Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

ESXi HA Kurulumu

24 Yazılar
9 Üyeler
0 Reactions
1,268 Görüntüleme
(@sertacsirma)
Gönderiler: 180
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Selamlar,

 İkinci bir sunucu ve storage ile HA kurulumu yapmak istiyorum. Sunucuları donanımsal olarak da yedeklemek açısından. ESXi 4.1 Essentials'ten 5 Essentials Plus paketine geçeceğim. Ama kurulum kısmında fazla bilgim yok. Şu anda sanal sunucu dosyaları fiziksel sunucunun içindeki harddisk'lerde duruyorlar. Bunları storage'a taşıdıktan sonra HA için ne gibi bir işlem yapmak gerekecek acaba?

Teşekkürler.

 
Gönderildi : 19/05/2012 12:29

(@evrenbanger)
Gönderiler: 2439
Üye
 

Tek yapman gereken vcenter kurup buradan bır cluster olusturmalısın. Daha hostları ekleyip HA enable etmelisin.

 
Gönderildi : 19/05/2012 18:09

(@tolgaasik)
Gönderiler: 383
Illustrious Member
 

Merhaba Sertaç;

Everen Bey 'in söylediği gibi vCenter kurulumu yapıp, HA , DRS gibi nimetlerden hızlı bir şekilde yararlanabilirsiniz. VMware 'de cluster kurmak Microsoft gibi zahmetli değildir. Önce vCenter 'ını kur. Datacenter'ını oluştur Sonra datacenter adı üzerinde sağ tıkla. New Cluster seçeneği ile cluster'ını oluştur. Sonrada host'larını bu cliuster'a üye yap. vCenter kurulumu konusunda da aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsin.

vCenter 'ı hostların dışında aynı network 'te olan 2008 bir sunucuya da kurabilirsin. Yada bir host'un üzerinde bir tane sanal makine oluşturup, içine 2008 R2 yükleyip, sonra vCenter iso'sunu takıp, sanal makine olarak ta kurabilirsin.

http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2011/11/26/vmware-5-0-vcenter-server-kurulumu.aspx

Saygılarımla.

 
Gönderildi : 19/05/2012 20:45

(@sertacsirma)
Gönderiler: 180
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Evren Banger ve Tolga ASIK; ikinize de cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Ürünler gelir gelmez söylediklerinizi uygulayacağım. Peki şu andaki fiziksel sunucuda koşan ESXi 4.1'i 5'e güncellemek meşakkatli bir iş midir? Başka bir fiziksel sunucu olmadığı için sanal olarak kuracağım vcenter'i. Fazla kaynak ayırmak gerekir mi buna? Yoksa örneğin 1 core işlemci ve 2 gb ram yeterli olur mu?

 
Gönderildi : 19/05/2012 22:56

(@evrenbanger)
Gönderiler: 2439
Üye
 

Daha öncedende burda konusuldu ve linkler verildi esxi5 upgrade di için. Çok koaly upgrade olayı büyütülecek bir durum yok. CD yi takıyorsun ve yönergeleri izliyorsun o kadar. vCenter için rami 3 GB yaparsan daha iyi olur. Zaten sanal kurman daha iyi senin için iyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 19/05/2012 23:57

(@KenanDogan)
Gönderiler: 938
Noble Member
 

4.1 iki host ha yapısında 5'e yukselmem için ne yapmalıyım bununla ilgili riskler nelerdir bir döküman varmı sitede 

tesekkurler 

 
Gönderildi : 20/05/2012 02:14

(@tolgaasik)
Gönderiler: 383
Illustrious Member
 

4.1 'den 5 upgrade gerçekten kolay. Ancak elinizde iki tane hostunuz varsa, ben olsam tüm vm'leri diğerine atar. Makineyi boşa çıkartır ve tertemiz bir 5.0 kurulumu yaparım. Zaten kurulum ne kadar sürecek ki en fazla 15 dakika. Sonrada yapınıza eğer hakimseniz, kısa bir süre biraz konfigürasyon yapıp, makineyi yine cluster'a geri eklersiniz. Kafanızda rahat olur diye düşünüyorum. Bence temiz kurulum her zaman iyidir.

Saygılarımla.

 
Gönderildi : 20/05/2012 04:31

(@canbolat)
Gönderiler: 1253
Noble Member
 

Merhaba ,

Normal kurulum yapar gibi cd'den başlatıp yönergeleri
takip edin.

Benim tavsiyem upgrade yapmadan önce
guest'leri diğer host üzerine taşımanızdır olası bir data kaybına
uğramamanız açısından.Upgrade işleminden sonra tekrar host üzerine
taşıyın.

Esx ve Esxi önceki versiyolarında lisanslama modeli Cpu ve çekirdek bazındaydı.Yeni versiyon 5 'de artık ram bazında lisanslama yapılıyor.Sahip olduğunuz ram havuzuna göre lisans alıyorsunuz.Toplamda 32 gb bir ram havunuz var ise 32 gb'lık bir vram paketi alıyorsunuz.Host ve ya cpu sayısı farketmiyor aktif olarak çalışan sanal makinalarızın kullanabileceği ram miktarı bu oluyor.Tek işlemciye sahip bir hostunuz var ise size 32 gb'lık standart bir paket sunuyor bir bakıma işlemcinizide lisanslamış oluyorsunuz.Diyelim ki fiziksel ram'iniz 64 gb ise enterprise lisans almanız gerekiyor bu sayede 2 işlemci lisansı almış oluyorsunuz yani tek işlemcili sunucunuzun üzerine 1 işlemci daha ekleyip kullanabiliyorsunuz.

 

 

 

 
Gönderildi : 20/05/2012 04:36

(@sertacsirma)
Gönderiler: 180
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Zaten ben storage üzerinde çalışacağım için problem olmayacak bu durumda değil mi? Zaten storage ikinci sunucudan önce geleceği için önce fiziksel sunucudaki dosyaları storage üstüne taşıyacağım. Upgrade ya da temiz kurulumdan sonra 4'teki guestler 5'e gelince çalışmam ben demez değil mi?

Birde aklıma gelen birşey var. Şu andaki yapıda db'nin buluncuğu sunucuda os için ayrı, db için ayrı partitionlar var ve bunlar ayrı storageler üzerinde (osları tuttuğum rad1 ve verileri tuttuğum raid5 yapısı var). Şimdi ben bu makineyi taşırken yine iki ayrı storage mi yaratmalıyım fiziksel storage üzerinde yoksa iki ayrı klasör şeklinde dururlar mı yan yana yine? Çünkü bakıyorum iki ayrı storagede duran iki vm klasörünün adı da aynı. Nasıl taşıyacağım bunları yeni storage üstüne?

 
Gönderildi : 20/05/2012 11:54

(@KenanDogan)
Gönderiler: 938
Noble Member
 

4.1 Essentials Plus dan 5'e geçiş yapınca en fazla kaç ram lisansı olur. host uzerinde 40 gb ram var Essentials Plus 5 paketi desteklermi

 
Gönderildi : 20/05/2012 15:00

(@tayfundeger)
Gönderiler: 1936
VMware Guru
 

4.1 Essentials Plus dan 5'e geçiş yapınca en fazla kaç ram lisansı olur. host uzerinde 40 gb ram var Essentials Plus 5 paketi desteklermi

Merhaba;

Aşağıdaki adres size yardımcı olacaktır.Max 192Gb desteği bulunmaktadır.

http://www.vmware.com/files/pdf/vsphere_pricing.pdf

Tayfun DEĞER
Cisco Champions, vExpert, VCP4/5/6, VCP5-DT, VCP-Cloud
https://www.tayfundeger.com
Mail: [email protected]

 
Gönderildi : 21/05/2012 12:32

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

sertacs

son durum nedir

 
Gönderildi : 23/05/2012 11:19

(@sertacsirma)
Gönderiler: 180
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Henüz HA aşamasına gelemediğimden cevap yazmadım. Ama gelişmeleri aktarayım. Bir adet SUN storage geldi sunucudan önce. Onu ağdan bağımsız bir şekilde sunucuya bağlayıp NFS ile ilişkilendirdim. Şu anda yavaş yavaş tüm sunucuları storage üstüne taşıyorum. Bir sonraki aşamada ESXi 5.0 Essentials Plus paketini alıp sunucuya sıfırdan bir ESXi kurma düşüncem var. Daha sonra ikinci sunucu gelince ona da ESXi kurup Vcenter üzerinde HA ayarlarınıy yapacağım. Bakalım ne olacak.

 
Gönderildi : 25/05/2012 20:56

(@tolgaasik)
Gönderiler: 383
Illustrious Member
 

Size kolay gelsin. Takıldığınız noktalarda yardımcı oluruz.

Saygılarımla.

 
Gönderildi : 26/05/2012 04:06

(@sertacsirma)
Gönderiler: 180
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Gelişmeleri aktarayım,

 

Bugün geçiş işlemi için sabah ondan bu saate kadar çalıştık ama maalesef başarısız olduk. Şöyle ki, iki hostuda ESXi 5'e upgrade ettik. Storage'i hostlara tanıttıktan sonra ve guestleri güzelce iki hosta da ekledik. Sonra hostların birine vcenter kurup datacenterimizi, altına cluster'imizi HA seçeneğiyle oluşturup hostlarımızı cluster'in altına ekledik. Fakat gel gelelim vcenter bir türlü storagemizi görmedi. Bu yüzden de HA çalışmadı.

Storageler hostlara direkt olarak ethernet üzerinden (bir ucu storage'de bir ucu sunucuda. menagement için ayrı bir interface'i kullandık) NFS protokolüyle bağlı (dosya sistemi ZFS). Ve ayrı arayüzler üzerinden bağlı oldukları için ayrı gruplardan ip verdik. Örneğin bir hosta giden arabirimin ipisi 192.168.168.1 iken diğer hosta giden arabirim 192.168.169.1 gibi. Buna rağmen hostların içinde storageler aynı isimde olamadı. İkisine de "zfs" ismini verdim ama ESXi birini otomatik olarak zfs (1) yaptı. Sanıyorum Vcenter içinde ayrı hostlara da bağlı olsa aynı isimde storage olamıyor gibi geldi ama mantık olarak bu da saçma geliyor.Storagemiz SUN marka.

Bu HA için bir problem midir? Yoksa başka bir yerde bir hata mı yapıyoruz.

Konuyla ilgili VMware Türkiye ile görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı zamanda VMware'e de destek açtım. Bakalım ne sonuç gelecek.

 
Gönderildi : 16/09/2012 02:28

(@burakvardar)
Gönderiler: 495
Honorable Member
 

Merhaba, esx sunucularınız üzerinde iscsi aktif edin ve iqn'i alın.

storage üzerinde hostlar oluşturun, ( almış olduğunuz iqnler ,ile host oluşturacaksınız)

Ardından stoarge üzerinde bir alan oluşturun ve presente edin.

esx suucular üzerinde discovery tabında iscsi porları gösteren ip girin defaultta port 3260 tır.

ardından rescan datastore yapın ve lun yada lunların geldiğini göreceksiniz. Bir host üzerinde lun formatlamanız yeterli olacaktır.

vmfs3 formatlarsanız block size'a dikkat edin. vmfs 5 formatlarsınız, yapınızda esx 4.x olmadığına dikkat edin.

Altyapınızı bu şekilde oluşturun mümkünse.

Global ve stabil bir yapıdır. FC ye göre performansı daha düşüktür.

Faydalı olmalı dileğimle. Selamlar.

 
Gönderildi : 16/09/2012 14:49

(@sertacsirma)
Gönderiler: 180
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Burak hocam sorun NFS kaynaklı mı diyorsunuz? iSCSI'ye geçersek sorun ortadan kaybolacak mı kısacası?

 
Gönderildi : 16/09/2012 17:38

(@burakvardar)
Gönderiler: 495
Honorable Member
 

Doğrudan nfs değil. Siz local datastore'un dosya sistemine baktığınızda vmfs olduğunu göreceksiniz...

Dediğim gibi yaparsanız hiçbir problem olmadığını göreceksiniz.

İlk önce storage üzerinde lun oluşturup bunu esx sunucularınızın görmesini sağlayın. ardından svmotion ile sunucularınızı bu alana taşıyın kesinti de yaşamayacaksınız bunu yaparken.

Arından yukarıda arkdaşlar bahsetmişler cluster oluşturun... ve HA enable edin, ha bir agent kuracaktır esxler üzerine... ve hazır hale getirecektir sisteminizi... vmkernel üzerine vmotion aktif etmeyi unutmayın ki vmotion/svmotion yapabilesiniz.

Eğer anlaşılmayan yada işin işinde çıkamama gibi bir durum olursa adım adım yazarım.

 
Gönderildi : 16/09/2012 19:14

(@sertacsirma)
Gönderiler: 180
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Burak hocam,

 HA kurulumu konusunda bir sorun yokta şüphem olan tek şey storage üzerinde diskleri formatlamadan iSCSI ile LUN oluşturabilecek miyim acaba? Bu konuda fazla tecrübem yok. Birde bendeki lisans essentials plus. Sanırım içinde svmotion yok. Sadece vmotion gördüm kernel ayarlarında.

 
Gönderildi : 16/09/2012 21:07

Sayfa 1 / 2
Paylaş: