Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

vmware esx 3.5 de consolidated backup

17 Yazılar
6 Üyeler
0 Likes
524 Görüntüleme
(@MehmetDurmaz)
Gönderiler: 16
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Herkese Merhaba,


        Öncelikle tek bir Esx server'ım var ve storage kullanmıyorum.. Ayrı bir fiziksel server üzerinde de 2003 standart x32 kurulu, bu serverı da backup proxy olarak kullanmayı düşünüyorum. CA Brighstor 12 ile backupları almayı düşünüyorum ama consolidated backup olarak çalışan sunucuda ve ESX üzerinde yapmam gerekenleri tam olarak anlayamadım. İnternet'de genelde storage üzerinde çalışan sistemlerin backup prosedürleri bulunmakta.


Esx sunucu üzerinde şuan bir tane 2008 server kurulu ve Domain controller olarak çalışmakta, bir tanede 2003 server kurulu buda Virtual Center olarak çalışmaktadır. Backup Proxy olarak kurulan server da domaine katılmıştır.


Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşların tecrübelerinden yararlanmak isterim.


İyi Çalışmalar..


Mehmet

 
Gönderildi : 02/02/2009 15:00

(@mustafakilic)
Gönderiler: 773
Prominent Member
 

Merhaba Mehmet Bey,

Öncelikle yapınızdan bahsettiğiniz için teşekkürler. Ama ufak bir karışıklık var. Hangi tür dataları nereden,nereye almak istiyorsunuz. Bu konuyu biraz daha açarsanız daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz.

 
Gönderildi : 02/02/2009 16:04

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Merhaba

anladığım kadarıyla storage kullanmıyorsunuz ve esx diskleri üzerinde duran OS backup larını ayrı bir fiziksel server üzerine alacaksınız.

vcb kullanmayacaksanız vcb ile işiniz yok bu noktada, brightstore ile virtual center a bağlanıp backup target proxy backup sunucusu üzerinde ki diskler olarak gösterebiliyor olmanız lazım

 

 
Gönderildi : 02/02/2009 16:17

(@MehmetDurmaz)
Gönderiler: 16
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

anladığınız bölüm tamamen dogru, sistem tam bu şekilde olacak.


ama sizin sölediğinizi tam anlamadım!!! benim istediğim fiziksel olarak VCB (backup proxy server) üzerinden CA Brighstor 12.0 ile virtual Machine lerin yedeklerini nasıl alabilirim.

 
Gönderildi : 02/02/2009 18:36

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Mehmet bey,

Şimdi VCB ( VMware Consolidated Backup) bir tool'tur. Bununla herhangi 3rd yazılıma gerek kalmadan backup/imaj alma işlemi yapabilirsiniz ve sadece komut ile çalışır

CA Birghstore 12 yazılımının kullanımını bilmiyorum ama ESX server backup ı alabildiğini biliyorum. Bu program aracılığı ile ya Virtual Center a yada direk ESX e credential bilgilerini girerek bağlanabiliyor olmanız, işletim sistemlerini görebiliyor olmanız ve yedeği backup server üzerine alabiliyor olmanız gerek.

 
Gönderildi : 02/02/2009 19:20

(@onurvatandas)
Gönderiler: 175
Estimable Member
 

Merhaba.

BrightStor ile VCB nin entegrasyonu oldugunu biliyorum, fakat nasil kullanilacagi hakkinda BrightStor un dokumantasyonu yok mu? Daha once kullandigim bir sey degil o yuzden detaylari bilmiyorum. Fakat yapi su sekilde olacak: Proxy makinesinde BrightStor agent i ve VCB yuklu olacak, BrightStor uzerinden sanal makine backup almaya calistiginiz zaman ilgili komutlar entegrasyon sayesinde VCB ye gonderilecek ve sanal makinenin snpashot i alinip bu snapshot anindaki backup VCB araciligiyla proxy makinesine alinacak. Backup islemi bittikten sonra da yine gerekli komutlar VCB ye yollanacak ve VCB sanal makinenin snapshot ini kaldiracak.

VCB tarafinda sormak istediginiz bir soru varsa yardimci olabilirim.

 
Gönderildi : 03/02/2009 12:40

(@MehmetDurmaz)
Gönderiler: 16
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

  Ben şuan Ca brigtstor ile backup alabiliyorum onu çözdüm ama restore işlemini çözemedim:))


Nasıl yapıldığı hakkında bilgisi olan varsa ne alaa 🙂 


Brigtstor gibi bir saplantımda yok başka hangi programlarla esx üzerinden backup alıp restore edebilirim. ESX üzerinde exchange sunucuda var mailbox mailbox backup alabilmeli ve dönebilmeyim. Direk olarak ürün ismi değilde canlı olarak kullanıldığını bildiğiniz bir ürünü tavsiye ederseniz sevinirim..


Herkese teşekkürler & ii Çalışmalar..

 
Gönderildi : 08/02/2009 19:08

(@onurvatandas)
Gönderiler: 175
Estimable Member
 

Eger backup islemini VCB ile entegre olarak yaptiysaniz, restore islemini VMware Converter ile yapabilirsiniz.


Exchange gibi uygulamalari ise imaj bazinda degil de uygulama backup programlari ile yapmanizi tavsiye ederim (VCB ile entege olarak degil) ki dediginiz gibi istediginiz anda mailbox bazinda geri donebilesiniz.

 
Gönderildi : 08/02/2009 19:26

(@MehmetDurmaz)
Gönderiler: 16
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

VCB ile entegre olarak backup aldım. Vmware converter bölümünü okumam lazım:)


 Exchange bölümünde dediğinizi tam olarak anlamadım. VCB yi kullanmadan backup alabilirmiyim. Alabilirsem hangi programlarla ve nasıl???


Daha da önemlisi sizin yapmış olduğunuz herhangi bir sistem yok mu bu şekilde.(Canlı sistem veya test ortamı) Eğer varsa backup çözümleri nasıl sağlanıyor??

 
Gönderildi : 08/02/2009 20:14

(@bekirakgul)
Gönderiler: 237
Reputable Member
 

Symantec Backup Exec 12.5 öneriyorum bu konuda.Proxy olarak kurduğunuz servera yüklediğinizde , exchange agent ı exchange server ınıza yüklemeniz yeterli. İster mailbox olarak backup alın , ister storage grouplarınızı alın.12.5 ilede esx ve hyper-v gibi destekleride mevcut.

 
Gönderildi : 19/03/2009 14:49

(@KaanArslan)
Gönderiler: 28
Eminent Member
 

slm arkadaşlar,


benimde bir sorum olacak, ESX 3.5i yüklü 4 adet blade host var, SAN storage üzerindeki disklerde tutuluyor vm'ler.bir tanede management server.bu server üzerinden infrastructure client ile vm cihazlarını görebiliyorum.vcb ile komutlar yazılarak bir backup bat dosyası oluşturulmuş.şimdi ben buna backup dosyasına bir vm daha eklemek istiyorum nasıl yapabilirim bunu? yani içeriğinde 'uuid' diye bir değer var bu ne değeridir ve vm'nin bu uuid değerini nasıl öğrenebilrim?


vcbmounter ile örnek bir kod yazarsanız sevirinirim, san üzerinden en sağlam ve sağlıklı backupı nasıl alabilirim.şimdiden teşekkürler.

 
Gönderildi : 01/04/2009 19:55

(@onurvatandas)
Gönderiler: 175
Estimable Member
 

Merhaba,

VM in UUID sini .vmx uzantılı konfigurasyon dosyasının içinde bulabilrsin, artı sadece UUID belirterek backup almak zorunda değilsin, istersen isim ve IP belirterek de backup alabilirsin. Örneğin:

vcbmounter.exe -h <host_ip> -u <user> -p <password> -a IPADDR=<VM_IP> -t full(veya file) -m san -r <destination_path (örn: d:\tmp)>

Bu örnek bir komuttur, backup alma işlemi bittikten sonra da ikinci komutun çalıştırılması lazım (bu komutla alınan snapshot ve backup silinir), o da:

 vcbmounter.exe -h <host_ip> -u <user> -p <password> -a IPADDR=<VM_IP> -U <destination_path>

olması lazım. Benim de ezberimde yok aslında, vcbmounter.exe yazdığında help karşına çıkacak zaten.

 
Gönderildi : 01/04/2009 23:51

(@KaanArslan)
Gönderiler: 28
Eminent Member
 

yardımınız için teşekkürler,


VIC ile SAN storeg içeriğini Datastore browser ile görüyorum fakat her  hangi bir işlem yapmama müsade etmiyor permission denied iletisi alıyorum nedendir acaba? çok eskiden yaratılmış wm'ler var onları silmek istiyorum.

 
Gönderildi : 07/04/2009 20:20

(@KaanArslan)
Gönderiler: 28
Eminent Member
 

arkadaşlar help me 🙂 bu san:lun içine nasıl ulaşabilirim? kendi pc imden yada network üzerinden nasıl erişebilirim bu diske

 
Gönderildi : 21/04/2009 12:15

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

arkadaşlar help me 🙂 bu san:lun içine nasıl ulaşabilirim? kendi pc imden yada network üzerinden nasıl erişebilirim bu diske

Merhaba

Storage nedir?

storage içinde oluşturduğunuz LUN u windows initatior group ile bağladıysanız ulaşırsınız. Microsoft ISCSI Initatior ile initatior name i yazarak disk olarak görebilirsiniz lun ları. Ama dediğim gibi, windows da disk olarak görmek istiyosaınz storage tarafında initatior group type ı windows olmalı.

IP den de erişmeyi deneyebilirsiniz.

 
Gönderildi : 21/04/2009 17:26

(@KaanArslan)
Gönderiler: 28
Eminent Member
 

Storage HP blade SAN MSA 2000 VMFS, ESX 3.5 kurulu 4 tane host var SAN üzerinde çalışan. Management server üzerinden Vic ile host yönetimi yapabiliyorum fakat bir türlü SAN storage içine giremedim.

 
Gönderildi : 22/04/2009 12:11

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Dediğim gibi, üstteki koşulları yerine getirmelisiniz görmek için.

 
Gönderildi : 22/04/2009 15:12

Paylaş: