Blog

Fiber İnternet Nedir? Neden Daha Hızlıdır?

fiber internet nedir

Kablolu internet teknolojisindeki en son gelişme olan fiber internet, internet hızında devrim yaratan bir teknolojidir. Veri göndermek ve almak için ince cam şeritleri kullanır, bu da bakır kablo bağlantılarından daha hızlı olmasını sağlar. İnternetin geleceği olarak görülen fiber internet, internette bağlanma şeklinizi tamamen değiştirebilir.

Fiber İnternet Nedir?

Fiber optik ağ kabloları, normal metalik kablolardan çok farklı görünür ve ışığı çok uzun mesafelere iletebilen cam elyaflardan oluşurlar.

Koaksiyel kablo gibi metal kablolar bilgiyi 10 Mb/sn’de (metal bükümlü çift kablodan 80 kat daha hızlı) iletmek için mücadele ederken, fiber hatlar 2 Gb/sn’ye kadar bilgi iletebilir.

Fiber İnternet Nasıl Çalışır?

Fiber internet, fiber optik kablolar olarak da bilinen ince cam fiberler boyunca ışık sinyalleri göndererek verileri iletir. Işık sinyallerinin kullanılması, onu standart bakır kablodan daha hızlı ve daha güvenilir hale getirir ve uzun mesafelere daha verimli bir şekilde bilgi göndermesine olanak tanır.

Geleneksel kablolu internet ise bakır teller üzerinden bilgi göndermek için elektrik kullanır. Metal olan bu teller, yakınındaki yüksek voltajlı elektrikli ekipmanlardan (güç hatları gibi) ve hava bozulmalarından kaynaklanan parazitlerden dolayı daha duyarlıdır.

Fiber Optik İnternet Ne Kadar Hızlıdır?

Fiber internet hızları ile ilgili birçok söylenti vardır. Fakat fiber internet gerçekten ne kadar hızlıdır?

Fiber internet hızı için 1 Gig daha popüler olmasına rağmen, fiberle 5 Gig’e kadar (5.000 Mbps olarak da bilinir) indirme hızları elde edebilirsiniz. 

Kablolu internet indirme hızları genel olarak 10 Mbps ile 500 Mbps arasındadır. Bu nedenle, en hızlı kablolu internet planında olsanız bile, fiber internet muhtemelen iki kat daha hızlı olacaktır.

Ancak fiber ile ilgili gerçekten etkileyici olan kısım yükleme hızıdır. Fiber simetrik hızlara sahiptir, yani yükleme ve indirme hızları aynıdır. Bu sayede 1 Gbps’ye kadar çıkacak yükleme hızlarına kavuşabilirsiniz. Kablo (ve diğer birçok internet türü) asimetrik hızlara sahiptir ve yükleme hızları genellikle 50 Mbps’de maksimuma çıkar.

Geçmişte, yükleme hızları büyük bir endişe kaynağı değildi. Gerçek zamanlı etkileşimin çoğu, AIM ve e-posta gibi metin tabanlıydı. Artık görüntülü sohbet ve canlı oyun gibi daha yüksek miktarda veri gerektiren etkinlikler için yüksek hızlı internet bağlantıları gerekir. Gecikmeleri (ve aramalarda kendinizi tekrarlamanızı) önlemek için, verileri bir sunucuya ve diğer uçtaki kişiye göndermek için daha yüksek yükleme hızlarına ihtiyaç vardır. Grafikler daha iyi ve oyunlar daha rekabetçi hale geldikçe, yüksek indirme hızlarına olan talep artmaya devam edeceği için bu bağlamda gelecekte herkes fiber internetin avantajlarından yararlanmaya başlayabilir.

Fiber İnterneti Farklı Kılan Nedir?

Aşağıda size fiber ve diğer internet türleri arasındaki temel farkları vereceğiz:

Fiber internet vs Dial-up internet: Fiber internet dial-up internetten daha hızlı, daha güvenilir ve daha güvenlidir. Ayrıca, fiber interneti kullanırken aynı anda telefonu da kullanabilirsiniz. Dial-up’ta bunu yapmanız mümkün değildir.

Fiber internet vs DSL internet: Bazı DSL türleri, tıpkı fiber gibi simetrik hızlar sunar. Ancak bu hızlar, fiber ile alacağınızın çok küçük bir kısmıdır (1.000 Mbps’ye kıyasla 15 Mbps’yi düşünün). Fiber bu durumda hala avantajlıdır.

Fiber internet vs Kablo internet: Kablo internet, fiber ile en karşılaştırılabilir hızları sunar, ancak fiber yine de daha avantajlıdır. Fiber daha hızlı ve simetrik hızlara sahiptir, daha güvenilirdir ve kabloları daha uzun süre dayanır. Bu, muhtemelen endişelenmeniz gereken daha az ağ onarımına (ve ilgili kapalı kalma süresine) sahip olacağınız anlamına gelir.

Fiber İnternetin Diğer Avantajları Nelerdir?

Fiber internetin artan hızı sizi ikna etmeye yetmiyorsa, fiberin güvenlik kısmına odaklanabilirsiniz. Fiber internet daha hızlı olduğu için diğer bağlantılardan daha güvenlidir. Fiberdeki sinyalleri kesmek daha zordur ve hatlara girmeye çalışmak genellikle camın kırılmasını gerektirir. Bu nedenle olası ihlaller hızla keşfedilir. Ancak aklınızda güvenlik varsa, World Wide Web’de dolaştığınız her yerde güvende kalabilmeniz için VPN sunan bir dark web koruma paketi seçmeniz önerilir.

Fiber internet ayrıca daha çevreci bir seçenektir. Bakır kablo telleri, mesafe ve kullanım nedeniyle yıpranır, bozulur ve genellikle fiber kablolarla değiştirilir. Her iki ucu birbirine bağlayan vericiler ve alıcıların zaman zaman değiştirilmesi ve yükseltilmesi gerekebilir, ancak yeni kabloların gömülmesi gerekmez. Bu hem maliyet hem de çevre için bir kazançtır.

Fiber İnternet Sizin İçin İyi Bir Seçim Mi?

Fiber internet günlük yaşamınızda size gerçekten fayda sağlar mı?

Aşağıdaki faaliyetleri inceleyerek fiber internetin sizin için ne kadar daha iyi hizmet edeceğini görebilirsiniz:

2 saatlik HD film (3 gigabayt): Kablolu internet ile (100 Mbps bağlantı) 2 saatlik HD bir filmin indirilmesi yaklaşık 5 dakika sürer. Fiber internette indirilmesi ise (saniyede 1 Gigabit hızında) bu süre yalnızca 25 saniyedir.

4 dakikalık şarkı (3 megabayt): Kablolu internet ile 4 dakikalık bir şarkının indirilmesi 0,3 saniye sürer. Fiber internetle indirmesi ise 0,03 saniye sürer.

9 saatlik sesli kitap (110 megabayt): Kablolu internet ile 9 saatlik bir sesli kitabın indirilmesi 9,2 saniye sürer. Fiber internetle indirmesi ise 0,9 saniye sürer.

İnternet hızındaki bu artışlar sizin için avantajlı olsa da, internet hızınızı etkileyecek birçok faktör daha vardır. Bu faktörlerin neler olduğunu öğrenmek isterseniz, “İnternet Hızlandırmanın Yollarıyazımızı okuyabilirsiniz.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu