Forum

raid 5 sistemindeki...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

raid 5 sistemindeki hatadan dolayı server 2003 kendini resetliyor

5 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
402 Görüntüleme
(@OrkunORUC)
Gönderiler: 50
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba;


Üzerinde Windows server 2003 çalışan, Raid 5 destekli HP ML 350 G4 server kullanıyorum. Sistemimde 3 adet disk ile gerçekleştirdiğim raid 5 mimarisi bulunmakta. Disklerden bir tanesi arızalandı. Bildiğim kadarıyla raid 5 sisteminde 1 disk arızalansa dahi sistem devam ediyor. Fakat bu böyle olmadı. Windows 2003 açılış ekranı geliyor, bir süre sonra mavi ekran gelerek; Hardware Malfunction - Call your hardware vendor for support  mesajı gelerek bilgisayarı resetliyor. Bazen işletim sistemi düzgün açılıyor fakat kısa bir süre sonra aynı hata gelerek sistem resetleniyor. 


Bu konu hakkında yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.


İyi Çalışmalar.


  


 

 
Gönderildi : 11/06/2010 15:03

(@fatihkaraalioglu)
Gönderiler: 3040
Illustrious Member
 

Merhaba;


3 disk ile Raid 5 uygulamasını gerçekleştirdiğiniz zaman disklerden bir tanesi parity disk olarak ayrılacektır. Bu ayrılan disk herhangi bir hata durumunda sistemin sürekliliğini sağlamak için bekleyecektir.


Normal şartlar altında Raid 5 üyesi olan bir raid kümesinde, bu küme içinde üye disklerden bir tanesi arızalı duruma geldiyse ve raid için ayrılmış bir Hotspare disk yoksa acil olarak arızalanan diskin değiştirilmesi/onarılması önerilmektedir.


Sistem iş sürekliliğini sağlar AMA bu durum kritik olup performans kaybını beraberinde getirecektir.


Sisteminizin bazen düzgün, bazen çalışmaması bu Raid Arrayinin arızalı olarak çalışmasından kaynaklanmaktadır ve Acil bir müdahale yapmanızı öneririm.

 
Gönderildi : 11/06/2010 16:37

(@OrkunORUC)
Gönderiler: 50
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Yardımınız için çok teşekkür ederim. Zaten disk siparişini verdim gün içinde gelecek. En kısa zamanda da raid 5 i 6 diske çıkaracağım. Bunu biraz geç öğrendim. Ama yine de şanslıyım sorun daha büyümeden öğrenmiş oldum. [:)] .


Bir de mevcut 3 diskli raid 5 sistemime nasıl disk ilave edeceğim hakkında bilgi verirseniz çok sevineceğim.  Tekrar teşekkürler.


 


 


 

 
Gönderildi : 11/06/2010 17:13

(@CanGurergiller)
Gönderiler: 52
Trusted Member
 

selam


raid 5 in kaç disk ile yapıldığının önemi yok. 2.disk arızasında sistem gene çökecektir.Bunun için gelen disklerden birini Fatih arkadaşımın da dediği gibi hot spare olarak ayarlamak gerekir.Bu sayede 1 disk arızalandığında bu disk onun yerini alacaktır.


Ek olarak ne yazıkki storage üniteleri vs olmadığı zaman mevcut raid yapısını bozmadan disk ekleyip partition u büyütme şansınız yok ama yeni disklerle 2. bir raid oluşturabilirsin.


 full imaj alıp raid i yeniden oluşturup bu imajı tekrar dönmeyi de deneyebilirsin.

 
Gönderildi : 11/06/2010 18:43

(@OrkunORUC)
Gönderiler: 50
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İyi Çalışmalar.

 
Gönderildi : 11/06/2010 22:20

Paylaş: