Forum

Windows Server 2012...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Windows Server 2012 Datacenter & CAL license & RDS & Hyper-V

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
665 Görüntüleme
(@FerhanAkar)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

İyi günler,

 

40 kadar kullanıcımın bağlanacağı bir server kurmak istiyoruz. 2012 R2 Datacenter satın alacağız. İçerisine Hyper-v ile 40 adet sanal makine kuracağız.

Anladığım kadarıyla datacenter aldığımız için sısnırsız sanal makine kurma hakkımız var. Burdaki sınırsız denmesinin sebebi datacenter'ı satın alırken bize verilen lisansı bu sanal makineler içinde kullanabilecek olmam mı?

Eğer öyle ise bu her sanal makineye 1 ya da 2 kullanıcı bağlanacak. Bunun için her sanal makineye RDS kurmam mı gerekiyor? 50 kadar CAL lisans satın alacağız. CAL lisans aynı anda server'a bağlı bulunabilecek kullanıcı sayısı kadar olması gerektiğini düşünüyoruz. Doğru anlamış mıyız? Ayrıca bu CAL lisansları kurma gibi bir durum varsa sanal makineler üzerine mi yoksa direk ana server'a mı kurulacak?

Bir de kullanıcı uzak masaüstü bağlantısı ile sanal makine üzerindeki kullanıcıya nasıl giriş yapacak? Fiziksel server üzerinde bir ayar gerekiyor mu? Son olarak 2012 R2 Datacenter ve 50 CAL lisans dışında farklı birşey satın almamamız gerekiyor mu? Birkaç farklı lisans türü varmış alacağımız lisansın ismi:

MS OEM Win Svr CAL 12 Tur 1pk DSP 5Clt User 

Birkaç konudan anladığım kadarıyla bu lisansların kurulumu söz konusu değil. Fakat izlediğim bir videoda RDS'yi kurduktan sonra Licence bölümünden serverı seçiyordu. Ayrıyetten cihazda 64GB ram 6 çekirdek işlemci olacak. Server bu sanal makineleri çalıştırmada bize sıkıntı çıkarır mı?

Yüklü miktarda ödeme yapılacak ve yanlış bir iş yapmak istemiyorum.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

 

 
Gönderildi : 15/04/2016 18:28

(@mehmetergun)
Gönderiler: 204
Reputable Member
 

Sınırsız sayıda sanal makine kurabilirsiiz derken hosta kuracağınız sanal makineleri kasdetmiyor. Sanallaştıracağınız her OS için lisans almalısınız diye biliyorum.

Diğer yandan remote desktop host lisansı ile cal lisansını karıştırmyın. Cal sunucu kaynaklarını kaç kullanıcı kullanacaksa o kadar cal lisansı almanız gerekiyor, Rdh lisansı ise ayrı bir şey. Örneğin 1 tane rdh sunucunuz var diyelim bu sunucuya 40 kişi oturum açacaksa 40 adet rdh lisansı 40 adette cal lisansı almanız gerekir. Lisans konusu başlı başına uzmanlık konusu:) Ben de çok hakim değilim bildiğim kadarıı söyledim daha iyi bilenler açıklayacaktır.

Diğer konu remote desktop ile bağlanacaksanız neden ayrıca 40 sanal makine kuruyorsunuz? Eğer 40 kullanıcı server üzerine bağlanıp işlem yapacaksa ayrıca 40 adet sanal makine kurmanız gerekmiyor. 1 adet sunucuya 40 adet rdh lisansı ile lisanslayıp tek sunucu üzerinden herkes. Lisans kousuna girmeden önce ne yapmak istediğinizi yazarsanız öncelikle neler gerekiyor o netleşmiş olur ondan sonra lisans kousu daha sağlıklı olur.

 
Gönderildi : 15/04/2016 19:00

Paylaş: