Forum

User Rights hakkınd...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

User Rights hakkında

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
857 Görüntüleme
(@ceyhunoz)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar,


gerek 2003Server gerekse Xp clientlarda User Rights Assignment  ile ilgili 2 soru sormak istiyorum. Workgroup calısmada;


1..Normalde temel haklar User Rights Assignment  dan alınıyor. Sistem saatinin degistirilebilmesi vb gibi haklar var, defaultta belli kullanıcılar için. Bunları degistirebiliyoruz. Peki normal user ın , power user ın vb. kısııtlı hakları var, admin gibi herseyi yapamıyoralr. Bu yapamadıkları haklardan  mesela program install edebilme hakkı vb. aradım ama User Rights Assignment icinde program install hakkı ile ilgili ayar yok, aradıgım birtakım baska ayarlar da yok. Bu ve bunun gibi admin icin gecerli fakat diger userlar icin kısıtlı olabilen hakların ayar bilgisi User Rights Assignment dan baska bir yerdemi tutuluyor. Hak anlamında Yapılabilen ve yapılamayan hersey burada ayarlanabilir olması gerekmiyormu?


2..İkincisi sorum , bir deneme yaptım XP ve 2003serverda , normal user ve power user winrar gibi basit programları kurabiliyor ama mesela Win Media Player ı kuramıyorlar, Genel olarak soylemek gerekirse belli userların program kuramama meselesi c:\program fiiles ve onun icindeki klasorlere yazma yetkisi olmadıgı icin mi, yoksa bunun cok otesinde direkt olarak program kurma izninden mi kaynaklanır?

 
Gönderildi : 14/06/2008 02:29

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Merhaba.


1. Tüm hakları düzenleme şansımız yok malesef. Belirli noktalar vardır ve mimari gereği bunlar üzerinde oynayamayız. Örneğin administrators gurubu üyelerinin program kurmalarını yasaklayamayacağımız gibi users gurubu üyelerine de program kurma yetkisi veremeyiz.. Düzenleyebileceğimiz haklar User Rights Assignment altında listelenenler..


2. Bir program kurulurken; birtakım dll dosyalarını system32 altına atmak ister, birtakım registry kayıtları yaratmak ister, programfiles'a klasör/dosya yazmak ister ve bu gibi yetki isteyen bir takım işlemler yapmak ister.. Bu nedenle yetkili bir hesap kullanmak gerekir. User hesabı ile kurulan bir program, bu tip yetki isteyen işlemler yapmıyor demektir..

 
Gönderildi : 14/06/2008 02:47

Paylaş: