Dell Technologies

HCI Mimarisi ve Dell VxRail – Bölüm 1

Uzun zamandır yazmak istediğim Dell VxRail makalesi serisine sonunda başladım. Bunca zamandır her yerde konuşuyoruz, anlatıyoruz ve detaylandırıyoruz. Artık yazıya dökecek kadar tecrübe edindik. Öncelikle kâğıt üzerindeki tanımına bakacak olursak, HCI, Hyper Converged Infrastructure, Türkçesi ile söyleyecek olursak ta, Hiper Bütünleşik Mimari olarak geçiyor.  Her ne kadar birçok marka farklı ürünlerle aynı başlık altında çözüm sunsa da aslında hepsi ayrı ayrı özelliklerde ürünler. Yani birbirleri ile çok ilgili ürünler olmayabilir. Bu nedenle pek çok üreticinin kullandığı HCI kelimesi için mutlaka detaylarını kontrol etmenizde fayda var.

HCI ürünlerini satın almak isteyen firmalar, bir şartname ile ihaleye çıkartacak olsa, ortaya çok ilginç bir tablo çıkıyor. Yazılacak bir madde ile bir ürün şartname içinde kalırken diğer ürünler şartname listesinden çıkabiliyor. Bu sebeple alınacak çözümü iyi anlayıp ihtiyaçla örtüşüp örtüşmeyeceğine iyi karar vermek gerekiyor.

Tabiki bunun içinde hangi ürün ne şekilde çalışıyor detaylı okumak, dinlemek ve analiz etmek gerekli. Neden HCI’ ın cevabını mevcut kullandığımız geleneksel mimari ile kıyaslayarak neticelendirebiliriz. Peki neydi geleneksel mimariden yeni mimariye geçmemiz için sebep. Şekillerle inceleyecek olursak;

Sol karede bulunan şekilde göreceğiniz üzere farklı farklı katmanları yönetmek için çalışan tüm ürünlerin hepsinin üzerinde uzmanlık gerekiyor. Başlıklar şeklinde bakacak olursak,

Sanallaştırma türü nedir? Uygun şekilde yapılandırılmış mıdır?

Sunucular ne markadır? Uzaktan erişim uygun şekilde yapılandırılmış mı?

SAN network düzgün ve HA mimaride mi?

Depolama ürünü kapasite ve performans olarak yeterlimi?

Sorular sıralanmaya devam edecektir. Bir problem oluşmadan önce bütün katmanları periyodik olarak detaylıca gözlemliyor olmalısınız. Bu gözlemleri ise ne yazık ki ayrı ekranlar üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Sorun oluştuktan sonra da tedarik süreci veya destek süreci gibi sıkıntılarda bu işin cabası.

Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı üreticiler HCI mimariyi ortaya çıkarmıştır. Bu üreticilerin başında ise VMware firması gelmektedir. VMware yukarıdaki sağ karede bulunan yapıyı üretmiş ve son derece esnek hale getirmiş. Sunucuların üzerine diskler takılarak depolama, sanallaştırma ve yönetimi tek bir ara yüz haline getirilmiştir. Peki sonuçta ne elde edilmiş buna bakalım isterseniz;

Basit Yönetim

Düşük Maliyet

Daha iyi ölçeklenebilirlik

Yüksek performans

Tabiki Vmware bu noktada geçmişten gelen sanallaştırma katmanı gücünü ve yeni nesil yazılım temelli veri depolama, network teknolojilerini birleştirerek rakip üreticilerin farklı teknolojiler ile bir araya getirdiği HCI mimarisini Dell ekosistemi içerisinde tek başına sunmaktadır.

Bu alt bileşenlerden en önemlisi olan VSAN’ a özellikle değinmek istiyorum.

Öncelikle HCI teknolojilerindeki en büyük yönetim sorunları genelde storage katmanında görülür. Çünkü burada endüstri standartı teknolojiler kullanmak her zaman çok önemlidir. HCI mimarisinin bileşenleri ne kadar uyum içerisinde çalışır ise aynı ilk görsellerde verdiğimiz örnekte olduğu gibi daha sorunsuz bir kullanıcı deneyimine sahip olursunuz.

Dell – Vmware ikilisi bu tecrübeyi VSAN sayesinde sunmaktadır. VSAN Vmware’ e özel bir teknoloji olduğu için rakiplerine karşı ciddi bir üstünlük sağlamaktadır.

VMware HCI mimarisinde sonuçları VSAN ile kendi içinde inanılmaz optimize bir şekilde sunmaktadır. İsterseniz bunu yine bir şekille anlatalım.

Eğer VSAN yok ise;

Bu yapıda Depolama operasyonu üreticilerin oluşturdukları mimari gereği kendi yetenekleri ile değil ilave bir StorageVM ile yapılır. StorageVM aslında sunucu üzerindeki diskleri sanki storage gibi kullanmaya yarayan ilave CPU ve RAM gibi kaynaklara ihtiyacı olan bir sanal makinadır. Yazılacak veri önce sanallaştırma katmanına gelir, oradan StorageVM üzerine geçer, sonra tekrar sanallaştırma katmanı üzerinden disklere yazılabilir. Yani veri o kadar çok gereksiz yol kat eder ki, burada ciddi bir verimsizlik söz konusudur. Verinin geçtiği noktalar çok fazladır. Gereksiz Host CPU ve I/O Artışı bu sistemlerin en ciddi problemlidir. Eğer tekilleştirme ve sıkıştırma’ da devreye alınırsa daha da ilave kaynak tüketilecektir.

Peki VSAN ile durum nasıl;

Ne demiştik, VSAN, ESX’ in kalbinde bir servis olarak çalışıyor. Bu şu anlama geliyor yapılacak tüm işlemlerden sanallaştırma katmanı haberdar ve direk kendi yetenekleri ile yapabiliyor. Yani disklerinde sanallaştırma katmanı elinde olduğunu ve herhangi bir StorageVM’ e ihtiyaç olmadığını düşünürseniz ne demek istediğimi az çok anlamış olursunuz.

Bu aşamada şunu hatırlamakta fayda var. VMware firmasının sahibi VxRail’ i üreten Dell Technologies firmasıdır. Yani HCI donanımı üreten Dell Technologies aslında Vmware şirketinin de sahibi. Yani bu teknolojiyi üreten şirketin sahibi olan bir şirket olarak HCI üretmesi tabiki büyük bir avantaj sağlıyor. VMware üretmekte olduğu tüm ürünlerini Dell sunucular ile test ettikten sonra diğer üreticilere satış için açmaktadır. Hatta VMware bu işi bir standart ile tüm üreticilerin ortak kullanacağı hale getirmiş. Bunun adı ise VMware SDDC olarak ortaya çıkmış. Yani VMware Software Defined Data Center. Donanım ne olursa olsun sanallaştırılmış datacenter. Versiyonları mevcut tabiki. Şu an VVD 4.3 olarak geçiyor. Aslında konu çok derin. Ayrıca bir makale yazabilirim, ama bugünkü konumuz Dell VxRail.

Dell VxRail her şeyin tam anlamıyla birbiri için üretildiği kusuruz çalışan bir üründür. Pek çok özelliğinin olmasına karşın özellikle öne çıkan başlıkları paylaşmak istiyorum;

One click update (Rakipsizdir!)

250’ den fazla otomatikleştirilmiş görev

Çok sağlam yapı, eksiksiz mimari

Tüm standartlara uygun

SAP HANA sertifikalı

En yeni donanımlarla (CPU, Nic, Yüksek RAM, disk) uyumlu

VDI gibi GPU gerektiren uygulamalar için benzersiz seçenek

İster Hibrid ister AFA disk seçenekleri

Yine bu durumu da bir şekil ile özetleyebiliriz;

Gördüğünüz gibi teknolojinin her imkanını kullanabiliyorsunuz. Yukarıda göreceğiniz üzere birde HBA desteği geldi. Ben ilk önce neden HBA gerekli bu iş HCI’ in mantığına ters diye düşünmüştüm. Sonra düşündüm ve adamlar bunu yaptı ise bir sebebi vardır.

Evet VxRail HBA desteği ile tüm sistemin arkasına bir storage bağlamanıza imkân sağlıyor. Neden diye sorguladım ve öğrendiklerim çok hoşuma gitti. Mesela bir hastanede sistem yöneticisi olarak çalışıyorsunuz, pacs verisi mevcut. Rakip ürünlerde bu istenmeyen bir durum çünkü tekilleştirme ve sıkıştırma yapamazsınız. Veya bir grafik üretim şirketindesiniz bir sürü medya dosyası var buda HCI sistemlerde istenmeyen bir durum. Sonra peki bir CCTV sisteminiz var bunu kayıt edeceksiniz. Tüm bu gibi istekler için HCI dışında başka bir klasik mimari barındırmak durumundasınız. Bu durumda eski mimari ile devam etmeniz gerekecek. İşte VxRail içinde bu sistemleri barındırarak HCI imkanlarından faydalanırken, HCI avantajlarına sahip olabilirsiniz. Ne kadar şahane değil mi? İnanılmaz genişleme inanılmaz yetenekler ve ciddi performansla birlikte kolay yönetim. Tüm sistemin tek ara yüzden yönetilmesi ve 200’ den fazla otomatikleştirilmiş görevler ve daha pek çok özelliğe sahiptir.

Yazılacak o kadar çok şey var ki, bu makale serisinin devamında ince ince işleyip tüm detayları sizlerle paylaşacağım. Sistem yapısı VMware detayları VxRail kurulum, kurulum sonrasında temel adımlar gibi birçok inceleme noktamız olacak. Aklınızdaki tüm sorulara cevap bulacağınızı ümit ediyorum. Eğer cevaplanmamış sorularınız olursa mutlaka bana ulaşabilirsiniz.

Makalemin ilk bölümünün sonuna geldim, bir sonraki bölümde görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Eline Sağlık Bilgehan,
    “Rakip üreticilerin farklı teknolojiler ile bir araya getirdiği HCI mimarisini Dell ekosistemi içerisinde tek başına sunmaktadır.”
    En güzel Özet 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu