Blog

CSS Nedir? En Popüler CSS Kütüphaneleri

CSS ile her yeni proje veya tasarım üstlendiğinizde tekerleği yeniden icat etmeniz için hiçbir neden yoktur. CSS çarpıcı tasarımları basit ve kolay bir şekilde oluşturmanıza yardımcı olur ve daha başlamadan önce teknik ayrıntılara takılıp kalmak yerine yaratıcılığa ve üretkenliğe odaklanmanıza olanak tanır.

Kodunuzu güçlendirmenize ve hayatınızı olabildiğince kolay ve verimli hale getirmenize yardımcı olacak çok sayıda harika CSS kütüphanesi vardır.

CSS Kütüphanesi Nedir?

CSS için önceden oluşturulmuş varlıklar için genellikle iki terim duyarsınız: Kütüphaneler ve framework’ler. İkisi de benzerdir ancak bazı önemli farklılıklar vardır.

CSS kütüphaneleri, iyi stilleri tek bir kütüphanede topladıklarından web geliştirmenizi kolaylaştırabilir ve projelerinizde fazladan çalışmanıza gerek kalmaz.

Her biri projeleriniz için kendi avantajını sağlayan birçok CSS kütüphanesi var. 

Şimdi en iyi CSS kitaplıklarından bazılarını inceleyelim.

En Popüler CSS Kütüphaneleri

Aşağıda en popüler CSS kütüphanelerini sizin için listeledik:

1. Animate.css

Animasyonlar, web tasarımlarınıza ilgi yaratmanın ve markanız üzerinde olumlu izlenimler oluşturmanın kolay bir yoludur. 

Tüketicilerin animasyonlu bir video izledikten sonra bir ürünü beğenme olasılığı %70 daha fazladır. Ayrıca o videoyu izledikten sonra paylaşma olasılıkları da %92 daha fazladır.

Bununla birlikte, web geliştirmede animasyon yapmak zor olabilir. Birden fazla platformda web animasyonları uygulamak söz konusu olduğunda işler daha da zorlaşır.

Animate.css, birden çok tarayıcıda uygulanabilen, kullanıma hazır bir CSS animasyonları kütüphanesidir. Kurulumu kolaydır ve bir kez yerleştirildikten sonra sadece animate__animated işlevini kullanarak animasyonlu bir öğe eklemek kadar kolaydır. Animate.css ayrıca geniş ölçüde özelleştirilebilir. 

Animate.css, bir animasyonun uzunluğunu, gecikme süresini ve etkileşimlerini de belirtebilir. Tüm bunlar, anlaşılması ve uygulanması kolay yerel komutlarla sağlanır.

2. CSS Wand

Web animasyonlarından bahsetmişken, bazen herhangi bir kod yazmak zorunda kalmadan bazı basit özel grafiklere ihtiyacınız olur. Kayan imleçler ve alt gölgeler gibi basit animasyon öğeleri eklemek için bir CSS kütüphanesi arıyorsanız, CSS Wand’a göz atabilirsiniz.

CSS Wand’ın komutlarını uygulamak için kodunuza kesip yapıştırmanız yeterlidir. 

3. Destyle.CSS

Destyle.css, HTML’nizi sıfırlamanıza izin veren ve web projeniz için size temiz bir sayfa sunan mükemmel bir CSS kütüphanesidir.

Destyle.css, özel kenar boşluklarını ve boşlukları sıfırlamanıza olanak tanır. Satır yüksekliğini ve yazı tipi boyutunu orijinal durumlarına döndürmenizi sağlar. 

Destyle.css, web projelerinizi birden çok tarayıcıda kolayca uygulamanıza yardımcı olur. Ayrıca, belirli web projeleri ve uygulamaları için boş bir tuval sunarken ana web sayfanız için stil sayfalarından yararlanmanıza olanak tanır.

4. Water.css

Bir web sitesine birkaç basit CSS işlevi eklemek istiyorsanız Water.css harika bir araçtır. 

Water.css, bir dizi web geliştirme öğesinin uygulanmasını kolaylaştırır. Bunlar arasında duyarlı web tasarımı ve gömülü formlar bulunmaktadır.

Water.css yalnızca 2 kb’dir. Ayrıca sınıflar içermez, bu nedenle evrensel olarak uygulanması çok kolaydır.

5. Raisin.css

Raisin.css kendisini bir “CSS yardımcı program kütüphanesi” olarak tanımlar. FlexBox ve CSS Grid gibi popüler CSS framework’ler için önceden oluşturulmuş modüller içerir. Ayrıca tamamen özelleştirilebilir ve kolayca dağıtılabilir.

Raisin.css size CSS’nizi özelleştirmek için eksiksiz bir yapı taşı ve araçlar paketi sunar. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli komutlar için kapsamlı işlevleri vardır:

  • Görüntülemek (Display)
  • Float
  • Overflow
  • İmleç (Cursor)
  • Konum (Position)
  • Opaklık (Opacity)
  • Görünürlük (Visibility)

Özelleştirilebilir kenar boşlukları ve imleç kütüphaneleri, ilk bakışta çok heyecan verici gibi gelmeyebilir.

Aynı web sitesinin farklı bölümleri için marjları manuel olarak ayarlamak zorunda kalana kadar, muhtemelen araç setinizde Raisin.css gibi bir araca sahip olmaktan çok memnun kalırsınız.

6. Font Awesome

Font Awesome, web tasarımlarınız için özelleştirebileceğiniz vektör simgeleri ve logolardan oluşan bir CSS kütüphanesidir. Bu simgelerin her biri, her bir varlığın light, regular veya solid stillerde geldiği birden fazla varyantta gelir. Ayrıca, web tasarımınıza dahil etmek için 1.000’den fazla ücretsiz web yazı tipine sahiptir.

Font Awesome, kurulumunun ve kullanımının kolay olmasının yanı sıra son derece hafiftir. Ayrıca Javascript’ten Vue.js’ye ve React’e kadar aklınıza gelebilecek neredeyse tüm geliştirmeler için yerel desteğe sahiptir. Projelerinizi aynı sayfada almak için kod yazmakla uğraşmanıza gerek kalmaz. Font Awesome ile çalışmak, neredeyse satırları kesip kodunuza yapıştırmak kadar basittir.

7. Ionic

Web siteleri, CSS ile oluşturulabilecek tek şey değildir. Bazen uygulama geliştiricileri için, özellikle UI geliştirmeye odaklanan bir CSS kütüphanesine ihtiyacınız olur.

Ionic, başlıklardan butonlara ve özelleştirilmiş metne kadar her şeyi içeren bir dizi CSS yardımcı programı ve bileşeni içerir. Bu, Ionic’in şu anda piyasadaki uygulamaların neredeyse %10’unu beslemesinin bir nedenidir.

Ionic, Angular, React ve Vue dahil olmak üzere en popüler geliştirme ortamlarıyla yerel entegrasyona sahiptir.

Ayrıca, platformlar arası geliştirmeye olanak tanır, böylece birden fazla ortam için bir uygulama geliştiriyorsanız, sürekli olarak sistemler arasında geçiş yapmanız gerekmez.

Ionic, hızlı prototiplemeyi kolay, hızlı ve acısız hale getirerek ön uç modüllerini yeniden kullanmanıza olanak tanır. Aynı zamanda doğası gereği duyarlıdır.

8. Semantic UI

Semantic UI, geliştirme sürecinizi çeşitli şekillerde kolaylaştıran bir CSS kütüphanesidir.

Semantic UI, geliştiricilere ve tasarımcılara herkesin aynı sayfada olduğundan emin olmak için ortak bir kelime hazinesi vermeyi amaçlamaktadır.

İkincisi, daha az deneyime sahip geliştiriciler için etkileşimi kolaylaştıran doğal dil üzerine inşa edilmiştir. Sınıfları açık ve anlaşılması kolaydır. Tüm bileşenleri kutudan çıkmaya hazır. Ek JavaScript uygulamasına gerek yoktur.

Semantic UI, React ve Angular gibi popüler geliştirme ortamlarıyla da kolayca entegre olur. Snapchat gibi büyük uygulamalar için bile kullanılır.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu