Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Vmware vsphere 5.0 a geçiş önerisi

3 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
320 Görüntüleme
(@Enisbuyukguner)
Gönderiler: 20
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Selam arkadaşlar,

ortalama 100 çalışının olduğu bir firmada sıfırdan bir windows domain alt yapısı kurulup (şuan hiç bir alt yapı yok), firma için haberleşme sistemi olarak da exchange 2010 a geçilmesi planlanıyor. benim kafamda ilk olarak domain controller,exchange server ve backup server olmak üzere 3 fiziksel sunucu ile işe başlamak vardı. fakat aklıma şöyle bir soru takıldı; acaba 1 fiziksel sunucu üzerine vsphere 5.0 ın ücretsiz versiyonunu kurup, hem domain controller hemde exchange i sanal makineler olarak mı kursam? yedekleme işini yine backup server üzerinden yapacağım.

bu arada domain controller a file server role ü eklenecek ve ortalama 700-800 GB lık herbiri 100mb civarı çizim dosyaları kullanıcılar tarafından kullanılacak. mail sunucusu içinse; kullanıcıların şuanki outlook pst boyutları, %30 kullanıcının 4-6Gb diğerlerinin 1-2Gb civarı. 

bu arada sanal makinelerin disk dosyaları storage maliyetlerinden dolayı fiziksel sunucunun local diskinde bulunacak (4+1 Raid 5  10k SAS diskler) 

sizce hangi senaryo daha mantıklı? yada önerebileceğiniz farklı bir senaryo var mıdır?

herkese şimdiden yardımları için teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

 

 

 
Gönderildi : 13/07/2012 17:47

(@cenkbaranak)
Gönderiler: 253
Reputable Member
 

Bir adet fiziksel sunucu üzerine Vmware ESXİ 5.0 versiyonu kurup bunun üzerine sistemlerini kurman daha mantıklı görünüyor. Kullanıcıların kullanacağı alan 700-800 GB yüksek bir rakam ve Exchange için gerekecek disk alanını düşünürsek fiziksel sunucu diskleri ile işin içinden çıkamazsın. Bu yüzden sanal olarak ISCSI özelliği taşıyan bir storage server almanı öneririm. Mesela yüksek maliyet istemiyorsan QNAP gibi linux tabanlı bir cihaz. File sunucuna burada ayırdığın alanı ISCSI olarak atayabilir ve disk problemini ucuz yolla halletmiş olursun. Yedekleme olarak ne kullanacaksın bilmiyorum ama 2008 server backup kullanacaksan QNAP tarzı bir cihaz burada da fazlası ile işini görecektir. Yine de bu yedeklemeler sistem odasının içinde muhafaza edileceğinden sistem odasının zarar görebileceği felaket senaryolarında hiç bir işine yaramayacaktır. Bu yüzden bu yedeklemeye ek olarak kaset yedekleme yapıp kasetleri dışarıda bir bankada veya şirket bünyesindeki bir çelik kasada tutabilirsin veya her ikisi ni de yapabilirsin. (Dell veya Hp LTO-4,5 işini görecektir.) Datacenter çözümü ise daha maliyetli olacaktır.

 

 
Gönderildi : 13/07/2012 18:04

(@Enisbuyukguner)
Gönderiler: 20
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

qnap üzerinde sata diskler mi oluyor? bir de hem file server ın hemde exchange in iops ihtiyacını karşılayabilir mi emin değilim.aslında bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar fikirlerini söylerse sevinirim. yedekleme çözümü olarak backup server üzerinde backup exec veya arcserve düşünüyorum. sizin de dediğiniz gibi external bir sas lto 4 ile kartuşlara yedek almayı planlıyorum. 

 

 
Gönderildi : 13/07/2012 19:26

Paylaş: