Forum

MDF dosyasını b...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

MDF dosyasını bölmek

7 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
1,943 Görüntüleme
(@Cihan_Aksoy)
Gönderiler: 13
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Sql Server 2008'de sürekli büyüyen 2 adet veritabanım var. Birtanesi sistemimde ki tutulan loglar. Kim girmiş kim çıkmış ne yapmış v.s. Diğeri ise genel tüm sistemler için kullanılan. Bunun boyutu 12GB ve ayda 1GB civarı büyüme gösteriyor. LOG veritabanı ise 3 günde 2GB büyüyor ortalama. Şuan 2GB boyutunda çünkü yeni sıfırladım. 

 Benim sormak istediğim şey acaba bunların MDF dosyalarını TempDB 'de ki gibi 1Gb 1Gb bölebilir miyiz? Bu konuda türkçe olarak detaylı bir yazısı olan DBA var ise çok sevinirim. En önemlisi işlemleri otomatik yaptırabiliyorsak çok güzel olacak. Yani şunu diyebiliyorsak mesela "Şu MDF dosyasını en büyük 1GB dosyalar olacak şeklinde otomatik olarak böl" ama böyle bir şansımız yok sanırım hiç görmedim. 

 Şimdiden çok teşekkür ederim 

 
Gönderildi : 14/02/2014 17:42

(@caglarozenc)
Gönderiler: 247
Reputable Member
 

Merhabalar, 

Öncelikli olarak istediğiniz olay farklı diskler üzerinde ndf'ler ile tutulabilecek bir partitioning işlemdir. Bunu manuel yapabilmeniz için gerekli function yazmanız gerekebilir ama enterprise edition mevcut ise sisteminizde otomatik olarak table & index partitioning yapabilirsiniz bu konuda  http://www.sqlakademi.com/sql-server-2012/sql-server-table-index-partitioning.html bu adres size yararlı olabilecektir. 

İkinci bahsedeceğim kısım ise, eğer DB yapısı bahsettiğiniz şekilde hızlı büyüme içerisinde ise auto growth özelliğini DB'nin recovery model bilgisinin kontrol etmeniz gerekmektedir diye düşünüyorum. 

 
Gönderildi : 17/02/2014 14:41

(@Cihan_Aksoy)
Gönderiler: 13
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Bunu sağlıklı olarak yapabileceğimi sanmıyorum çok fazla birşey bilmiyorum mssql hakkında ancak şunu sormak istiyorum; MDF dosyasını 4-5 parçaya bölerek (yani mesela şu şu tablolar şu dosyada dursun diğerleri şurada dursun gibi) otomatik işlem yaptırabileceğimiz bir olayı yok mu mssqlin ?

 
Gönderildi : 18/02/2014 02:31

(@caglarozenc)
Gönderiler: 247
Reputable Member
 

Cihan Bey,

 Belirttiğim Makaleyi okudunuz mu ? Yada Yukarıda yazdığım yazıyı ?  

 
Gönderildi : 18/02/2014 12:20

(@Cihan_Aksoy)
Gönderiler: 13
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Evet okudum ancak dediğim gibi bu olayı sağlıklı bir şekilde çalıştırabileceğimi sanmıyorum. Benim aradığım MDF dosyasını bölmek ile ilgili birşeyler. Bunda bırakın tabloyu tablonun sütununu farklı bir dosyaya alıyorsunuz. Buda şu durumumda beni aşıyor 

 
Gönderildi : 20/02/2014 01:10

(@caglarozenc)
Gönderiler: 247
Reputable Member
 

Aslında MDF bölmek gibi bir durum söz konusu değil ancak bahsettiğim ve makalesini verdiğim gibi bazı tabloları o mdf içerisinde çıkartıp farklılaştırabilir ve mdf'i ancak bu şekilde bölebilirsiniz, bu işlemi otomatik olarak yapabilmeniz için ise ya SQL Server Enterprice edition olması gerek yada bu işlemleri yapabilecek functionları yazmanız gerekir.. 

Bu tarz bir ihtiyacınızın olma sebebi tam olarak nedir ? Belki danışmanlık almak isteyebilirsiniz. Yardımcı olabilirim bu konu hakkında.. 

 
Gönderildi : 20/02/2014 02:57

(@Cihan_Aksoy)
Gönderiler: 13
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

MDF dosya boyutum 10GB boyutunu aştı ve artık disk 10GB dosyaya yazmak için zorlanıyor bazen. Bende bunu 4'e 5'e bölerek diskin yükünü hafifletmek istiyorum.

Danışmanlık için bir arkadaş ile görüşeceğim. Özel mesaj ile skype adresinizi gönderirseniz sizinlede görüşmek isterim

 
Gönderildi : 23/02/2014 17:35

Paylaş: