Forum

lease line, dhcp-dc...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

lease line, dhcp-dc yapılandırma

7 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
541 Görüntüleme
(@erenSanli)
Gönderiler: 86
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba


Oncelikle gecmis bayramınız kutlarım


Sirketin merkezi İstanbul, satış ofisi İzmir’de. Arada  2 mbit lease line ve  yedek hat olarak da G.  Kullanılıyor. Erp yazılımı vs.. için merkezle şube arası baglantıyı kullanıyor. Server 2003 uzerinde.


 


Benim sorum, daha once yaptıgınız çalışmalarda karşılaşmış olabilirsiniz. Bu yedek hat , 2 mbit lease line devre dışı kalırsa devreye giriyor.


 


Izmir sube yaklasık 50-60 kullanıcılı, internet vs devamlı baglanıyorlar


 


Acaba yedek g. üzerinden internete çıkılsa,  lease line uzerinden ise diğer işle ilgili paketlerin aktarımını yapsak nasıl olur. Şimdiki düzende g.  Boşta duruyor, ancak lease line giderse devreye girecek.


Tabii bu durumda da yine lease line veya g. giderse, hangisi aktif ise butun trafik o hatta yonlenecek.


Boyle bir calısma yapmıs olan var mı aranızda, bu ayrım faydalı olur mu?


 


Birde İzmir şube child domain olarak ayarlı, orada additional dc var.


Istanbuldaki dc uzerinde dns var, active directory integrated şekilde.


Dhcp ise yine Istanbul’da,izmir'e de ip dagıtıyor , diğer “file ve print” server  uzerinde. Acaba dhcp servisini, dc uzerine alsam, cok yük getirir mi dc ye,


Dhcp yi , dc’den farklı bir server da tutmak daha mı iyidir? istanbul’da ikinci bir dc yok, ikinci bir yedek dc kurup, dhcp yi onun uzerine mı alsam? fakat şu an ikinci dc icin yer yok, simdilik ikinci dc olmadan bir  cözmem gerekecek. bu konuda önerileriniz olursa sevinirim.


tesekkurler

 
Gönderildi : 13/12/2008 00:16

(@esersolmaz)
Gönderiler: 3204
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba;


Öncelikle kullandıgınız cihazlarıda belirtirseniz daha açıklayıcı ilgiler verebiliriz ama


Mantık olarak yapılacak işlem 0.0.0.0 0.0.0.0 için gdata git diyeceksik ll üzerinde yada kullanıcıların gw i gdat olup gdat üzerinde merkez için ll ye git gidemezsen kendin git gibi bir routing topolojisi kurulmalı.


2. sorun için genelde sistemcilerin sevmedigi bir yöntem olan ama bir o kadarda güvenlik politikalarının ilk maddelerinden biri olan static ip derim...


İyi çalışmlar.

 
Gönderildi : 13/12/2008 00:22

(@muratcan-2)
Gönderiler: 2192
Üye
 

Merhaba,

 Birinci sorunuz hat meselesinde hatların durumlarını kontrol etmenizde öncelikli fayda var eğer lease line hattınızın yoğunluğu normalse bırakın öyle kalsın derim.

Diğer sorunuza gelince dhcp servisi şu an nerede çalışıyor belitmemişiniz ama dhcp servisi çok yorucu bir iş yapmıyor yani almanızda bir sakınca yok ancak size tavsiyem additional dc kurun eğer sorun yaşarsanız gerçekten başınız ağrıyabilir.

Teşekkürler.

 

 
Gönderildi : 13/12/2008 00:29

(@erenSanli)
Gönderiler: 86
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

merhaba

 
Gönderildi : 13/12/2008 00:44

(@erenSanli)
Gönderiler: 86
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

merhaba dhcp server su anda file server uzerinden calısıyor, file server butun gun aktif, ve uzerinde yine print server var bir de dhcp nin orda olması,o server 3 görev birden üstleniyor. en iyisi ikinci dc yi kurup dhcp yi oraya almak gibi geliyor

 
Gönderildi : 13/12/2008 00:48

(@muratcan-2)
Gönderiler: 2192
Üye
 

Doğrusu orada da kalabilir ama kesinlikle additional dc kurmanızda fayda var. Sonuç olarak riskleri en aza indirmek yaşanacak sorunlarda minimum kesinti sağlamak bizim işimiz. Hemde geleceğimiz... [;)]

Kolay gelsin.

 
Gönderildi : 13/12/2008 00:56

(@erenSanli)
Gönderiler: 86
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

ok,tesekkurler

 
Gönderildi : 13/12/2008 00:58

Paylaş: