Forum

2. işletim sistemin...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

2. işletim sistemini açılıştan seçebilmek.

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
1,400 Görüntüleme
(@onur_cikit)
Gönderiler: 185
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Selam üstadlar.Şimdi ben örneğin c:\ ye server 2008 kurdum.Diğer bir disk olan h:\ ye de xp kurdum.Önce serverkuruldu makinaya.Xp yi kurduktan sonra açılırken bi seçenek gelmesi gerekmezmi.Ben istersem xp istersem server açmak istiyorum.Xp direkt açılıyor.Teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 09/06/2009 00:33

(@fatihkaraalioglu)
Gönderiler: 3040
Illustrious Member
 

Merhaba;


Boot ini dosyasını düzenlemeniz gerekmektedir.


Geniş anlatımı aşağıda ki makalede mevcutdur.


Kaynak : http://support.microsoft.com/kb/306559


 


Windows XP'de çoklu önyükleme sistemi nasıl oluşturulur



if (!loadTOCNode) {var loadTOCNode = function(){}}



Bu Sayfada


var sectionFilter = "type != 'notice' && type != 'securedata' && type != 'querywords'";
var tocArrow = "/library/images/support/kbgraphics/public/en-us/downarrow.gif";
var depthLimit = 10;
var depth3Limit = 10;
var depth4Limit = 5;
var depth5Limit = 3;
var tocEntryMinimum = 1;

Hepsini aç | Hepsini kapa

if (kb_page_object)
{
kb_page_object.kb_imageExpandHoverText = 'Bu resmi açmak için tıkla';
}



™zet
Bu makalede, Windows XP'nin aşağıdaki işletim sistemleriyle çoklu önyükleme sist...

loadTOCNode(1, 'summary');

Bu makalede, Windows XP'nin aşağıdaki işletim sistemleriyle çoklu önyükleme sistemi olarak nasıl kurulacağı anlatılmaktadır:

  • Microsoft Windows 2000, Microsoft Windows NT 4.0 ve Microsoft Windows NT 3.51
  • Microsoft Windows 95 İşletim Sistemi Sürüm 2 (OSR2), Microsoft Windows 98 ve Microsoft Windows Millennium Edition (Me)
  • MS-DOS veya Microsoft Windows 3.x
Bilgisayarınıza birden çok işletim sistemi yükleyebilir ve bilgisayarınızı her başlattığınızda hangi işletim sistemini kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz. Buna genellikle ikili veya çoklu önyükleme yapılandırması adı verilir (tanımını bilmediğiniz terimler için, bu makalenin sonundaki sözlüğe bakın).

Disk Birimleri ve Disk Biçimi

loadTOCNode(2, 'summary');

Şifreleme Dosya Sistemi'nin (EFS) Windows XP Home Edition'da kullanılmadığını unutmayın.

Sabit Diski Yeniden Biçimlendirme ve Onarma

loadTOCNode(3, 'summary');

Aşağıdaki durumlarda, sabit diskinizi yeniden biçimlendirmeniz ve yeniden bölümlendirmeniz gerekebilir:


  • Yalnızca bir biriminiz varsa.

    Her kurulumun kendi dosyalarını ve yapılandırma bilgisini kullanabilmesi için, her işletim sistemini bilgisayarınızın ayrı bir birimine yüklemelisiniz.
  • Önyükleme birimi, doğru dosya sistemiyle biçimlendirilmemişse:

    • MS-DOS, Windows 95, Windows 98 veya Windows Me kullanarak bir çoklu önyükleme sistemi oluşturmak istiyorsanız, sistem bölümü NTFS olduğunda işletim sistemi açılmayacağı için FAT16 veya FAT32 kullanarak sistem bölümünü biçimlendirmeniz gerekir.
    • Microsoft Windows XP'nin yanı sıra Windows 95, Windows 98 veya Windows Me kullanarak bir çoklu önyükleme sistemi oluşturmak istiyorsanız, önyükleme bölümünü FAT16 kullanarak biçimlendirmeniz gerekir; çünkü Windows 95, Windows 98 ve Windows Me'de NTFS dosya sistemi desteklenmez
    • Windows 95, Windows 98 veya Windows Me işletim sistemlerinden birini Windows NT 4.0, Windows 2000 veya Windows XP ile birlikte yüklemek istiyorsanız, Windows NT 4.0'da FAT32 dosya sistemi desteklenmediği için önyükleme bölümünü FAT16 kullanarak biçimlendirebilirsiniz.
    • Windows 98 veya Windows Me ile Windows 2000 veya Windows XP'yi kullanarak bir çoklu önyükleme sistemi oluşturmak istiyorsanız, önyükleme bölümünü FAT32 kullanarak biçimlendirebilirsiniz.

      Not Bir Windows NT 4.0, Windows 2000 veya Windows XP birimini NTFS dışında bir dosya sistemiyle biçimlendirirseniz, NTFS'ye özgü tüm özellikleri kaybedersiniz. Buna dosya sistemi güvenliği, Şifreleme Dosya Sistemi (EFS) ayarları, disk kotaları ve Uzak Depolama gibi bazı Windows XP özellikleri de dahildir. Aynı şekilde, Windows 95, Windows 98 ve Windows Me işletim sistemleri de bir NTFS bölümünü algılamaz ve bölümü bilinmeyen bölge olarak tanımlar. Bu nedenle, bir Windows 98 veya Windows Me bölümünü FAT olarak ve bir Windows XP bölümünü de NTFS olarak biçimlendirirseniz, Windows 98 veya Windows Me çalıştırırken NTFS bölümündeki dosyalara erişmeye çalıştığınızda bu dosyalar kullanılamaz veya görünmez.

Desteklenen Dosya Sistemleri

loadTOCNode(3, 'summary');

Aşağıdaki tabloda, Microsoft işletim sistemleri için desteklenen dosya sistemleri listelenmektedir:


   İşletim sistemi    Desteklenen dosya sistemleri
-----------------------------------------

MS-DOS FAT
Windows 3.1 FAT
Windows NT FAT, NTFS
Windows 95 FAT
Windows 95 OSR2 FAT, FAT32
Windows 98 FAT, FAT32
Windows Me FAT, FAT32
Windows 2000 FAT, FAT32, NTFS
Windows XP FAT, FAT32, NTFS


Önlemler

loadTOCNode(3, 'summary');

Windows XP ve başka bir işletim sistemiyle bir çoklu önyükleme yapılandırması oluşturmadan önce, aşağıdaki önlemleri gözden geçirin:


  • Bir çoklu önyükleme sistemi oluşturmaya başlamadan önce, geçerli sisteminizi ve tüm veri dosyalarınızı yedeklediğinizden emin olun.
  • Her işletim sistemi ayrı bir birime yüklenmiş olmalıdır. Microsoft, aynı birime birden çok işletim sistemi yüklenmesini desteklemez.
  • Bilgisayarınızda yalnızca bir birim varsa ve başka bir Windows XP kopyası yüklemiyorsanız, çoklu önyükleme yapılandırması oluşturmaya başlamadan önce sabit diskinizi birden çok birim içerecek biçimde yeniden biçimlendirmeli ve bölümlendirmelisiniz.
  • Windows XP'yi, NTFS sıkıştırması yardımcı programından başka bir programla sıkıştırılmış bir sürücüye yüklemeyin.
  • Bilgisayarınız bir Windows 2000 veya Windows XP güvenli etki alanındaysa, her işletim sistemi için farklı bir bilgisayar adı kullanmalısınız.
  • İşletim sistemlerini aşağıdaki sırayla yükleyin:

    1. MS-DOS
    2. Windows 95, Windows 98 veya Windows Me
    3. Windows NT
    4. Windows 2000
    5. Windows XP


Windows XP ve MS-DOS, Windows 95, Windows 98 veya Windows Me ile Çoklu Önyükleme Sistemi Oluşturma

loadTOCNode(2, 'summary');

Not Çoklu önyükleme yapılandırmasında Windows 95 ve Windows 98 veya Windows Me'nin yalnız tek bir örneğini yükleyebilirsiniz. Bir bilgisayarı, Windows 95, Windows 98 veya Windows Me işletim sistemlerini çoklu önyükleyecek biçimde yapılandıramazsınız, çünkü bu platformların her biri aynı önyükleme dosyasını kullanır. Örneğin, Windows 95, Windows 2000 ve Windows XP'yi kullanabilirsiniz ama Windows 95, Windows 98 ve Windows XP'yi kullanamazsınız.

MS-DOS, Windows 95, Windows 98 veya Windows Me işletim sistemlerinin Windows XP önyükleme kesiminin ve Windows XP başlangıç dosyalarının üzerine yazmasını engellemek için, Windows XP'yi bu işletim sistemlerinden sonra yüklemelisiniz.

Windows XP ve MS-DOS, Windows 95, Windows 98 veya Windows Me ile çoklu önyükleme sistemi oluşturmak için:


  1. Sabit diskinizin doğru dosya sistemiyle biçimlendirildiğinden emin olun.
  2. Birden çok İşletim sistemini farklı birimlere aşağıdaki sırayla yükleyin: MS-DOS; Windows 95, Windows 98 veya Windows Me; ardından Windows XP.
  3. Aşağıdakilerden birini yapın:

    • Windows XP'nin yanı sıra MS-DOS, Windows 95, Windows 98 veya Windows Me ile bir çoklu önyükleme sistemi istiyorsanız, sırayla MS-DOS, Windows 95, Windows 98 veya Windows Me'yi ve ondan sonra da Windows XP'yi yükleyin.
    • Windows XP ile birlikte MS-DOS, Windows 95, Windows 98 veya Windows Me olan bir ikili önyükleme sistemi istiyorsanız, MS-DOS, Windows 95, Windows 98 veya Windows Me'den birini ve ondan sonra da Windows XP'yi yükleyin.
    Tüm işletim sistemlerini, standart yükleme yordamına uygun olarak yükleyin.


Windows NT 4.0 ve Windows XP ile Çoklu Önyükleme Sistemi Oluşturma

loadTOCNode(2, 'summary');

Windows NT 4.0 ve Windows XP işletim sistemlerinin her ikisinin bulunduğu bir çoklu önyükleme sistemi kullanmak uzun vadeli bir çözüm olarak önerilmemektedir. Windows NT 4.0 için Service Pack 5'teki (SP5) NTFS güncelleştirmesi, yalnızca değerlendirmeniz ve Windows XP'ye yükseltmenize yardımcı olmak amacıyla sağlanmıştır.

Windows NT 4.0 ve Windows XP ile çoklu önyükleme sistemi oluşturmak için:


  1. Sabit diskinizin doğru dosya sistemiyle biçimlendirildiğinden emin olun.
  2. Windows NT 4.0'ı yükleyip SP5'i uygulayın, sonra da Windows XP'yi ayrı bir birime yükleyin. Tüm işletim sistemlerini, standart yükleme yordamına uygun olarak yükleyin.
Not Windows NT 4.0 ile yüklenmiş tek işletim sistemi olarak Windows 2000 veya Windows XP'nin bileşiminden oluşan birden çok işletim sistemini yüklemek istediğinizde, Windows NT 4.0 için SP5 yüklediğinizden emin olmalısınız. Windows XP, sisteminizde bulduğu tüm NTFS bölümlerini otomatik olarak Windows 2000 ve Windows XP'de kullanılan NTFS sürümüne yükseltir. Ancak Windows NT 4.0'ın, Windows 2000 ve Windows XP'de kullanılan NTFS sürümüyle biçimlendirilmiş bir birimdeki dosyaları okuyabilmesi ve bu dosyalara yazabilmesi için SP5 gerekir.

Programları Birden Fazla İşletim Sistemine Yükleme

loadTOCNode(2, 'summary');

Programları birden çok işletim sistemine yüklüyorsanız, her bir işletim sistemini ayrı bir varlık gibi değerlendirmelisiniz. Kullanmak istediğiniz tüm program ve sürücüler, onları kullanmak istediğiniz işletim sistemlerinin altına tek tek yüklenmelidir. Örneğin, Microsoft Word'ü aynı bilgisayarda Windows 98 ve Windows XP altına kurmak isterseniz, Windows 98'i başlatıp Microsoft Word'ü yüklemeli ve sonra da bilgisayarınızı Windows XP ile yeniden başlatıp Microsoft Word'ü yeniden yüklemelisiniz.

Not Windows 95 veya Windows 98, ilk kez kullanıldıklarında donanım ayarlarını yeniden yapılandırabilir ve bu da Windows XP'yi başlattığınızda yapılandırma sorunlarına neden olabilir.


Başlangıç için Varsayılan İşletim Sistemini Belirleme

loadTOCNode(2, 'summary');

Bilgisayarınızda birden fazla işletim sistemi varsa, bilgisayarınızı başlattığınızda varsayılan olarak kullanmak istediğiniz işletim sistemini ayarlayabilirsiniz:


  • Başlat'ı tıklatın, Denetim Masası'nı tıklatın ve sonra Sistem'i çift tıklatın.
  • Gelişmiş sekmesinde, Başlangıç ve Kurtarma altında, Ayarlar'ı tıklatın.
  • Sistem başlangıcı altında Varsayılan işletim sistemi listesinde, bilgisayarınızı açtığınızda veya yeniden başlattığınızda kullanmak istediğiniz işletim sistemini tıklatın.
  • İşletim sistemleri listesini görüntüle onay kutusunu seçin ve sonra da varsayılan işletim sistemi otomatik olarak başlatılana kadar listenin görüntüleneceği süreyi saniye olarak yazın.

    Önyükleme seçenekleri dosyasını el ile düzenlemek için Düzenle'yi tıklatın. Microsoft, önyükleme seçenekleri dosyasını (Boot.ini) değiştirmemenizi önermektedir; çünkü bunu yapmak, bilgisayarınızın kullanılamamasına neden olabilir.

 
Gönderildi : 09/06/2009 02:38

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

Sıralama XP,2008 olmalıydı.Server 2008 boot.ini kullanmıyor EasyBCD belki sorunu çözecektir.

 
Gönderildi : 12/06/2009 05:04

Paylaş: