Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Sanallaştırma önerisi

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
544 Görüntüleme
(@hasansahin)
Gönderiler: 22
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

2 adet 80 core 512 ram server 2012 sistem var birinde sql server diğerinde iss çalışıyor. Donanımdan sorunlardan dolayı geçici olarak sql i iss e taşıdık ve tek sunucuda herhangi bir sıkıntı olmadan çalışıyor. Bu noktada bazı sorularım olacak;

1) Serverları replica çalıştırarak sistem güncellemeleri veya bakımlarda sistemin durmasını önleme konusunda,

2) Hyper-v veya vmware sanallaştırma çözümlerinden hangisi tercih edilmeli mi? Sanırım sistemi ayağa kaldırma süresini azaltacak.

Bir yazılımcı olarak neden sanallaştırma önermediklerini anlayamıyorum?

 

Yukarıdaki soruları zahmet olmazsa deneyimlerinize dayanarak cevaplayabilir misiniz?  Hangi seneryonun hangi avantaş ve dezavantajları vardır?

 

 
Gönderildi : 20/02/2017 20:46

(@zulfumehmetozcifci)
Gönderiler: 731
Prominent Member
 

2 Soru kişiden kişiye değişen bir kavram. Kullacının isteklerini karşılıyorsa idealdir. İmkanınız varsa biraz ikisini kullanın hangisi size ihtap ediyorsa onu kullanmaya devam edersiniz.

Kişisel bir olay

 
Gönderildi : 20/02/2017 21:11

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 32965
Illustrious Member Yönetici
 

Hasan merhaba,

Öncelikle elinde bir veri tabanı birde web sitesi var anladığım kadarı ile. Böyle bir platform için sanallaştırma ve sonrasında IIS için shared config, SQL için Always on yapman en güzel çözüm olur. Bu sayede fiziksel bir kesinti olması durumunda sanal sistemler sorunsuz olarak hizmet etmeye devam eder.

Hyper-V Cluster veya ESX cluster için storage lazım, ama eğer yapı tatilsepeti, yemeksepeti, gittigidiyor vs gibi çok ciddi büyük değil ise bence storage almanada gerek yok. Zaten IIS ortak klasörleri okuyacak paylaşım üzerinden. SQL de replikasyon yapacak. Bu durumda sanal sistemler aslında cluster olmayacak ama bir kesinti olur ise App katmanıda yani sanal katmanda değil uygulama katmanında çalışmaya devam edeceksin.

Burada sanal veya fiziksel ortak sorunların olacaktır.

Yani bu iki makineyi sanallaştırmadan da kullansan birisi gittiğinde DNS kaynaklı NLB olmadığı sürece bir kesinti olacak, DNS kaydınız güncelledikten sonra veya firewall kuralı belki düzelecek, bu web sitesini nasıl yayınladığına göre değişir.

Peki cluster çalışmayacak ise sanal yerine fiziksel kurabilir misin?

Tabiki evet, yani zaten cluster olmayacak ise hiç sanallaştırmaya girmeden direkt fiziksel makineler ile ilerleyebilirsin, ama makineler çok güçlü yani bu kadar CPU ve RAM sadece web sitesi için ise ok, fiziksel devam et, fiziksel az da olsa sanala göre daha performanslıdır.

Ama yok ben bu makineleri ilerde başka işler içinde kullanırım diyorsan sanal başla, hem bu sayede sanal başlarsan bir kere geçiş çok kolay olur. Örnek ESX veya Hyper-V kurdun, kullandın iki sene, node lar eskidi, yeni node aldın, yapıya dahil ettin hoca taşıdın sanal devam tekrar kurmaya gerek yok.

Fizikselda makine ana kartı gitti mi işin zor, makine eskidi yeniden kuracaksın

Uzun lafın kısası aslında iş yüklerini çıkar, sanalın da fizikselinde artısı eksisi var, sen karar ver.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 21/02/2017 01:00

Paylaş: