database 21C test etmek yada detaylarını görmek isterseniz ücretsiz bir Oracle Cloud hesabı açarak always free servislerden yararlanabilirsiniz.

Peki kısaca yeni neler var.

  • Dark Mode : Facebook , twitter , iphone derken Dark Mode bizede geldi. 22C ile birlikte story özelliğide gelebilir. Şaka tabi : ))
  • Administer Key Management : Transparent Data Encryption üzerinde deneyimlediğimiz bu özellik artık Oracle Database Vault kuralları ile ekstra bir korumaya kavuşmuş.
  • Automatic In-Memory : Aslında bu özelliği 18C ile birlikte tanıdık fakat ek olarak iyileştirmeler yapılmış. Örneğin müdehale gerektirmeden segmentler recompresses olabiliyor.
  • Active Data Guard – Standby Result Cache : Artık Active Dataguard üzerinde raporlama yaparken Result Cache daha efektif kullanılıyor.
  • Automatic SQL Tuning Set : Kısaca ASTS , sql yürütme planlarının ve sql ifadelerinin kaydını tutarak sql tunning konusunda bize yardımcı oluyor.
  • Automatic Zone Maps : Müdehale gerektirmeksizin kullanıcı tabloları için zone map yapabiliyor.
  • Database In-Memory Base Level : Normal şartlarda In-Memory için EE lisansınızın olması gerekir. Bu özelliğin ayarlanması ile 16GB büyüklüğe kadar In-Memory kullanabilirsiniz.
  • In-Memory Deep Vectorization : Join yapılan işlemleri otomatik olarak optimize edilebiliyor. Bu sayede ekstra performans kazanıyoruz.
  • Advanced Queuing Support for JSON Data Type : Artık AQS ile JSON veri tipinde çalışabileceğiz.
  • In-Memory Full Text Columns : Adındanda anlaşılacağı gibi artık In-Memory yapılarda full text arama yapabiliyoruz.
  • AutoUpgrade for Oracle RAC Database Upgrade : Oracle RAC kullanan mimariler için RAC upgrade adımları otomatikleştirilmiş.
  • Enable ASMCA to Configure Flex ASM on an Existing NAS Configuration : Flex ASM artık NFS üzerinden bağlı bir storage yada nas üzerinde kurulabilir.

Kısaca bakış attığımız özellikleri kullanmak için Oracle Cloud panelden Database 21C oluşturalım.

Gördüğünüz gibi gayet basit ve hızlı. Oracle Database 21C veri tabanımız oluştu.

Bulut ortamına ilk defa katılan arkadaşlarımız olabilir, bu kısımda onlar için yararlı bir bilgi verelim. Cloud üzerindeki bir veri tabanına bağlanmak için farklı yöntemler mevcut. Bunları aslında ayrı bir yazı ile anlatmak istiyorum. Bu anlatımda Sql Developer Web ürününü kullanacağım.

SQL Developer Web ile genel bir bakış attım. Ben Datacenter olarak us-asburn kullanıyorum. Bu veri merkezinde kurulum yapan 68. kişi olmuşum : ))

İlk yazımızın sonuna geldik, artık adım adım özellikleri test ederek notlarımızı alacağız. Tekrar görüşmek üzere

Daha fazla detay için

https://docs.oracle.com/en/database/oracle/oracle-database/21/whats-new.html

https://apex.oracle.com/database-features/

https://docs.oracle.com/en/database/oracle/oracle-database/21/nfcon/index.html

Buğra PARLAYAN

Çok sevdiği mesleği Oracle Veritabanı Yöneticiliğinde bulunmayan Türkçe kaynakları yazan hayırsever genco

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu