Forum

Açık Kaynak Ko...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Açık Kaynak Kodlu Restoran POS Yazılımı

6 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
3,641 Görüntüleme
(@mehmetakyildiz)
Gönderiler: 1
New Member
Konu başlatıcı
 

SambaPOS açık kaynak kodlu Restoran Programı'dır. 
Kaynak kodlar ve derlenmiş kurulum sambapos.codeplex.com adresinde.

Program dokunmatik ekran ile kullanılmak üzere geliştirildi. Şu an iki restoranda kullanılıyor. Bir tanesi Terminal Server üzerinden çalışan el terminali modülümüzü aktif olarak kullanıyor. Diğeri de dokunmatik ekranlı POS cihazı ile kullanıyor. Slip yazıcısı donanımı da desteklenmekte.

Program C# dili ile yazılıyor. WPF, Entity Framework, MEF, Prism frameworklerinden faydalanıldı.

Program normalde SQL Server ile çalışıyor ama kolaylıkla kurulup denenebilsin diye ilk kurulumda TXT dosya üzerinden çalışıyor. Yani programa bir göz atmak için SQL ayarlamaya falan ihtiyaç yok. Hemen kurup bakabilirsiniz. Admin şifresi 1234.

Proje şu anda Restoranları hedefliyor olsa da amacım bu projeyi çekirdek proje haline getirip eklentiler ile Oteller, SPA merkezi, Spor Salonu, Okul Kantinleri, Küçük marketler gibi yerlerde kullanılabilir hale getirmek. Program şu anda Türkçe ve İngilizce olarak da kullanılabilir hale getirmeyi planlıyorum.

Projeyi daha iki gün önce yayına verdiğim için sitesi ve forumu biraz zayıf. Hızla geliştirmeye devam ediyorum. Bu etapta katılım konusunda büyük beklentilerim olmasa da katılım arttıkça daha iyi duruma geleceğini düşünüyorum.

Açık kaynak projelerin benim gibi tek tabanca çalışan veya yeni iş fırsatları arayışında olan kişiler için muazzam bir iş modeli olduğunu düşünüyorum. Şimdiye kadar başka öncelikler nedeniyle bu konuda fazla aktif olamasam da artık harekete geçmenin zamanı olduğunu düşünerek bu projeyi başlattım. Teknik anlamda olmasa da bir iş modeli olarak açık kaynak projeler konusundaki hemen her konuda geçerli argümanlar ürettiğimi düşünüyorum. Burası yeri değil belki ama bu konuda neden Türkiye'de yeterince ilgi oluşmadığı ve bu konuda nasıl gelişim sağlanabileceği ile ilgili bilgi alışverişinde bulunmak isteyen arkadaşlar olursa ben her türlü katkıda bulunmaya hazırım. Zaten bu projeyi biraz da sesimi duyurabilmek için başlattım. Genel anlamda Açık Kaynak konusuyla ilgili fikirlerinizi almak için "Diğer Yazılım Konuları" bir başlık daha açacağım. Katkılarınızı bekliyorum.

SambaPOS ile ilgili daha fazla bilgi almak ve çeşitli özelliklerinin anlatıldığı videolara göz atmak isterseniz  http://sambapos.com  adresini ziyaret edebilirsiniz.

 
Gönderildi : 25/03/2011 03:31

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

Çok güzel bir çalışma olmuş tebrik ederim. Önü açık bir proje.


Benim aklıma ilk gelen; hiç bir yerde rastlamadığım bir uygulama (büyük restoranlarda mutlaka vardır ama): tüm masalarda küçük kios olacak yine dokunmatik ve insanlar bu kiosklardan sipariş verecekler. Merkezle etkileşimli ya da tamamen bağımsız cihazlar olabilir. Örneğin bu kisoskta tuşlar olur. Müşteriler listeye bakarak (hatta yemeğin içinde kullanılanlar filan gibi enstantaneler de olur) siparişlerini oluştururlar. Buraya kadar her iki durum da aynı. Eğer merkezle bağlantılı sistemse o zaman "Siparişi Kaydet" tuşu olur ve direkt olarak kasaya siparişin bilgisi düşer. Eğer merkezle bağlantı yoksa o zaman da "Siparişi Yazdır" tuşu olur ve kioskun üzerindeki küçük yazıcıdan aynı bankalardaki fişli sıra sistemindeki çıktı gibi sipariş çıktısı çıkar ve müşteri bunu yine kasaya götürerek ya da garsonu çağırıp ona vererek (buradaki politikayı yine firma belirleyecek) siparişini tamamlamış olur.


Lisanslama ile ilgili daha bilinçli olan toplumlarda kişiler yazılımlarından güzel gelirler elde edebiliyorlar. Açık kaynaklı projeler kişilerin kendilerini geliştirmeleri ve tanıtmaları için iyi birer HOBİ olabiliyor; her ne kadar açık kaynak işi de "beni parayla DONATe" durumuna döndüyse de. Bizde de lisanslama ile ilgili bilinçlilik arttıkça açık kaynak projelerin sayısı da artacaktır. Bir de program danışmanlığı kavramının artması gerekiyor ki zaten bu en önemli etken. Hemen hemen hiçbir anadolu şehrinde Microsoft TMG için danışmanlığı hizmeti alan bir firma olduğunu sanmıyorum. Ancak büyük fabrikaların sütten ağzı yanan yönetimleri bu tipte hizmetlere yöneliyorlardır. Böyle bir yazılıma ihtiyaç olduğunda o yazılımı bilen bir kişiyi işe alıp aynı zamanda başka işleri de yaptırma furyası almış başını gitmiş. Bu da tabii hem hizmet kalitesini düşürüyor hem de çalışanı mutsuz ediyor; yaşadığı kimlik karmaşasından ötürü.


Ben size şunu sormak isterim: açık kaynak yazılımların BEDAVA PROGRAM olarak algılandığı ülkemizde bunu nasıl bir iş fırsatı olarak görüyorsunuz? Buradan gelir elde etmeyi nasıl planlıyorsunuz? Sonuçta sizin açık kaynak uygulamanız gayet güzel ve kullanıcı dostu bir arayüzü var; firmalardan bu program için nasıl gelir elde edeceksiniz?

 
Gönderildi : 25/03/2011 12:38

(@emreeren)
Gönderiler: 2
New Member
 
Merhabalar;
Ben Emre. Arkadaşım duyuru yapmış ama Mert Bey'e benim cevap vermemi rica etti. Üyelik talebimin onaylanmasını beklediğim için hemen cevap veremedim. 
Öncelikle şunu belirteyim SambaPOS artık bize ait bir proje değil. SambaPOS artık halkın malı. Herkes dilediği gibi kullanabilir, kopyalayabilir, değiştirebilir, ne istiyorsa yapabilir. Ben ve arkadaşım Mehmet projenin ilk destekçileriz. Konumumuz bu. Bu projeyi iyileştirmek ve yaygınlaştırmak için faydalı olacağını düşündüğümüz her katkıyı yapacağız. Kod ekleyeceğiz, döküman yazacağız, her yakaladığımız kişiye projeyi anlatacağız. Bu nedenle bizi projenin sahipleri olarak değil projeyi destekleyen kişiler olarak görün. 
SambaPOS yaygınlaştığında örneğin Microsoft'tan nasıl para kazanıyorsak SambaPOS'tan da öyle para kazanacağız. Yani amacımız Samba projesinin kapsamındaki ürünleri kullanan kişilere özel çözümler ve hizmetler üreterek gelir sağlamak.
Sorunuzun kısa cevabı bu. Belki tatmin olmamış olabilirsiniz. Aşağıda elimden geldiğince bunun nasıl olabileceğini anlatacağım.
Aslında "nasıl para kazanacaksınız" sorusununun çok güzel bir cevabı yine sizin yazınızın içinde geçiyor. Örneğin masalara kiosk çözümü üretebiliriz, ikinci el restoran malzemelerinin satışının yapıldığı bir internet sitesi açıp SambaPOS kullanıcılarına duyururuz ve komisyon geliri elde ederiz, ihtiyaç duyan kullanıcılarla hizmet anlaşması yaparak bilişim sistemlerinin kurulumu, işletilmesi, programın işletme ihtiyaçlarına göre uyarlanması, yeni personelin eğitimi gibi hizmetler verebiliriz.
 
Bu tür özel çözümlerin merkezde çalışan sistemle entegre olması gerek. Biz merkezdeki yazılımı serbest bırakıp özel çözümlerin ve hizmetlerin önünü açmamız gerektiğini düşündük. Çok uçuk fikirleri olan ve bunun için para harcamaya da niyetli restoran sahipleriyle tanışıyoruz ama kullandıkları yazılımlar fikirlerini hayata geçirmeye müsade etmiyor. Atıyorum adam bir numaraya SMS yollayım restoranlarımın kasasında kaç para var veya oturan kaç müşteri var bana SMS ile cevap versin diyor. Hadi yap yapabilirsen.
Aslında bunları kurucular olarak sadece biz değil SambaPOS projesinin içinde olan herkes yapabilir. Siz diyelim ki Mert Bey olarak restoranlarda bu kiosk (e-menü diye geçiyor) konusundaki açığı gördünüz ve bu işi yapmaya karar verdiniz. Diyelim ki programcı da değilsiniz ve bir e-menü cihazı seçip bunun üzerine bir program yazdırıp SambaPOS'a entegre etme kararı verdiniz. Birincisi SambaPOS projesine katkıda bulunan programcılar veya yazılımevleri açısından bir iş fırsatı oluşturdunuz çünkü siz bu özel çözüm için belli miktarda bir para ödemekte sakınca görmezsiniz. Zaten program lisansına para ödemeyeceğiniz için ürün maliyeti düşük olacak ve karlılığınız yüksek olacak. İkincisi bu girişiminizle SambaPOS için çözüm üreten herkes için faydalı bir iş yapmış oluyorsunuz çünkü sunduğunuz özellik SambaPOS kullanıcı sayısını arttırıyor. Pazarı genişletiyor. Yeni iş fırsatları yaratıyor. Bu nedenle SambaPOS'a çözüm üreten diğer herkesten projenizi hayata geçirebilmek için destek göreceksiniz. Benzer şekilde siz de SambaPOS'un kullanıcı sayısını arttıracak veya çözümünüze değer katacak diğer çözümleri destekleyeceksiniz çünkü sizin de müşteri potansiyeliniz artıyor olacak. Bu karşılıklı fayda ortamı restoranlarda uygulanabilecek her tür özel bilişim projesine hayata geçme şansı veriyor.
Restoranları bir kere lisans satıp sonra bir daha kapısının önünden geçilmeyecek yerler olarak değil sunduğumuz hizmetlerden faydalanarak bize sürekli gelir üretebilecek yerler olarak görüyoruz. Hizmet derken sadece toz almaktan veya virüs temizlemekten bahsetmiyorum. Ticari fayda üreten hizmetlerden ve servislerden bahsediyorum. Örneğin e-menü işinde müşterilerinize grafik tasarım hizmetleri verebilirsiniz. E-menü üzerinden ücretli CRM çözümleri geliştirebilirsiniz. Mesela e-menü uygulamanız müşterileri bir şekilde tanıyıp "geçen sefer kebap yemiştiniz beğendiniz mi? Bu sefer de balık denemek ister misiniz diye sorabilir". Hatta hatta e-menü müşterilerinize içecek firmalarından sponsor bulup para kazanmalarını bile sağlayabilirsiniz. Bu sponsorluk işi öyle bir iştir ki doğru kurgulanırsa içecek veya gıda firmaları ile anlaşma sağlayıp müşterilere donanımı ücretsiz veya çok cüzi bir ücretle sağlamak bile mümkün.
Samba Projesini konuk ağırlayan ve konuklarına yeme, içme, konaklama, spor, eğlence, kişisel bakım gibi hizmetler veren her işletmede kullanılabilir hale getirebileceğimizi düşünüyoruz. Bu sayede projeye katkısı olan herkes açısından yepyeni fırsatlar doğacak. Restoranlar için dokunmatik POS bu planımızın ilk adımı ve bu projeyi fikrimizi anlatabilmek için bir fırsat gibi görüyoruz. Bu proje katkıda bulunan herkese gerek gelir, gerek eğitim, gerek kariyer, gerekse de sosyallik anlamında birçok fayda üretecek. Fikrimizi beğenen ve bir şekilde içinde olmayı düşünen herkesten katılım bekliyoruz.
Tekar edeyim katılım için izin almaya, bizim onaylamamıza, herhangi bir konuda uzman olmaya veya çok iyi programcılık bilmeye gerek yok. Hiç bir şart yok. Sadece bu konuda istekli olmak yeterli. Kimseye sen şunu yap, sen bunu yap demiyoruz. Zaten yapılacak işleri de topluluk öneriyor ve yine topluluğun üyeleri hoşuna giden şeyleri yapıyor. Biz SambaPOS projesinin sambapos.codeplex.com adresinde duran kaynak kodlarının koordinatörlüğünü ve sambapos.com sitesinin yöneticiliğini yapmaktayız. Projeyi başlatanlar olarak bu görevi biz üstlendik ama katılımcı topluluk bu görevi iyi yapamadığımızı düşünür ve farklı şekilde organize olmak isterse farkı adreslerde veya farklı isimlerde projeyi devam ettirebilirler. Buna zaten engel olamayız. 
Eğer bu yazımı okuyan arkadaşlar içinde projeyle ilgili olumlu düşünenler varsa lütfen sessiz kalmayın. Proje forumundan bize bir merhaba deyin. İsterseniz düşündüklerinizi yazın konuşalım. Proje kötü olabilir değiştiririz, yaptığımız yanlış şeyleri düzeltiriz, bilmediğimiz şeyler varsa okur öğreniriz. Bunlar önemli değil. SambaPOS'da önemli değil. Önemli olan konuya olumlu yaklaşmak. Biz programcılar bazı yazılımevlerinin tutucu politikaları nedeniyle hem büyük stres altında çalışıyoruz hem de kendimizi yeterince geliştiremiyoruz. Kendi kurduğumuz sistem bize maaş dışında bir fayda üretmiyor. Çünkü çözümlerimize ihtiyaç duyan kişilere ulaşmak konusunda yazılım şirketlerinde çalışmak dışında bir alternatifimiz yok. Bu alternatifsizlik nedeniyle de yarattığımız ekonomik değerden çok küçük bir pay alıyoruz. Halbuki artık programcılar en basitinden android market gibi Google'ın, Apple'ın yarattığı ekosistemden faydalanarak milyonlarca kişiye ulaşabiliyorlar. Bizler de açık kaynak projelerle yaygınlaşıp üzerlerine android market gibi uygulamalar geliştirip geniş kitlelere kendi özel çözümlerimizi ulaştırmalıyız. Ben bunu hayata geçirmekle ilgili her kapıyı çalıp herkese tek tek anlatmaya hazırım. Siz de harekete geçin. Küçük katkılarınız büyük fark yaratacaktır...
 
Gönderildi : 27/03/2011 10:57

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

DÜşüncelerinizi okuyunca duyduğunuz heyecanı "görerek" çok mutlu oldum. Türk yazılımının böyle taze kana ve böyle girişimci ruhlara inanılmaz ihtiyacı var.


Projenizi gönülden sonuna kadar destekliyorum. Bir Delphi programcısı olarak da yazılımla ilgili durumları yakından takip edeceğim.


Başarılar

 
Gönderildi : 27/03/2011 12:49

(@emreeren)
Gönderiler: 2
New Member
 

Yeniden selamlar. Bu duyuruyu yapmamın üzerinden uzun bir zaman geçti. Bu arada projemiz oldukça gelişti, yeni özellikler kazandı ve yüzlerce kullanıcıya ulaştı. Son olarak programa çok dille çalışabilme özelliği ekledik. Eğer projemiz ile ilgili son gelişmeleri öğrenmek veya programı diğer dillere çevirmek konusunda bize yardımcı olmak isterseniz  http://sambapos.com/content/sambapos-cok-dille-calisma-ozelligi-kazandi  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Herkese iyi günler dilerim. 

 
Gönderildi : 27/07/2011 07:38

(@ertugrulyasar)
Gönderiler: 11
Eminent Member
 

Merhabalar öncelikle ellerinize sağlık . Kodları indiremedim nerden indire bilirm yada direk link varmı  ayrıca geliştire bilirmiyiz .

 
Gönderildi : 09/08/2011 16:11

Paylaş: