Forum

Küçü...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Küçük işletme için depolama cihazı-yazılımı

13 Yazılar
7 Üyeler
0 Likes
495 Görüntüleme
(@OzanBEKTAS)
Gönderiler: 49
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Toplamda 12 pc, 1 sunucu(Sunucu sadece bir yazılımın ağda çalışması gerektiği için kullanılmaktadır.) bulunan küçük bir işletme için aslında basit bir depolama sistemine ihtiyacımız var. İstenilen yapı; Pc ler deki bazı dosya veya klasörleri istenilen zamanlarda tam veya differential olarak sunucudaki bir klasöre yada extarnal bir diske Kopyalanması gerekmekte. Forumda biraz vakit geçirip daha önce kısmen benzer durumlardaki arkadaşların yazdıklarındana baktığımda Qnap ve Synology gibi cihazların daha mantıklı bir çözüm olacağını, belki bu yöntemle sunucudaki yazılımın bir yedeğini tutabileceğimizi düşündüm.

Merak ettiğim konu;

Bu cihazlar istenilen işlemleri schedule edebileceğimiz bir yazılım ile birlikte gelmektemidir yoksa sonradan yazılım mı almalıyız. Yazılım ile birlikte geliyor ise 2TB boyutuna kadar raid desteği olan hangi cihazı önerirsiniz. Yazılım desteği yok ise, küçük işletmeye uygun şekilde hangi yazılım ı tavsiye edersiniz.

Teşekküler

 
Gönderildi : 26/12/2011 22:25

(@fatihkaraalioglu)
Gönderiler: 3040
Illustrious Member
 

Merhaba;

Bu ürünler Donanım olup 3rdParty Yazılımlarla desteklemeniz gerekmektedir.

 
Gönderildi : 26/12/2011 23:29

(@OzanBEKTAS)
Gönderiler: 49
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

İstekleri karşılayabilecek uygun maliyetli bir yazılım varmıdır tavsiye edebileceğiniz.

 
Gönderildi : 27/12/2011 02:18

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18026
_
 

Merhaba,
Qnap yazılımı ile birlikte gelmekte olup active directoy entegrasyonuda vardır. Detaylı bilgi edinmek için Tesan ile iletişime geçebilirsiniz. Ürünün Türkiye distrübütörüdür bu firma size yardımcı olur. Bir keresinde ben bir araştırma yapmıştım bir arkadaş detaylı şekilde yarcımcı oldu. Ürünün veri kapasitenize göre farklı modellerde seçenekleri var.


Saygılarımla.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 27/12/2011 02:37

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

Cobian backup

ücretsiz ve gayet yeteneklibir üründür.

 
Gönderildi : 27/12/2011 23:44

(@OzanBEKTAS)
Gönderiler: 49
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Rıza ve ioz bey teşekkürler, başka önerileride bekliyorum.

 
Gönderildi : 28/12/2011 22:09

(@serkantas)
Gönderiler: 950
Prominent Member
 

Bende Bu İşlemde Qnap Taraftarıyım .. Büyük Bir Kurumda Kullandım İki Cihaz Arası Remote Replications Ve Reel Time Replikasyon Seçeneklerini Kullandım Çok Memnun Kaldım Ürün Fiyatına Göre Özellikleri Yüksek Bir Ürün Şu An Bir Kaç Modelinin Sata-3 Destekli Olan Seri'leri Gelmiş Uygun Fiyatlarla Kullanabileceğiniz Donanımlı Bir Ürün...

 
Gönderildi : 29/12/2011 12:46

(@serkanates)
Gönderiler: 1271
Üye
 

İlgili cihazları yedekleme için kullanabilirsiniz ancak ben konuya daha farklı bir açıdan yaklaşmak istiyorum. Öncelikle kullanıcı dosyalarının yedeklenmesi noktasında yedekleme sorumluluğunu kullanıcıya bırakmanızın bazı riskleri mevcut. Belirlediğiniz yedekleme zamanında kullanıcının bilgisayarı kapalı olabilir, açık ise herhangi bir sebepten yedekleme yapılamamış olabilir ve kullanıcı bu durumları genelde takip etmeyecektir. Herhangi bir sorun anında ise sorumluluk genelde bilgi işlem departmanına yüklenir. Bu durumla karşılaşmamak adına (sunucu özelliklerini belirtmemişsiniz) sunucunuzun disk kapasitesi yetersiz ise sunucu disk kapasitenizi arttırıp Gezici Profil "Roaming Profile" uygulayabilirsiniz. Bu sayede kullanıcı dosyalarınız (masaüstü, belgelerim) sunucu üzerinde tutacaktır. Bir diğer avantajı kullanıcı başka bir terminalden oturum açtığında yine kendi dosyaları ile çalışabilecektir. Bir diğer yöntem mevcut sunucunuza dosya sunucusu (file server) rolünü ekleyebilirsiniz. Şirkete ait önemli verileri burada toplar ve sadece bu noktanın yedeklemesini yönetirsiniz (yedekleme yazılımı için yatırım yapmak istemez iseniz Windows Server'ın kendi içerisinde gelen yedekleme araçlarını kullanabilirsiniz). Gereksiz dosyaların (mp3, video, resim vs.) kopyalanmaması içinde yine önlemler alabilirsiniz.

Yedekleme ünitesini hangi noktada çalıştıracaksınız bilemiyorum ancak sunucu odanız ile aynı ortamda çalışacak ise yine dikkat edilmesi gereken noktalar var. Hiç kimsenin başına gelmesini istemeyiz tabiki ancak bir felaket durumunda (yangın, sel vb.) tüm verilerinizi yedeklerinizle beraber kaybedebilirsiniz. Bu durum için ise yedeklerinizi bir tape ünitesi ile alırsanız hem yedekleriniz aynı ortamda bulunmayacak hemde oluşturacağınız yedekleme politikanız ile arşivlenmiş olacaklar. QNAP içinde bir yatırım söz konusu, tape ünitelerinin de fiyatlarına da bakmanızı tavsiye edeceğim ancak QNAP vb. cihazlarından daha yüksek olabilir fiyatları. Ayrıca yedeklemek için tape kartuşları almak durumunda kalacaksınız.

Terminal sayınız az, ekonomik ve alternatif çözümler üretilebilir. Yazımı yazarken sonsuz bütçem varmış gibi hareket ettim ancak takdir edersiniz ki yedekleme konusu verilerinizin ne kadar kritik olduğu ve kaybı durumunda kaybedecekleriniz ile doğru orantılı bir kavram. Belki ciddi bir yatırım ile kurduğunuz altyapıyı uzun süre kullanmayacaksınız ancak ihtiyaç anında verilerinizi kabul edilebilir şekilde geriye dönebiliyorsanız sorun yok demektir.

İyi çalışmalar. 

 
Gönderildi : 30/12/2011 02:44

(@OzanBEKTAS)
Gönderiler: 49
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

İki Serkan beyede teşekkür ederim. Serkan ATEŞ bey; detaylı şekilde yorumladınız tekrar teşekkürler. Sunucu üzerinde önemli verileri tutup sunucuyu yedekleme planlarımızdan birisiydi. Müşterimiz her kullanıcısı için ayrı süre ve şekil planlaması yapılabilmek, outlook yedeklerinden masaüstündeki klasörlere kadar dosya bazında yedek almak istediğinden, bizde bu konuda tecrübesiz olduğumuzdan dolayı ne yapacağımızı tam olarak çıkaramadık açıkçası.

 
Gönderildi : 30/12/2011 03:36

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba,


Burada hemen devreye girip bir iki özet konuya temas etmek istiyorum. QNAP ürünleri ile birlikte belirli sayıda kullanıcı için kullanılan ücretsiz bir yazılımla birlikte gelmektedir. Synology ürünlerinde ise yine ücretsiz ve sınırsız kullanıcı için kullanabileceğiniz benzer bir yazılım gelmektedir.


Ancak siz gerçekten backup planı oluşturmak istiyorsanız minimum bir kayıp düşünüyorsanız bence Acronis Client ve Sunucu lisansları alıp dedeplication ile birlikte kullanıp yedekleme işlemi yapabilirsiniz. Veya Symantec Backup programlarıylada bu işlemleri yapabilirsiniz.

 
Gönderildi : 30/12/2011 06:53

(@OzanBEKTAS)
Gönderiler: 49
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Rafet bey teşekkürler, Synology cihazlarına detaylı şekilde bakmadım birazdan onlarada bakacağım. İki markadaki cihaz-yazılımı da tecrübe ettiyseniz tavsiyeniz marka üzerine olur.

 
Gönderildi : 30/12/2011 13:13

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba,


Her iki ürünüde tecrübe ettim. İki üründe gerçekten piyasada gerçekten yer etmiş ürünler ancak hangi ürünü tercih edersiniz derseniz ben Synology tarafında oy kullanırım. Nedenleri oldukça çok örneğin üretiminde örnekleme değil birebir test ile üretilmektedir. Yani her üretilen cihaz tüm testleri yapıldıktan sonra satış yaptırılıyor. Diğer tüm üreticiler ise üretilen ürünlerden % lik dilimini alıp test yapıp cikan arızaya göre bantta bu oranda arızalı ürün üretilmiş olabilir şeklinde üretiliyor.


Bunu düşünmek bile bu ürünü tercih etme nedenleri arasında sayabilirsiniz.

 
Gönderildi : 30/12/2011 14:27

(@OzanBEKTAS)
Gönderiler: 49
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Yorumlarınız için teşekkürler Rafet bey.

 
Gönderildi : 05/01/2012 02:45

Paylaş: