Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] ESXi ve vCenter VLAN networkuna gecis

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
659 Görüntüleme
(@alpayakyol)
Gönderiler: 202
Reputable Member
Konu başlatıcı

[#550874]

Soyle bir senaryo var:

2 adet esxi server ve 1 ader vcenterdan olusan vsphere ortaminda, simdiye kadar vlan ortami kullanilmadi. Butun cihazlar tek bir subnet 192.168.103.x /24 icindeydi.

simdi VLAN ortami kuruluyor ve ESXI, vCenter serverlarin IP adresi ve VLAN guncellecek.

Esxi serverlarin her birinde managementi icin bir adet 1 gb port var, kablo orya takili ve simdiki management IP adres orya tanimli.

Esxi serverlar 1 adet 10Gb port ile pciex karti ile sanal makinalara hizmet veriyor. Sanal makinalar kendi VLANïnda kalmaya devam edecek.

Aruba 6200 switch uzerinde esxi management portlarinin takili oldugu portlara native VLAN olarak 109 verilecek. 

ESXi networkun yeni ayarlari icin resimdeki gibi MGMT VLAN109 Portgroup ve VMkernel MGMT VLAN109 olusturdum yeni IP adresini verdim.

Sirasiyla IP adresi guncelleme islemi dogru sekilde nasil yapilir?

Planim su sekilde:

ESXi yeni adreslerini DCUI uzerinden girmek

Network baglantim kesilecek, Switch uzerinde Porta VLAN ayari yapmak

ESXia yeni IP adresi uzerinden baglanmak

vCenter eski IP uzerinden ulasilamayacagi icin ESXi uzerinden Web Console ile vCenterin yeni IP adresini girmek, vnic olarak MGMT Port grubuna baglamak

vCenter yeni IP ile baglanti denemesi yapmak, normalse diger sanal makinalarin ulasimi kontrol etmek

Planda eksik, yanlis, fazlalik varsa feedback verebilirseniz memnun olurum.

IMG 1881

Gönderildi : 24/10/2025 19:31
(@tayfundeger)
Gönderiler: 1962
Noble Member Yönetici

Gönderen: @alpayakyol
↑

Soyle bir senaryo var:

2 adet esxi server ve 1 ader vcenterdan olusan vsphere ortaminda, simdiye kadar vlan ortami kullanilmadi. Butun cihazlar tek bir subnet 192.168.103.x /24 icindeydi.

simdi VLAN ortami kuruluyor ve ESXI, vCenter serverlarin IP adresi ve VLAN guncellecek.

Esxi serverlarin her birinde managementi icin bir adet 1 gb port var, kablo orya takili ve simdiki management IP adres orya tanimli.

Esxi serverlar 1 adet 10Gb port ile pciex karti ile sanal makinalara hizmet veriyor. Sanal makinalar kendi VLANïnda kalmaya devam edecek.

Aruba 6200 switch uzerinde esxi management portlarinin takili oldugu portlara native VLAN olarak 109 verilecek. 

ESXi networkun yeni ayarlari icin resimdeki gibi MGMT VLAN109 Portgroup ve VMkernel MGMT VLAN109 olusturdum yeni IP adresini verdim.

Sirasiyla IP adresi guncelleme islemi dogru sekilde nasil yapilir?

Planim su sekilde:

ESXi yeni adreslerini DCUI uzerinden girmek

Network baglantim kesilecek, Switch uzerinde Porta VLAN ayari yapmak

ESXia yeni IP adresi uzerinden baglanmak

vCenter eski IP uzerinden ulasilamayacagi icin ESXi uzerinden Web Console ile vCenterin yeni IP adresini girmek, vnic olarak MGMT Port grubuna baglamak

vCenter yeni IP ile baglanti denemesi yapmak, normalse diger sanal makinalarin ulasimi kontrol etmek

Planda eksik, yanlis, fazlalik varsa feedback verebilirseniz memnun olurum.

IMG 1881

vCenter ve ESXi versiyonunuz nedir? 

ESXi'ları DCUI üzerinden direk değiştirebilirsiz. DNS kayıtlarınız var ise A kayıtlarını düzenlemeyi unutmaıyn ama. Ayrıca vCenter'ın versiyonunuzu bilmiyorum ama IP değiştirmeniz vCenter Server'in servislerini crash edecektir. Bundan dolayı vCenter Server'i yeniden kurabilirsiniz. Eğer özel bir konfigurasyonunuz yok ise -ki yok diye görüyorum.

Tayfun DEĞER
Cisco Champions, vExpert, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud
https://www.tayfundeger.com
Mail: [email protected]

Gönderildi : 24/10/2025 19:35
(@alpayakyol)
Reputable Member
Konu başlatıcı

Tayfun bey cevap icin tesekkurler.

vCenter 7, ESXi lar 6.7 diye hatirliyorum, su an erisimim olmadigi icin ogrenme imkanim yok pazartesiye kadar.

vCenter kurulumdan sonra yedekten de donemeyiz heralde bu durumda her turlu vCenter yeni kurulum yapip Hostlari tekrar yapiya mi ekleyecegiz.

IP adresinin degistirimesinde crash oldugunu bilmiyordum daha once.

Gönderildi : 24/10/2025 19:41
(@alpayakyol)
Reputable Member
Konu başlatıcı

2 farkli lokasyonda bu islemleri gerceklestirdim, herhangi bir problem olmadi.

ESXi makinalari tekrar vCenter'a bagladim, normal calismaya devam ettiler.

Gönderildi : 28/10/2025 22:43
Paylaş: