Forum

iSCSI Iplerinin iSC...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

iSCSI Iplerinin iSCSI initiatordeki siralamasini degsitirmek

34 Yazılar
5 Üyeler
0 Likes
1,051 Görüntüleme
(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Teoman hocam switch yapın gigabit ise sas bir sistemden 128 MB/s ile okuma ve aynı hızda yazma yapabilmen lazım. Yedek bağlantı diye bir şey olmaz varsada muhtemel balance yapmışlardır cihaz birisi gittiğinde diğerini otomatik devreye alıyordur ama bu işlem genelde switch yardımı ile LACP yada TRUNK desteği ile yapılır ki her iki durumdada 1 DK. uzun bir süre trafik yoğun olduğunda yaparsan ve bu süre uzarsa işletim sistemi dosyayı almaktan vazgeçebilir. O hızlar yalan 😀 sonuçta bu iş senin witch sistemine bağlı anlık olarak öyle değerler verebilir ama sürekli olarak 1Gigabitlik ethernet kullanmıyorsan ki kullansan dahi RAID 10 bile o hızı almanda şüpheliyim ve gigabit kullanıyorsanda bu hız 128 MB/s geçmez.

 

Ethernet 10 Mbit   1.2 MB/s

Fast Ethernet 10/100 Mbit  12 MB/s

Gigabit Ethernet 1000 Mbit 128 MB/s

 

Tabi bu değerler switchin durumuna göre değişebilir birden fazla kaynaktan veri alacaksa cihaz jumbo frame destekli olmalı üstünede cihazda desteklemeli.

 
Gönderildi : 20/10/2010 13:43

(@TeomanEfendi)
Gönderiler: 798
Noble Member
Konu başlatıcı
 

 Hocalarim asagidaki semaya gore yapti adam bunu. Ancak! switcler uzerinde hicbir ilave konfigurasyon yapmadi, anladigini bile dusunmuyorum. Adam aha calisti iste bak ben gidiyroum havasinda, bir cok mevzudan anlamadigi acik acik ortada. Siz  LACP, trunk vs demissiniz, eger bu adam anlasin bunlari tirnaklarimi yerim.

  • Simdi bu sistemin dogru (olmasi gerektigi gibi) caslitigini anlamam icin ne gibi test ve kontroller yapmaliyim? Ve ne gibi degerler okumaliyim? Cunku bu adamlar kapidan cikip gittikten sonra bu isin geri donusu olmayacaktir. Yani siz benim yerimde olsa nelerden, nasil emin olurdunuz?

Tum isletim sistemleri Windows 2008 R2 Enterprise ve Datacenterdir.

Tum switchler ve NICler Gigabittir.

HardDiskler 15K SAStir.

Kablolar CAT 7'dir.

 

 

 
Gönderildi : 21/10/2010 00:45

(@recepyuksel)
Gönderiler: 1893
Üye
 

Teoman Hocam,


Şuanki durumunu çok iyi anlıyorum ve elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum inşallah bir faydamız dokunur ve doğru düzgün için rahat kullanabilirsin ürünü.


Bu arkadaş size serverlardan swichler 2 şer kablo çektirdisize ethernet kartları aldırdı ama bence server ile swich arasında tek kablo ile bence daha performanslı çalışırsın. Server'dan her iki network swichine sadece 1 er kablo çekerek deneyebilirmisin?


IP adresleri 10.0.1.1, 10.0.1.2 gibi neden yapılmadıda 10.0.1.1, 10.1.2.1 gibi bir düzen seçildi anlamadım bunun özel bir sebebi varmıydı? 


Storage üzerinde bir managemen IP adresi tanımladınız değilmi? Server iSCSI diske bağlanırken her iki kontroller'ı kapsayan bu management IP adresi ile disklere bağlanıyormu? Daha önce yazmıştım storage üzerindeki tek tek portlara verdigin IP adreslerine değilde değilde management IP adresine daha hızlı ve güvenli bir bağlantı sağlayabilirisin.


Firmanda kullanıdığın managemen bir swich var ise (mesela HP 54XX serisi gibi) bu swich kullanarak bu ürün ile serverlarını haberleştirmeyi deneyebilirmisiniz? Ben Dell swichlerin seni yavaşlattığını düşünüyorum.


Okuma yazma hızlarını server ve storage üzerindeki diskin markası modeli, hızı, cache'i, işletim sistemi(storage tarafında firmware versiyonu) ve raid yapısı etkileyecektir bu sebeple burada net bir rakam bulmam ve bunun sağlanıp sağlanmadığını test etmen kolay olmayacaktır. Bu konuda önerim eğer varsa bir büyük database kullanan programın (ERP, muhasebe yazılımı vs.) bu iSCSI disklere taşı database'ini sonra sistemi devreye al, 1 hafta kullanıcıları ve sistemi takip et herhangi bir yavaşlık şikayet gelmiyorsa ürünün senin işini görüyor demektir bence. Bu test aşamasında kullanıcılara test yaptığını çaktırmadan sistemden aylık veya 3-4 ayda bir aldıkları hazırladıkları sistemi databasi okuma yazma konusunda yoran raporları almalarını iste burada çıkan sonuçları geçmişteki sonuçlarla karşılaştırmaya çalış 1 -2 dk'lık sorunu bile hisseder muhasebeciler. Br backup yazılımın varsa şuanki çalışan hali ile database'in backup'ını tape ve başka bir medyaya ne kadar zamanda aldığı eski loglarda vardır yeni storage üzerindeki hali ile backup aldırıp ve bu backup sürelerini eskileri ile karşılaştırabilirsin. Bu testlerdeki değerler arasındaki fark çok uçuk ise adamlara bakın benim eski backup durumum ve yen backup durumum arada mesela 1 saat fark var bu ürün benim işimi görmüyor aradığım bu değil deyip getirdikleri gibi götürmelerini isteyebilirsin. Yada daha iyi çıkar bu değerler güle güle kullanırsın. Database testlerinden bir sonuç çıkarabileceğini düşünüyorum. Biraz riskli ama ürüne vereceğiniz parada o kadar fazla. Riske girmeye değer bence.


Belki bu süreçte bakmışsındır karşılaşmıssındır ama aşağıdaki dökümanlara daha performanslı ve güvenli bağlantı ile bilgi edinmek için tekrar göz atmanızı tavsiye edeceğim.


http://i.dell.com/sites/content/business/solutions/engineering-docs/en/Documents/reference-architecture-hyper-v-rack-servers-equallogic-iscsi-storage.pdf


http://www.principledtechnologies.com/clients/reports/Dell/DellPVMD3000iOLTP1108.pdf


http://docs.danielkassner.com/dell/ISCSI_optimization_EQL.pdf


Kolay Gelsin. Saygılarımla.

************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde sonucu burada paylaşırsanız,
sizin ile aynı problemi yaşayanlar için yardım etmiş olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise "çözüldü" olarak işaretlerseniz
diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
************************************************************

 
Gönderildi : 21/10/2010 03:01

(@TeomanEfendi)
Gönderiler: 798
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Hocam Ip adreslerini niye oyle secti onu bilmiyorum ama aynen boyle. Acikcasi pek ne yaptigini bilen biri degil. Sonucta bu son denemede kullandigimiz ve ilk defa calisan cozumde sizden geldi. Ona sadece soylediklerinizi tercume ettim o da denedi. Ilk konfigurasyonda da IPleri boyle ayarlamisti.

Management Ipleri tanimli. Semayi biraz daha yalin olsun diye eklemedim onlari.

 Benim ortamda Dell'den baska hicbir urun yok hocam. Ama yeni server odasi icin Dell'le ilsilkileri kesecegim galiba. Sifirdan bir sistem kuramiyorlarsa artik ne diyeyim. Acikcasi sisteme gvenim ve tadim kacti. Calissa bile icimde her zaman bir uhde olacak...

 

Test icin ise muhasebe olanagim yok. iomega diye bir software denk geldim onu download edip deneyecegim.

Verdiginiz linklere bir goz atacagim.

Az once bir kac test daha yaptim. Paylasima actigim klasore (iSCSI uzerinde) network uzerinden 1.38GBlik dosyayi  45 saniyede kopyaladi.

tekrar cok tesekkurler. tekrar durumlar hakkinda haberdar edecegim 🙂

 
Gönderildi : 21/10/2010 06:31

(@huseyinertugrul)
Gönderiler: 1112
Noble Member
 

Selamlar,
Dell ürünleri gerçekten iyi ürünler fakat burada bir konfigrasyon sıkıntısı var gibi. Sunucular üzerinde MPIO devreye girdimi bunu tespit etmek gerek. Birden fazla Ethernet ile yapılan bağlantının esprisi MPIO dur, saniyede 100 mb üzeri bir değer yakalıyor olmanız gerekli diye düşünüyorum. Üst seviye bir Dell storage ile saniyede 250 mb değerlere MPIO ile ulaşmıştık.

Birde bu ürünlere para verip aldıysanız ve kurulum kısmını dell üstlendiyse sistem düzgün çalışana kadar işlerini yapmak zorundalar, gerekirse dell türkiye ofisi ile görüşülüp yardım istenebilir.

 
Gönderildi : 23/10/2010 18:37

(@TeomanEfendi)
Gönderiler: 798
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Huseyin hocam MPIO kurulu (Windows 2008 R2'ya ait olan) ve o bahsettiginiz hiz herhal benim icin ruya:))) Bu urunu para verip aldik ve kurulumda dahil elbette ama beceremediler bu isi iste. Storage MD3200i ve 9x600GB 15K SAS ve RAID 10. Bu sistem paket olarak geldi yani hersey onlardan. Anahtar teslimi yapip gitmeleri lazim ancak Dell teknisyeni daha once Windows 2008 R2 ile hic yapmadigini 2003te boyle sorunlqar olmadigini soyleyip duruyor. Turkiye'de olsaydim sorun cozulurdu diye dusunuyorum :))

 
Gönderildi : 24/10/2010 00:53

(@huseyinertugrul)
Gönderiler: 1112
Noble Member
 

Siz nerede bulunuyorsunuz şu an?

 
Gönderildi : 25/10/2010 02:12

(@ertanerbek)
Gönderiler: 4522
Famed Member
 

Üstad senin yerinde olsam o kadar ip kullamak yerine iki portu birleştirip siwtch üzerinde bu portları trunk ( varsa lacp ) yapar ve aynı portları diğer vlanlarada üye yaparım ( birden fazla vlana üye olmuyorsa onlarda vlanlar için trunk kullanıp ) iki IP den bu işi tamamlarım. 

 
Gönderildi : 25/10/2010 04:59

(@TeomanEfendi)
Gönderiler: 798
Noble Member
Konu başlatıcı
 

 Dell elemani bugun tekrar geldi ve baglantilari tamamladi. Baglantilar saglikli gorunuyor ancak simdide yeni bir sorun nuksetti. Arastrip geri gelecek. Basitce diske yazma yapamiyoruz :))) Bu sadece 2 serverda oluyor.. Sebebi ne olabilir?

&nbsp

&nbsp

&nbsp

&nbsp

 
Gönderildi : 26/10/2010 16:52

(@TeomanEfendi)
Gönderiler: 798
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Sistemi kurcalarken Disk Managementten iSCSI Volume'i Offline ve Online yaptim sorun duzeldi. Galiba en sonunda mutlu sona ulastim :))) Bu tecrube sonunda Dell'in bu konuda henuz yeterli tecrubeye sahip olmadigini veya teknisyenlerini bu konuda yeterli egitemedigi sonucuna vardim. Sagolun sizler olmasaydiniz Dell'in elemanlari zaten pes etmisti. Cozume anlam veremediler ama iste calisiyor.

Simdi bu yapiyi iyice analiz edip ogrenme vakti:) Yani daha cok sorun:)))

 
Gönderildi : 28/10/2010 02:43

(@recepyuksel)
Gönderiler: 1893
Üye
 

Teoman bey geçmiş olsun diyelim artık. Zaten bu IT işi kurcalamadan bakarak öğrenilmiyor sende çok iyi biliyorsun artık bunu. Ürünü güzel günlerde kullanman dileklerimle hayırlı uğurlu olsun için rahat olsunda önemli olan o.
Artık yeni ürün kurulumunda sorun yaşadıklarında çözmediklerinide seni arar bu arkadaşlar.. 🙂 Yanlış hatırlamıyorsam 2 aydır bu ürünün kurulumu ile uğraşıyor bu arkadaşlar değilmi?  

************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde sonucu burada paylaşırsanız,
sizin ile aynı problemi yaşayanlar için yardım etmiş olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise "çözüldü" olarak işaretlerseniz
diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
************************************************************

 
Gönderildi : 28/10/2010 02:54

(@TeomanEfendi)
Gönderiler: 798
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Teoman bey geçmiş olsun diyelim artık. Zaten bu IT işi kurcalamadan bakarak öğrenilmiyor sende çok iyi biliyorsun artık bunu. Ürünü güzel günlerde kullanman dileklerimle hayırlı uğurlu olsun için rahat olsunda önemli olan o.
Artık yeni ürün kurulumunda sorun yaşadıklarında çözmediklerinide seni arar bu arkadaşlar.. 🙂 Yanlış hatırlamıyorsam 2 aydır bu ürünün kurulumu ile uğraşıyor bu arkadaşlar değilmi?  

 

3 ay oldu hocam :)) Actim burda bu mesaji okuttum onlara kac defa bak burda adam bunu bunu diyor diye:))) Sizleri taniyorlar, yuzunuzu unutmazlar artik :)))

 
Gönderildi : 28/10/2010 03:01

(@recepyuksel)
Gönderiler: 1893
Üye
 


Teoman bey geçmiş olsun diyelim artık. Zaten bu IT işi kurcalamadan bakarak öğrenilmiyor sende çok iyi biliyorsun artık bunu. Ürünü güzel günlerde kullanman dileklerimle hayırlı uğurlu olsun için rahat olsunda önemli olan o.
Artık yeni ürün kurulumunda sorun yaşadıklarında çözmediklerinide seni arar bu arkadaşlar.. 🙂 Yanlış hatırlamıyorsam 2 aydır bu ürünün kurulumu ile uğraşıyor bu arkadaşlar değilmi?  


 


3 ay oldu hocam :)) Actim burda bu mesaji okuttum onlara kac defa bak burda adam bunu bunu diyor diye:))) Sizleri taniyorlar, yuzunuzu unutmazlar artik :)))



🙂

************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde sonucu burada paylaşırsanız,
sizin ile aynı problemi yaşayanlar için yardım etmiş olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise "çözüldü" olarak işaretlerseniz
diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
************************************************************

 
Gönderildi : 28/10/2010 03:09

(@selcuksarlak)
Gönderiler: 5
Active Member
 

Merhaba alakasız olabilir ama konuyla ilgili kaynak bulmadım . Şimdi ben localde kullandığım storge ünitesi var ISCSI olarak bilgisayarlarıma bağlayabiliyorum bir problem yok.. Sonra ben 3260 ve 8080 portuna güvenlik duvarından yönlendirme yaptım (8080 qnap web panel istediğim yerden erişebiliyorum uzak ip ile)

Fakat 3260 portunu kullanarak uzak ip ile "iscsi initiator" ile bağlantısını yapınca inactive olarak geliyor connection deyince connection failed hatası veriyor bir türlü bağlayamadım biryerlerde eksik bir firewall problemim var ama çözemedim

 
Gönderildi : 22/11/2014 13:07

(@recepyuksel)
Gönderiler: 1893
Üye
 

Selçuk bey merhaba,

Uzak bir lokasyondan firmanızdaki storage'e iSCSI bağlanmaya çalışıyor iseniz bağlanabileceğinizi sanmıyorum. Gerekli Güvenlik portları kadar Network hızıda önemli bu bağlantıda.

Saygılarımla. 

************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde sonucu burada paylaşırsanız,
sizin ile aynı problemi yaşayanlar için yardım etmiş olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise "çözüldü" olarak işaretlerseniz
diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
************************************************************

 
Gönderildi : 22/11/2014 18:48

Sayfa 2 / 2
Paylaş: