Forum

SQL Server'da kayıt...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

SQL Server'da kayıt kilitleme (lock) problemi.

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
3,654 Görüntüleme
(@fcelik)
Gönderiler: 49
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar;


Veritabanını SQL Server'da tutan bir yazılım geliştireceğim ve şu anda ön etüdlerimi yapıyorum. Sorum kayıt kilitleme konusu ile ilgili. Yerli ve yabancı dökümanlara göz attım (transaction, isolation level, nolock, rowlock, holdlock bla bla bla) ancak tam olarak istediğim sonucu alamadım. Uygulamamda (C# Windows Application) yapmak istediğim şey şu;


1 - clientA - connA - mevcut kayıtlardan bir kayıt seçecek (SELECT * FROM t1 WITH(rowlock veya nasıl bir kilit komutu ?) WHERE id=1) ve çekilen kaydı form üzerinde ilgili alanlara bind edecek. Buraya kadar sorun yok.


2- clientB - connB - aynı formda aynı kayıt için (WHERE id=1) aynı işlemi yapamayacak. Kaydı çağırmak istediğinde kayıt x kullanıcı veya x idli connection tarafından kilitlenmiş uyarısını (exception oluşacak) verecek. Ne zamanki connA işini bitirecek (formu kapatacak veya gerekli değişiklikleri UPDATE edecek) yada bağlantısını sonlandıracak (bu durumda kilit yine serbest kalacak) connB düzenleme için kaydı alabilecek. Burada şöyle bir soru sorabilirsiniz. "connA kaydı forma aldıktan sonra formu açık unutursa o kayıt asla seçilemeyecek ve kullanıcının update yapması yada formu kapatması gerekecek", evet doğrudur aynen istediğim şey bu. UPDATE amacı ile forma çağırılan satır kilitlenecek ve kilitleyen bağlantı kapatılana kadar kilitli kalacak. Çıkan uyarıda (exception) connection id veya terminal id, ip si vs. gibi herhangi birinin bilgisini istememin sebebide diğer kullanıcılar ilgili kişiyi uyarabilsin diye.


Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

 
Gönderildi : 30/06/2010 17:34

(@FerhatIndi)
Gönderiler: 467
Honorable Member
 

Linke goz atarmisin.

 
Gönderildi : 08/07/2010 10:59

(@onureray)
Gönderiler: 37
Eminent Member
 

merhaba arkadaşım. sana önerim direkt olarak bu kontrolü sqlservera brakmaman dır.  çünkü lock optimizasyon sql 2008 haricinde 2005 veya 2000 lerde tam anlamıyla çileden çıkma sebebidir. normalde zaten sql aynı anda 1 tablo üzerinde 2 adet transactionı partitionlar yoksa çalıştıramaz. otomatik olarak tabloyu locklar. aynızamanda lock optimizasyonda rowlock konutu o rowu locklamanı sağlasada aslı olay lockı minimuma indirmek ve query timeoutların önüne geçmektir.


sana bir çözüm önerisinde bulunacağım.


 öncelikle bu tarz işlemler için transactional spler kullanmalısın ve o tabloda o kayıt için bir flag kontrolü koy.  örneğin


SELECT * FROM t1 WITH(nolock) WHERE id=1 and isopen=0 gibi. bunu da transaction blok içinde değerlendir.


begin tran


SELECT @isopen=isopen FROM t1 WITH(nolock) WHERE id=1


if @isopen=1


begin


          select 'müsait değil' veya return -1


end


else


begin


         update t1 set isopen=1 where id=1


         --diğer işlemler


end


if şööyleyse rollback


değilse commit gibi..

 
Gönderildi : 30/07/2010 15:24

Paylaş: