Forum

Vista ve XP deki Hi...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Vista ve XP deki Hizmetler

8 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
606 Görüntüleme
(@cesurdemirci)
Gönderiler: 38
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaslar,

masaustu Bilgisayarim Windows Vista, Laptop ise XP. Her iki isletim sistemide baslarken arka planda epey bir servis baslatiyor fakat ben tum bu servislerin baslamasini istemiyorum ama hangilerinide iptal gerektiginide bilmiyorum. bir ev kullanicisi olarak bu sevislerden hangilerini iptal edebilirim hem vista hemde xp isletim sistemi icin. Bu konuda yardim ederseniz veya bu konuyla iligili kaynak gosterebilirseniz sevinirim.

 

Tesekkurler

 

 
Gönderildi : 24/02/2009 23:54

(@ahmetaltuntas)
Gönderiler: 731
Prominent Member
 

Merhaba


Baslat-Calıstır-Msconfig-Baslangıc sekmesı


burada gorecegınız servısler baslangıcta calısanlardır ve genelde butun hepsı ısaretlıdır.msn,winamp,virus  programı,ekran kartı ve kurulan dıger programlar vs.Kendımden ornek verıyım  vırus programı ve ekran kartının karsılıklarını ısaretlerım o kadar.


baska bıseye ıhtıyacım varsa ornegın msn manuel olarakta acabılırım baslangıcta acılmasına gerek yok.


Kolsy Gelsın.

 
Gönderildi : 25/02/2009 00:02

(@ugurdasdemir)
Gönderiler: 1824
Noble Member
 

Manuel çözüm üretemezseniz process explorer    programları ile sorununuza çözüm üretebilirsiniz.

 
Gönderildi : 25/02/2009 02:25

(@cesurdemirci)
Gönderiler: 38
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Tesekkurler arkadaslar cevaplariniz icin ama sanirim tam olarak anlatamadim demek istedigimi.

Ornegin, Vistada msconfig yazdigimizda oradaki hizmetler bolumunu veya task managerdeki hizmetler bolumunu kastettim tam olarak. O kadar cok hizmet calisiyorki arka planda gercekten bunlarin hepsine bir ev bilgisayarinda ihtiyacim varmi merak ediyorum. 

Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler

 

 
Gönderildi : 25/02/2009 12:44

(@ahmetaltuntas)
Gönderiler: 731
Prominent Member
 

Msconfig Nasıl Ayarlanır?

1.)
Msconfig yapılandırmasına girmek için yapmamız gereken Başlat menüsü altındaki Çalıştır komut kısmına "msconfig" komutunu girerek tamam tuşuna basmamız gerekmektedir. Bu işleme ait resimli anlatım aşağıdadır.
.html
2.) Bu aşamadan sonra karşımıza msconfig yönetim paneli gelmektedir (Sistem Yapılandırma Yardımcı Programı). Aşağıdaki resimde belirlenen numaralara göre anlatımlar aşağıda yapılmıştır.
.html
1: Başlangıçta uygulanacak hareketlerin seçildiği bölümdür. Olduğu gibi bırakılmasında yarar vardır.
2: System.INI yapılandırma dosyasına göre başlangıçta çalışacak system.ini parçaları buradan belirlenir veya belirli olan parçalar iptal edilir. Olduğu gibi bırakılmalıdır.
3: Win.INI yapılandırması ile çalışacak uygulamalar buradan belirlenir. Normal ayarlarda kalması önerilir.
4: Boot.INI, Bilgisayar açılırken uygulanacak komut yapısı buradan ayarlanır. Kendi oluşturduğunuz boot.ini dosyasını uygulamak için 1 numaralı seçenekteki ayarlardan "Değiştirilen BOOT.INI Dosyasını Kullan" seçeneğini aktifleştirmeniz gerekmektedir.
5: Bizim asıl ilgilendiğimiz 2 bölümden bir tanesidir. Windosws işletim sistemi açılırken kendi gereksinimi olan program parçalarıyla bazı diğer programların hizmet parçaları (update, lisans, feed) bu bölümde ayarlanır. Windowsun kendisi için kullandığı kritik dosyaların açılmasını engellememeniz için bölüm alt tarafında bulunan "Tüm Microsoft Hizmetlerini Gizle" seçeneğini aktif etmemiz gerekir. Bu seçeneği aktif ettikten sonra geriye sadece sonradan yüklediğimiz programların hizmet bölümlerinden bazıları kalmaktadır.
Mesela bir virüs programının update kısmını bilgisayar açılırken açılmamasını istiyorsak. Programın update hizmetini veren açılış komutunu Hizmetler bölümü altından bulup seçeneği pasif hale getirmeliyiz. Aşağıdaki resimde örnek bir pasif hale getirilmiş virüs programı ve microsoft hizmetlerinin gizlenmiş hali bulunmaktadır.
.html
Bu ayarlamadan sonra alt tarafta bulunan uygula butonuna basmamız yeterli olacaktır.
6: Bu kısımdaki programların 5 numaradan farkı ise hizmet programları değil, sonradan yüklediğimiz asıl programların birçoğudur. Örnek verecek olursak msn messenger programını veya bilgisayar açılırken otomatik olarak açılan ve simge durumuna geçen - quicktime, winzip, bluetooth programları ve daha bir çok programı bu kısımdaki seçimleri kaldırarak (tickleri kaldırmak) bilgisayar açılırken otomatik olarak açılmaz hale getirebiliriz. En çok sorunlarda bir tanesi olan Bilgisayar açılırken çalışan programlar tamamen bu bölümden ayarlanmaktadır. İstediğini programın seçeneğini kaldırın ve işlemi bitirin.
3.) Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra uygula seçeneğine tıklayıp ardından Kapat butonuna basmalıyız. Kapat butonuna bastıktan sonra "Bilgisayarı yeniden başlatma" ile ilgili bir uyarı ile karşılaşacağız. Eğer herhangi bir işiniz yok ise yapılandırma ayarlarının etkin hale gelmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatın. Eğer bir işiniz var ise daha sonra yeniden başlatın (Başlatmadan Çık).
Bilgisayar yeniden başlayıp açıldıktan sonra bir uyarı ile daha karşılaşacaksınız. Bu uyarıdaki seçeneği işaretleyip Tamam tuşuna bastıktan sonra tüm yapılandırmanız ayarlanmış olacaktır. Bu yapılandırma ayarlarını  boot ayarlarından farklı, sadece işletim sisteminde çalışan programlar üzerine etki ettiğini unutmayın.

 
Gönderildi : 27/02/2009 02:49

(@ugurdasdemir)
Gönderiler: 1824
Noble Member
 

Tesekkurler arkadaslar cevaplariniz icin ama sanirim tam olarak anlatamadim demek istedigimi.

Ornegin, Vistada msconfig yazdigimizda oradaki hizmetler bolumunu veya task managerdeki hizmetler bolumunu kastettim tam olarak. O kadar cok hizmet calisiyorki arka planda gercekten bunlarin hepsine bir ev bilgisayarinda ihtiyacim varmi merak ediyorum. 

Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler

 

Ok

Arka planda çalışmakta olan hizmetler'in bir çoğu işletim sisteminin birer gereksinimi olarak çalışır yalnız msconfig yapılandırması hizmetler başlığı altında bulunan  microsoft hizmetleri gizle kutucuğunu işaretleyerek microsoft hizmetleri dışında gereksiz gördüğünüz hizmetleri kaldırabilirsiniz...bir diğer çalışan uygulamalar ise yine sistem için gerekli olan yalnız bilgisayarımıza sonradan yüklenen uygulamalarla içeriği yoğunlasan görev yöneticisi penceresi kısmında çalışan uygulama tanımlarıdır ..Bu kısımdaki tespitleri ise şu sekilde yaparsınz ..İşletim sistemi yeni kurulan bir bilgisayarda görev yöneticisi kısmından işlemler başlığı altındaki uygulamaların yansıma ad'larını bir yere not ediniz  ona göre sonradan bilginiz dahilinde olmadan yüklenmiş zararlı bir yazılım var ise veya ek uygulama tanımları hangi programa ait v.s rahatlıkla çözümleyebilirsiniz tabiiki uğraştırıcı gelebilir ama rahatsız oluyorsanız bu denli senaryoları uygulamak verimli olacaktır

 
Gönderildi : 27/02/2009 05:03

(@cesurdemirci)
Gönderiler: 38
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Ahmet bey ve Ugur bey yardimlariniz icin tesekkur ederim. Oldukca guzel bilgiler verdinizi.

iyiki varsin Cozumpark

 
Gönderildi : 27/02/2009 15:36

(@ahmetaltuntas)
Gönderiler: 731
Prominent Member
 

Merhaba


Rica ederiz.Yardımcı olabıldıysek ne mutlu bıze.


Kolay Gelsın.

 
Gönderildi : 28/02/2009 01:32

Paylaş: