Forum

Windows Sever 2008 ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Windows Sever 2008 ile gelen Hyper-v sanallaştırma teknolojisi

26 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
788 Görüntüleme
(@TarikMuratislam)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar;

Ben sanallaştırma konusu üzerinde staj yapmaktayım, fakat bir noktada takıldım. Hyper-v biraz yeni yeni kullanıldığından çok fazla da kaynak bulamıyorum. Hyper-v'yi kullanırken bir çok problem oluştu, fakat bitanesini halledemedim, o da şu: benim hyper-v'yi kurup kullandığım sunucuya uzak bağlantı yapmam gerekiyor, yalnız hyper-v'de uzak bağlantı esnasında mouse tanınmıyor, mouse kontrol edilmiyor, bu da bizim için ciddi bir problem. Çözüm yolunu bilen bir arkadaş varsa; yardım ederse gerçekten minnettar olurum. Ayrıca hyper-v ile alakalı çözümpark'ta olmayan makaleleri olan arkadaşlar varsa paylaşabilirler mi?

 iyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 10/08/2008 21:05

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Merhaba.

Öncelikle Hyper-V sunucusuna uzak masaüstü bağlantısı yapabilirsiniz ve mouse hareketleri algılanır. Çünkü zaten Parent OS'e bağlanıyorsunuz.

Eğer siz Hyper-V sunucusuna değil de içerisinde çalışan VM lere (Guest OS) uzak bağlantı yapmak istiyorsanız, Guest OS'ler üzerine integrated serviseces yüklemelisiniz. Daha sonra mouse hareketleri algılanacaktır.

Nasıl yükleneceği için makaleler bölümündeki Hyper-V kaynaklarını inceleyebilirsiniz.

 
Gönderildi : 10/08/2008 21:26

(@TarikMuratislam)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Teşekkürler, söylediğiniz şekilde yaptım zaten; dediğiniz gibi sunucuya bağlanmada bir problem yaşamıyorum, problem misafir işletim sistemlerinde mouse hareketlerinin algılanmaması, intagrated serviceleri de yükledim fakat sorun düzelmedi. Ve başka bir yerde bu durumun beta sürümde bilinçli olarak olduğunu okudum, gerçi ordada güncelleştirme sonrasında düzeleceği yazıyordu. Ayrıca benim bir problemim daha var belki de bu sorunun kaynağıdır. Benim kullandığım sunucu HP marka ve hyper-v izerinde güncelleştirme yaptığım zaman bilgisayar açılışında "Configuring Updates Stage 3 of 3. %54" veya %70 gibi bir şekilde tıkanıp kalıyor. Sorunu araştırdım ve bunun HP sunuculardan kaynakladığını ve pc açılmadan cd ile boot edip HPNCU(HP network connection utility) bölümünde değişiklik yaptıktan sonra düzeleceği, fakat tekrar karşılaşmamak için de HPNCU'yu kaldırmak gerektiği yazıyordu. Ve daha sonradan pcyi açtıktan sonra HPNCU'yi kaldıramadaım fakat elle sildim. Bunu da microsoft'un sitesinden bakmıştım. http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;950792   ve şu anda güncelleştirmeleri yüklerken hata alıyorum.

 Bu kadar erken cevap döndüğün için gerçekten çok teşekkür ederim.

iyi çalışmalar.

 

 

 
Gönderildi : 10/08/2008 21:48

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Hyper-V Beta, RC0 yada RC1 kullanmıyorsunuz değil mi? Eğer öyle ise RTM'e yükseltin: http://www.serhatakinci.com/?p=686

Kullanıdığınız Hyper-V versiyonunu kontrol için: http://www.serhatakinci.com/?p=791

 

Guest OS'lerde mouse hareketlerinin algılanmamasının temel nedeni Integtared Services kurulmamasıdır. Bunu tekrar kontrol etmenizi isteyeceğim.

Kurulumu: Öncelikle Virtual Machine Connecton ile Guest OS'e bağlanın ve Actions menüsünden Insert Integrated Services Setup Disk komutunu verin ve kurulumu başlatın. Yükleme bittikten sonra Guest OS'i restart yapın. Açıldıktan sonra Program Ekle/Kaldır altında Hyper-V Guest Components 'i görebiliyor olmalısınız. Bu noktadan sonra, Virtual Machine Connecton ile bağlandığınızda yada Guest OS'e uzak masaüstü bağlantısı yaptığınızda, mouse haraketleri algılanacaktır.

Bu arada Guest OS desteklenen bir işletim sistemi değil mi? Aksi taktirde Integrated Services çalıştıramaz.

Supported Gues OS için : http://www.serhatakinci.com/?p=702

 

Configuring Updates Stage 3 of 3.sorunu ise bilinen bir problem. HP sunucularda yaşanıyor ve nedeni HP Network Configuration Utility dir. Çözümü ise incelemiş olduğunuz makaledir ( http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;950792 )

Adımları doğru uyguladığınızdan emin olun ve HPNCU doğru şekilde uninstall edin ve NIC için en son diriver'ı edinip yükleyin.

Uninstall için: To uninstall the HP NCU go to start -> Settings
-> Network Connections. Right click on one of the network card and
select properties. Under "this connection uses the following items",
select the HP Network Configuration Utility and click uninstall.

Ancak manuel sildiğiniz için unistall işlemi sağlıklı olmayacaltır. Bu nedenle HP NCU yeniden kurun. Makaledeki adımları yeniden uygulayın ( http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;950792) ve vermiş olduğum yönetm ile HPNCU uninstall edin.

 

Son çare olarak. VM ayarlarını, VHD leri ve gerekli bilgileri yedekleyin. Hyper-V rolünü remove edin. HPNCU uninstall edilmiş olsun. Sunucu üzerinde KB950050-x64 (Hyper-V RTM) pakedinin yüklü olduğundan emin olun. NIC için en son driver'ı yükleyin ve Hyper-V rolünü yeniden ekleyip backup aldığınız VM leri ve VHD leri import edin.

 
Gönderildi : 10/08/2008 23:21

(@TarikMuratislam)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Teşekkürler,  gerçi HPNCU program ekle kaldır listesinde olmadığından ya da uninstal seçeneği olmadığından elle silmiştim. Dediğiniz şekilde bu adımları aynen uygulayacağım umarım olur, çok teşekkürler.

iyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 11/08/2008 01:49

(@TarikMuratislam)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Söylediğiniz adımları aynen uyguladım; fakat KB950050-x64 (Hyper-V RTM) paketibi yüklemeye çalıştığımda hata alıyorum. "System does not support" gibi bi hata. Bunun nedeni bendeki 2008'in 60 günlük deneme sürümü olmuş olması oılabilir mi? Bunun yanısıra başka güncelleştirmeleri yapmaya çalıştığımda da aynı hatayı alıyorum. Microsoft'Un sitesinden 2008'in güncel update'ini de kurmaya çalıştım onda da aynı hatayı verdi. Nedeni hakkında bilginiz var mı acaba?

 
Gönderildi : 11/08/2008 21:29

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

KB950050-x64 pakedini henüz kurmadıysanız, Hyper-V RC0 yada RC1 kullanıyor olmalısınız. RC sürümlerde mouse haraketlerinin algılanmaması problemi yaşanabiliyordu. RTM'e yükselttiğinizde düzelecektir.

KB950050-x64 yüklerken aldığınız hatayı tam olarak ve özellikle event viewer altında> Custum view> Server roles> Hyper-V altında hata kaydı varsa alabilirmiyiz.

60 günlük trial version olması problem değil. Trial sürümde tüm özellikler çalışır.

64bit Windows Server 2008 ve 64bit cpu kullanıyorsunz değil mi? (Hardware virtulization destekli)

 
Gönderildi : 11/08/2008 23:38

(@TarikMuratislam)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

evet , kullandığım makine 64bit işlemcili ve 64bit server2008 kurulu. hardware virtualization desteği de mevcut. custom view altından hata kaydına rastlamadığımı sanıyorum ama tekrar kontrol edip, yazarım. ilginiz için çok teşekkürler.

 
Gönderildi : 12/08/2008 04:44

(@TarikMuratislam)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Custom View altındaki hyper-v dahil  tüm hata mesajlarına baktım; fakat konuyla alakalı herhangi bir hata mesajı yok. Güncelleştirme yapmaya çalıştığımda aldığım hata yazısı ise şöyle "The update does not apply to your system". Bunun üzerine önceki update geçmişlerime baktım. Control Panel>Programs and Feature>İnstalled Updates altındaki update geçmişlerine baktığımda KB950050 paketinin yüklenmiş olduğunu farkettim, silip tekrar kurmayı denemeyi düşündüm fakat bu sefer de uninstall seçeneği  gözükmüyor; fakat diğer tüm updatelerin altında uninstall seçeneği mevcut. Düşüncem şu ki daha önce o paketi kurmuşum, fakat her nasılsa şimdi çalışmıyor, tekrar kuruluma da izin verilmiyor, 2008'i formatladığımda düzeleceğini sanıyorum. Ama kolaya kaçmayı da istemiyorum ve formattan sonra da aynı hatayla karşılacağım belki de.
iyi günler.

 
Gönderildi : 12/08/2008 12:37

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Configuring Updates Stage 3 of 3 probleminin nedeni HPNCU. Çözümü ise yukarıda önerdiğim. HPNCU uninstall işlemi için HP ile görüşebilirsiniz. Çünkü Configuring Updates Stage 3 of 3 hatası devam ediyorsa, hala izleri var demektir 🙂

 

Hyper-V rolü remove edilebilir ama KB950050 pakedi uninstall edilemez. Yani bu normal bir durum.

 

The update does not apply to your system -> Antivirüs programı varsa yapabilir. İndirilen updatelerin yüklenmesini engelleyen bişeyler var. Antivirüs varsa disable edip deneyin.

 

Eğer sistemi formatlarsanız, HPNCU yüklemeyin ve sistem açıldığında ilk işiniz windows updateleri yüklemek olsun. KB950050 da şu an windows update üzerinden indirilebilir durumda.

Yeni sistemde bir sorun olacağını düşünmüyorum.

 

 

 
Gönderildi : 12/08/2008 13:25

(@TarikMuratislam)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Aslında düşündüm de sanal 2008 kurup onda da test yapabilirim 🙂 Gerçi sanal makinede çalışmayan mouse sanal makinenin içindeki sanal makinede çalışır mı bilemiyorum, biraz bilmece gibi oldu. Son çare olarak formatlarım artık. 🙂

 
Gönderildi : 12/08/2008 14:29

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Bir VM'in içinde Hyper-V çalıştıramazsın 🙂

 
Gönderildi : 12/08/2008 14:54

(@TarikMuratislam)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

peki VmWare çalıştırsam, şansımı fazla mı zorlamış olurum:) o halde ben sistemi formatlıyorum. vakit ayırdığınız için teşekkürler.

 
Gönderildi : 12/08/2008 15:11

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Vmware Workstation ve Server içinde durum aynı. Üzerindeki Guest Windows Server 2008 de Hyper-v çalışmaz. En azından şimdilik durum bu.

 
Gönderildi : 12/08/2008 15:41

(@TarikMuratislam)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Format attıktan sonra; söylediğiniz adımları uyguladım ve Guest OS'lerde remote desktop bağlantısında mouse algılanıyor. Fakat sadece kurmuş olduğum Server2008 sanal makinesinde tanındı, bunun yanısıra Windows Server 2003 R2 Enterprise x64 Edition with Service Pack 2, Windows Vista Business x64 with Service Pack 1 ve Windows XP Professional x64 with Service Pack 2 sanal makinelerini kurdum fakat bu 3 makinede de mouse aldılanamadı ve Insert Integrated Services Setup Disk komutunu yürüttüğümde windows bu uygulamayı çalıştırmak için güncel değil şeklinde bi hata verdi.

 
Gönderildi : 12/08/2008 23:31

(@fatihkaraalioglu)
Gönderiler: 3039
Illustrious Member
 

Merhabalar;


Sanal üzerinde hyper-v nin çalışmayacaktır. Sebebi ise kurulum sırasında fiziksel kaynak arayacaktır ve bulamayınca kurulum gerçekleşmeyecektir.

 
Gönderildi : 12/08/2008 23:49

(@TarikMuratislam)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Yardımlarınız için çok teşşekkürler öncelikle, izninizle sormak istediğim bir kaç soru daha var. Yardım ederseniz memnun olurum.:)
Sannallaştırma da kullanılacak belki de en önemli 2 özelliği çok merak ediyorum. Birincisi NLB (Network Load Balancing) desteği ki, bu deztekle ağ üzerinde çalışan sanal sunucular arasında yükü paylaştırabileceğimiz ve böylelikle daha hızlı çalışabileceğimizi biliyoruz; fakat bunu nasıl yapabiliriz ve sanal makinelerimizda farklı OS'ler kurulu olması bir sorun çıkarır mı? İkinci olarak Hyper-v'nin getirmiş olduğu Quick migration özelliği ki Hyper-v'nin bu konuda Vmware'in Live Migration teknolojisinin gerisinde kaldığını biliyoruz, yine de uygulamak istediğimiz fiziksel bilgisayarlar arasında nasıl çalıştırabiliyoruz ve gerçekten veri kaybı olmadan sanal makineleri fiziksel sunucular arasında taşıyabiliyor muyuz?

 
Gönderildi : 13/08/2008 13:15

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Hyper-V üzerinde Cluster için Guest OS lerin Enterprise/Datacenter yani Cluster destekleyen işletim sistemleri olması gerekir.

Hyper-V üzerinde NLB için fiziksel sistemlerdeki NLB gereksinimleri geçerlidir. Hyper-V üzerinde NLB ve Failover Clustering konusu ile ilgli makaleler geliyor..

 

Quick Migration ile VM leri taşımak (fiziksel hyper-v sunucular arası), bir pause/start süresi kadardır. Yani yaklaşık 5sn.

Vmware'in v-motion teknolojisi (Live Migration) ise bir ping pakedinin kaybı kadar geçen sürede bu işlemi gerçekleştirebiliyor. 1ms.

 

Quick Migration ve diğer enterprise özellikler için Virtual Machine Manager 2008 aracını bekliyoruz.

 
Gönderildi : 13/08/2008 14:24

(@TarikMuratislam)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Virtual Machine Manager programını ben microsoftun http://www.microsoft.com/systemcenter/virtualmachinemanager/en/us/default.aspx   adresinden indirmiştim daha önce; fakat kurmaya çalıştığımda dosya bozulmuş diye bi hata verdi. Yalnız benim indirdiğim 2007 de olabilir, şu an sitede 2008 beta sürümü gözüküyor, indirip çalıştırmayı deneyeceğim. iyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 13/08/2008 14:54

Sayfa 1 / 2
Paylaş: