Forum

SQL server authenti...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

SQL server authentication

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
437 Görüntüleme
(@muratgezer)
Gönderiler: 14
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar,


SQL server çalışmaya bir süre önce başladım, çeşitli dökümanlar okudum, fakat pratik anlamda tecrübeli arkadaşlardan öğrenmek istediğim şeyler var.


Mesela


 bu resimde SQL serverın authentication özelliğini ayarlıyoruz.


Yeni bir login olustururken de


 kullanıcı için belirlediğimiz authentication secenegi var.


İlk resimde sectigimiz ile bu resimde sectigimiz birbiriyle direkt ilgilimi. Yani ilk resimde sectigimiz authentication tipine gore burda kullanıcı için authentication metodumu secebiliyoruz. İlk resmin anlamı sadece bu mudur? Başka bir amacı var mı?


İkinci sorum:


Windows authentication özelliği kullanılarak Windowsta tanımlı olan  bir kullanıcıyı SQL serverda olusturup , bu user ile  SQL serverın bulundugu PC ye giren bu kullanıcı izinlerine göre Enterprise managerda işlem yapabiliyor denemelerime göre.İzni olan database in tablolarına vb bakabiliyor.


 


Bir Login olusturduk diyelim. SQL authentication a sahip olsun. Bu kullanıcı biz SQL enterprise manager ı acarken databadeki tablolara vb bakarken işimize yarar mı. Yani ben bu kullanıcının haklarıyla database e girmek için  ne zaman bu kullanıcının SQL autentication bilgisini kullanıcam. Enterprise manager bana kullanıcı adı ve şifre sormuyo bu kullanıcıyla ilgili.


Windows authenticationa sahip bir kullanıcıyı anlıyorum. Fakat nasıl bir senaryo olcakki SQL authentication ile olusturan kullanıcının haklarıyla database e baglanılsın.


 


Sevgiler

 
Gönderildi : 25/04/2008 13:21

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 32985
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba Murat bey


öncelikle ilk sorunuz ile başlayalım . SQL Server kurulurken size sunucunun hangi kimlik dorulama seçeneğini destekleyeceğini sorar ve bu seçim sonucu siz ya mixe yada sadece sql authentication u kulllanabilirsiniz. Ancak bu ayarı daha sonrada yani sql kurulumundan sonrada değiştirebilirsiniz ki ilk resim bu menüyü gösterir. Yani ilk resim sql server ın kimlik doğrulamada göstereceği desteği ayarlarken ikinci bölümde açacağınız kullanıcı tipini seçiyorsunuz .


İkinci sorunuza gelince ;


açacağınız bir kullanıcı için server ve database bazında yetkiler veriyorsunuz .Yani kullanıcı tanımlarken veya tanımladıktan sonra kullanıcı özelliklerine girdiğinizde yukarıdaki sekmeler size bu konuda yardımcı olacaktır. Örneğin bir muhasebeci bir erp programına bağlanacakve bu erp programı da sql e bağlı ise bu kullanıcıya server role u vermeye gerek yoktur . Database üzerinde yetki vermek yeterlidir. Ancak DB üzerinde de yazma okuma vb yetkilerin yine bu sekmelerde ayrıca tanımlandığını unutmayın .


 

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 25/04/2008 14:33

(@birolaydugan)
Gönderiler: 867
Prominent Member
 

Genelde Bir cok SQL üzerinde çalıçan uygulamalarda tek bir kullanıcı tanımı yapılıyor ve ilgili database full yetki veriliyor,uygulamaya erisim icin ise database icindeki user table' larına tanımlı olan kullanıcılar ile islem gerceklesiyor.yani bir nevi sizin baktıgınız yer SQL yönetimi,ve bakımlarının yapılacagı ayarlar kısmıdır.


Uygulama icin gecerli olan kullanıcı işlemleri ilgili uygulamanın yonetim aracı kullanılarak ,terminal tanımlama,user acma,firma açmanıza olanak sağlamaktadır.

 
Gönderildi : 25/04/2008 20:04

Paylaş: