Forum

Sanallaştırma Hazır...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Sanallaştırma Hazırlıkları İçin Tavsiyeleriniz

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
332 Görüntüleme
(@m-oguzhanozkurt)
Gönderiler: 1323
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar;

16 GB ram'li,6 core'lu 2 adet IBM sunucu ve 3,6 TB 12 yuvalı 2 controller'lı bir IBM storage aldım. Bunlar için 2 adet server 2008 enterprise lisansı aldım. Sanallaştırma ile sistemimi kurmak istiyorum. Failover hostlardan birisinde bir sorun olursa performans sorunu da olsa diğer hosta sanallarımı taşımasını istiyorum. Ancak daha önce hiç storage kurmadım. Storage ve sunucular arası SAS HBA aldım. Storage tarafında nasıl bir array oluşturmalıyım(Failover için nasıl bir dizilim olmalı)? Sanalda exchange, sql, AD ve file server planlıyorum. Bunları en performanslı olacak şekilde array lere nasıl bölmeliyim(Disk IO sorunu olmasın diye)? 

 
Gönderildi : 16/08/2012 21:45

(@ugurburma)
Gönderiler: 1973
Üye
 

İstediğiniz tamamen bir kurulum projesi, sağlam bir sistem istiyorsanız, datalarınızda önemliyse benim şahsi fikrim profesyonel bir destek almalısınız.

 
Gönderildi : 17/08/2012 00:56

(@serkanates)
Gönderiler: 1281
Üye
 

Merhaba Oğuzhan bey;

Açıkcası 16 Gb. ram  tüm sistem tek sunucu üzerinde toplandığında sizi sıkıntıya sokabilir mi bilemiyorum. Öncelikli tavsiyem mevcut fiziksel sisteminizi performans izleme araçları ile bir süre (minimum 10-15 gün) izlemeniz yönünde olacak. Bunun için 3ncü parti yazılımlar kullanabileceğiniz gibi (sanal platformunuz ne olacak belirtmemişsiniz ancak VmWare'in bu konuda araçları vardı diye biliyorum) Windowsun performans monitörüde size yeterli bilgiyi sağlayacaktır (ben bunu kullanmıştım). Mevcut sisteminizin ne kadar işlemci, hafıza ve disk performansına ihtiyaç duyduğunu kurulumu kendiniz de yapsanız, dışarıdan destek de alsanız mutlaka kontrol etmelisiniz. Storage yapılandırması için sorunuzdaki bilgiler bence yeterli değil (forumdan tavsiye geleceğini zannetmiyorum ancak gelmiş olsa bile ben uygulamadan önce bu bilgilere tereddütlü yaklaşırdım) çünkü neye ihtiyaç olduğunu bilmeden öngörüler yanıltıcı olabilir. Bu arada storage ünitenizin modeli nedir ? IBM N series bir ürün aldıysanız CIFS lisansı ile dosya sunucusu rolünü storage ünitenize yaptırabilirsiniz.

Eğer daha önceden tecrübe etmediyseniz bende Uğur beye katılıyorum, bazen işler "en iyi uygulama" (best practice) adımlarını takip etseniz bile yolunda gitmeyebiliyor ve böyle durumlarda tecrübe önemli olabiliyor. Ancak tabiki takdir sizin...

Network topolojinizi önceden belirlemenizde fayda olacaktır. Sunucuların üzerinde kaçar adet Ethernet var bilmiyorum ancak bu sayılara uygun olarak switchleriniz üzerinde yapacağınız / yapabileceğiniz yapılandırmaları önceden planlamak faydalı olacaktır. Merkez (Backboune) switchinizde yeterli miktarda boş portunuz olduğundan emin olun. Eğer merkez switchleriniz yedekli bir yapıya sahipse sunucularınıza giden hatlarıda bu yapıya uygun olarak yedekli kurgulayın. Yine switchlerinizde destek varsa teaming mutlaka olmalı.

İmkanınız varsa sunucularını parça parça sanallaştırın. En az risk taşıyan servisten (mevcut active directory için bir ADC olabilir, veya zaten mevcutsa ADC ile başlanabilir) başlayarak sistemi test ederek taşıyın. Bütün servisleri bir gecede alıp ertesi gün hepsini kaybetme riskini göz önünde bulundurun.

Fiziksel tarafta bir yedekleme politikanız mutlaka vardır, sisteminiz sanallaştığında uygulayacağınız yedekleme politikanızı ve altyapınızı da mutlaka önceden kurgulayın. Yedekler için ayıracağınız alan, kullanacağınız yazılım ve en önemlisi bence sanallaştırmanın kaçınılmaz sonu olan büyüme planını iyi oluşturun. 

İşin özü bence çok acele etmeyin, sanal sunucularınızın tadını çıkarın...

Dostlukla.. 

 
Gönderildi : 17/08/2012 03:42

Paylaş: